Υπηρεσίες

Αναγεννητικές θεραπείες

Πελματογράφημα

Τι είναι το πελματογράφημα

Το πελματογράφημα είναι μια εντελώς ανώδυνη εξέταση προκειμένου να εντοπιστεί η ανατομική ή λειτουργική αιτία που προκαλεί το σύμπτωμα (συνήθως πόνος στα πέλματα, φθορά των υποδημάτων) . Το πελματογράφημα έχει μεγάλη ακρίβεια αποτελέσματος. Το ανθρώπινο πόδι αποτελείται από 26 οστά, δεκάδες μύες, τένοντες και συνδέσμους. Ο πελματογράφος είναι μια πλατφόρμα μέσω της οποίας αναλύονται η κατανομή των πιέσεων και αποτυπώνεται ψηφιακά η μορφολογία του πέλματος ώστε στη συνέχεια να φτιαχτούν ανατομικοί πάτοι για τα παπούτσια ακριβώς στα μέτρα του ασθενούς.

Οι πιέσεις που ασκούνται στο πέλμα καταγράφονται στην ειδική πλατφόρμα του πελματογράφου, μέσω χιλιάδων αισθητήρων που «διαβάζουν» τι συμβαίνει σε κάθε σημείο του πέλματος όταν αυτό βρίσκεται στην επιφάνειά της. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα προηγμένο σύστημα καταγραφής και απεικόνισης της κατανομής πιέσεων κατά τη διάρκεια της βάδισης αλλά και της ανατομίας και μορφολογίας των πελμάτων σας.

Η μέτρηση των πιέσεων αφορά σε δυο διαφορετικές συνιστώσες , τη δυναμική και τη στατική φόρτιση. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται καταγραφή των επιμέρους πιέσεων και της συνισταμένης τους, που δέχεται το πέλμα όταν κάποιος βαδίζει. Στη δεύτερη περίπτωση η καταγραφή αφορά στο τι φορτία δέχεται το πέλμα  όταν η μοναδική φόρτιση είναι το βάρος του σώματος σε όρθια και ήρεμη στάση πάνω στη συσκευή.

Στη συνέχεια τα δεδομένα των μετρήσεων επεξεργάζονται και αναλύονται από ένα ειδικό πρόγραμμα. Εμφανίζονται δηλαδή στην οθόνη ο τύπος βάδισης, η κατανομή βάρους, ο χρόνος που ακουμπά το πόδι μας στο έδαφος κατά τη διαδικασία βάδισης, ο άξονας του σώματος κατά τη βάδιση και πολλές άλλες παραμέτρους. Τα στοιχεία από τις μετρήσεις στέλνονται στο λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο τα αναλύει και τα συγκρίνει με κάποιες φυσιολογικές τιμές καθώς και τα δύο πόδια του ασθενούς μεταξύ τους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα και την ανάλυση τους, φτιάχνονται ειδικοί εξατομικευμένοι (custom-made) πάτοι ειδικά για κάθε εξεταζόμενο. Συνεπώς, οι εξατομικευμένοι ανατομικοί πάτοι φροντίζουν το κάθε πέλμα συνολικά και με ακρίβεια.

Ποιος το κάνει

        Το αν χρειάζεται να γίνει ή όχι πελματογράφημα αποφασίζεται από συγκεκριμένες ειδικότητες , όπως τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό ή τον ποδίατρο, ο οποίος θα το χρησιμοποιήσει και για να εκτιμήσει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα μας κατά τη βάδιση και κατά τη στήριξη. Ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός αποφασίζει εάν είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν εξατομικευμένοι ανατομικοί πάτοι για τα παπούτσια, που θα βοηθήσουν στη σωστή στάση του σώματος και  στην καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών.

Που μπορεί να βοηθήσει το πελματογράφημα

        Το πελματογράφημα συνήθως γίνεται για:

  • Παθήσεις των πελμάτων όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας), βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι), προβλήματα στην ποδική καμάρα κ.α.
  • Οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης, χονδροπάθεια επιγονατίδας που επηρεάζουν έμμεσα την βάδιση μας
  • Προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όπως σκολίωση, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα την στήριξη και βάδιση
  • Σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης
  • Ανισοσκελία
  • Προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω χρονίων παθήσεων όπως σακχαρώδης διαβήτης, ουρική αρθρίτιδα και πιο απλές περιπτώσεις όπως κάλους, σκληρύνσεις κλπ.

Πλεονεκτήματα πελματογραφήματος

  • Το πελματογράφημα είναι μια ακίνδυνη και ανώδυνη εξέταση υψηλής ακρίβειας και ευαισθησίας που πραγματοποιείται μια φορά (δε χρειάζεται να την επαναλαμβάνετε)
  • Διορθώνει τις όποιες αποκλίσεις από το φυσιολογικό, καταγραφούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σας. Σε συνδυασμό με ειδικό και εξειδικευμένο ασκησιολόγιο, μπορούν να σας διασφαλίσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα και την ορθή ανατομική ευθυγράμμιση σε όλο το κάτω άκρο. Οι κοινοί πάτοι από το εμπόριο δεν είναι δυνατόν να προσφέρουν τα παραπάνω πλεονεκτήματα και να προσφέρουν λύση στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ανθρώπου, ενώ είναι πιθανό να προκαλέσουν επιπλέον ενοχλήσεις και προβλήματα στο πέλμα και στα δάκτυλα σας.
  • Το πελματογράφημα μπορεί να εφαρμοστεί και στα παιδιά με πολύ μεγάλες πιθανότητες διόρθωσης οποιασδήποτε ανατομικής απόκλισης ή προβλήματος ανακαλυφθεί. Στα παιδιά η όποια ανατομική απόκλιση, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες διόρθωσης σε συνδυασμό με την εξέταση και αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Παίδων.