Άρθρωση ώμου και συχνές παθήσεις

Η άρθρωση του ώμου είναι μια εξαιρετικά δυναμική άρθρωση στη σταθερότητα της οποίας συμβάλλουν τένοντες, σύνδεσμοι και  μυς, για να επιτρέψουν ένα ευρύ φάσμα κίνησης στο χέρι.

Το αυξημένο εύρος κίνησης όμως μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με αστάθεια ή βλάβη των μαλακών ιστών ή των οστών στον ώμο, με αποτέλεσμα πόνο. Ο πόνος μπορεί να είναι προσωρινός ή μπορεί να συνεχιστεί και να χρειαστεί ιατρική διάγνωση και θεραπεία.

Τα περισσότερα προβλήματα πόνου στον ώμο αφορούν τους μύες, τους συνδέσμους, τους χόνδρους και τους τένοντες. Συγκεκριμένα, οι αθλητές και οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε  πόνο στην ωμοπλάτη ή πόνο στην άρθρωση του ώμου. Λόγω των επαναλαμβανόμενων, έντονων κινήσεων, ο πόνος στον ώμο μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Τα περισσότερα προβλήματα στον ώμο εμπίπτουν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

Φλεγμονή τένοντα (θυλακίτιδα ή τενοντίτιδα) ή ρήξη τένοντα

Αστάθεια

Αρθρίτιδα

Κάταγμα (σπασμένο οστό)

Άλλες πολύ λιγότερο συχνές αιτίες πόνου στον ώμο είναι όγκοι, λοίμωξη και προβλήματα που σχετίζονται με τα νεύρα.

Στη θυλακίτιδα οι μικροί υμένες που βρίσκονται μεταξύ των οστών και των υπερκείμενων μαλακών ιστών και βοηθούν στη μείωση της τριβής μεταξύ των μυών και του οστού, λόγω υπερβολικής χρήσης του ώμου, ερεθίζονται, φλεγμαίνουν και το αποτέλεσμα είναι γνωστό ως υπακρωμιακή θυλακίτιδα.

Η θυλακίτιδα μπορεί να εμφανίζεται συχνά σε συνδυασμό με τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου.

Γενικά, η τενοντίτιδα μπορεί να είναι  δύο τύπων:

Οξεία. Επίπονες , επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εργασίας ή του αθλητισμού μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία τενοντίτιδα.

Χρόνια. Εκφυλιστικές ασθένειες όπως η αρθρίτιδα ή η επαναλαμβανόμενη φθορά λόγω ηλικίας, μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια τενοντίτιδα.

Η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου είναι μια αρκετά συχνή πάθηση με πόνο και περιορισμό κίνησης του ώμου.

Η ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου αποτελεί επίσης μια συχνή αιτία πόνου και μειωμένης κινητικότητας στον ώμο. Μπορεί να προκύψει από οξεία βλάβη ή εκφυλιστικές βλάβες στους τένοντες λόγω της προχωρημένης ηλικίας, της μακροχρόνιας υπερβολικής χρήσης και της φθοράς ή ενός ξαφνικού τραυματισμού. Οι τραυματισμοί του στροφικού πετάλου και του τένοντα του δικέφαλου είναι από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς.

Η υπακρωμιακή πρόσκρουση στον ώμο συμβαίνει όταν το πάνω μέρος της ωμοπλάτης (ακρώμιο) ασκεί πίεση στους υποκείμενους μαλακούς ιστούς όταν ο βραχίονας. Καθώς ανυψώνεται ο βραχίονας, το ακρώμιο τρίβεται, ή “προσκρούει”, στους τένοντες του στροφικού πετάλου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θυλακίτιδα και τενοντίτιδα, προκαλώντας πόνο και περιορισμένη κίνηση.

Η αστάθεια του ώμου συμβαίνει μετά από ένα εξάρθρημα του βραχιονίου οστού από την άρθρωση του ώμου. Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα ξαφνικού τραυματισμού ή από υπερβολική χρήση. Τα επαναλαμβανόμενα εξαρθρήματα οδηγούν σε αστάθεια και πόνο στην άρθρωση του ώμου με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας στην άρθρωση.

Ο πόνος στον ώμο μπορεί επίσης να προκληθεί από αρθρίτιδα. Υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας. Ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας στον ώμο είναι η οστεοαρθρίτιδα, επίσης γνωστή ως αρθρίτιδα «φθοράς». Συμπτώματα όπως πρήξιμο, πόνος και δυσκαμψία, συνήθως ξεκινούν κατά τη μέση ηλικία.

Η οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να σχετίζεται με αθλητικούς ή επαγγελματικούς τραυματισμούς. Άλλοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να σχετίζονται με ρήξεις στροφικού πετάλου, λοίμωξη ή φλεγμονή της άρθρωσης.

Τα κατάγματα στον ώμο είναι επίσης συχνά και μπορεί να περιλαμβάνουν την κλείδα, τον βραχίονα, και την ωμοπλάτη.

Τα κατάγματα στον ώμο σε ηλικιωμένους ασθενείς είναι συχνά αποτέλεσμα πτώσης στο έδαφος ενώ σε νεότερους ασθενείς προκαλούνται συχνά από υψηλό ενεργειακό τραυματισμό, όπως ατύχημα με όχημα ή  αθλητικό τραυματισμό.

Στο ιατρείο μας θα σας προσφέρουμε εξειδικευμένη φροντίδα με κύριο στόχο τη διάγνωση της αιτίας των συμπτωμάτων και την παροχή συμβουλών για την ασφαλή και επιτυχή θεραπεία, συντηρητική ή χειρουργική, που θα βασίζεται στις ανάγκες σας και στις καθημερινές και αθλητικές σας δραστηριότητες. Σε συνεργασία με εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές θα σας δοθεί εφόσον είναι αναγκαίο ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπειών και ενδυνάμωσης-αποκατάστασης. Ειδικές αναγεννητικές θεραπείες όπως ή έγχυση αυτόλογων κυττάρων μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν. 

Αν κριθεί απαραίτητο να χειρουργηθείτε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, θα σας εξηγήσουμε και θα σας προτείνουμε την επέμβαση που χρειάζεστε. Με πολυετή εμπειρία και γνώση εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών όπως η αρθροσκόπηση ώμου και χρήση τελευταίας τεχνολογίας εργαλείων και υλικών, σκοπός μας είναι να έχετε ένα άριστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα χωρίς επιπλοκές και την ταχύτερη επάνοδο στην εργασία σας και στις δραστηριότητες σας.