Υπηρεσίες

Αναγεννητικές θεραπείες

Έγχυση υαλουρονικού οξέος

Ενδαρθρικές εγχύσεις

Για τους ασθενείς των οποίων ο πόνος στις αρθρώσεις δεν βελτιώνεται με τη φαρμακευτική αγωγή ή με φυσικοθεραπεία, οι ενδαρθρικές ενέσεις μπορεί να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση. Στην άρθρωση εγχέεται ένα συμπλήρωμα υγρού που λειτουργεί ως λιπαντικό για την χαλασμένη άρθρωση. Τα χρονοδιαγράμματα των ενέσεων και η διάρκεια της ανακούφισης ποικίλλουν ανάλογα με την επιλεγμένη θεραπεία και τον ασθενή. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι ενδαρθρικές  ενέσεις δεν θεραπεύουν τα προβλήματα της άρθρωσης, αλλά λειτουργούν ανακουφιστικά στον πόνο και στην κίνηση και μπορεί τελικά να χρειαστεί ολική αρθροπλαστική.

Ανάλογα με τον τύπο τραυματισμού ή πόνου και τη χρονιότητα του, μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικούς τύπους ενέσεων. Για μερικές αρθρώσεις, η έγχυση υαλουρονικού οξέος στην άρθρωση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λίπανσης στην άρθρωση. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να εγχυθεί στεροειδές (κορτιζόνη) για τη μείωση του πόνου ή της φλεγμονής.

Έγχυση υαλουρονικού οξέος

Όλες οι  αρθρώσεις έχουν συνήθως ένα υγρό που ονομάζεται αρθρικό υγρό με χαμηλό συντελεστή τριβής που λειτουργεί ως αμορτισέρ μεταξύ των οστών της άρθρωσης συμβάλλοντας στην απορρόφηση κραδασμών. Όταν το αρθρικό υγρό χάνει την ελαστικότητά του και μειώνεται σε ποσότητα, ο χόνδρος της άρθρωσης μπορεί να φθαρεί προκαλώντας πόνο. Η εφαρμογή ενδαρθρικά υαλουρονικού οξέος  έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τις ιδιότητες του υγιούς αρθρικού υγρού στις αρθρώσεις. Το υαλουρονικό οξύ πρέπει να διευκρινιστεί είναι μια φυσικά απαντώμενη ουσία που βρίσκεται στο υγρό των αρθρώσεων.

Η εφαρμογή της έγχυσης υαλουρονικού έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τον πόνο σε ασθενείς που δεν έλαβαν ανακούφιση από άλλα μη χειρουργικά μέτρα θεραπείας. Αυτό συνέβη στην Ευρώπη και την Ασία εδώ και πολλά χρόνια. Το FDA των ΗΠΑ το ενέκρινε για χρήση το 1997.

Ο Ορθοπαιδικός σας, μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση επιλογής υαλουρονικού εξηγώντας σας τις ενδείξεις τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και τις πιθανές παρενέργειες.

Οι ενέσεις γίνονται στο γραφείο και παίρνουν μόνο λίγα λεπτά, με ελάχιστο ή μη πόνο.

Αποτελέσματα

Το υαλουρονικό οξύ συνήθως αρχίζει να λειτουργεί 3-6 εβδομάδες μετά την πρώτη ένεση. Δεν πρέπει να περιμένετε άμεσα αποτελέσματα από την πρώτη ένεση. Συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν να αισθάνονται λιγότερη δυσκαμψία στο γόνατό τους πρώτα (μεταξύ 2-3 εβδομάδων) ενώ στη συνέχεια ο πόνος τους βελτιώνεται. Τα νέα σκευάσματα υαλουρονικού οξέος σε αντίθεση με της πρώτης γενιάς, είναι μεγάλου μοριακού βάρους και έχουν την ιδιότητα να διαρκεί η δράση τους για αρκετούς μήνες (9-12 μήνες , one shot injection).

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο καθένας δεν θα έχει αποτελέσματα από αυτές τις ενέσεις. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι ενέσεις με υαλουρονικό  θα αντιστρέψουν την πρόοδο της οστεοαρθρίτιδας αφού δεν οδηγούν στην παραγωγή νέου χόνδρου, ωστόσο μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην καθυστέρηση της χειρουργικής επέμβασης και σίγουρα μια άριστη επιλογή σε όσους δεν ανταποκρίνονται στις συνηθισμένες συμβατικές θεραπείες.

Εγχύσεις κορτιζόνης

ΟΙ ενδαρθρικές ενέσεις κορτιζόνης χορηγούνται για τη μείωση του μέτριου έως σοβαρού πόνου. Μπορούν να παρέχουν γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο και να μειώσουν τη φλεγμονή που υπάρχει μέσα στην άρθρωση. Ωστόσο, τα θετικά αποτελέσματα  δεν είναι μακράς διαρκείας, ενώ ενοχοποιείται για πιθανή χονδρόλυση εντός της άρθρωσης. Συνήθως δεν θα πρέπει να δίνονται περισσότερες από 2-3 ενέσεις σε ένα χρόνο. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα μακροχρόνιας βλάβης των αρθρώσεων με συχνές επαναλαμβανόμενες ενέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα γόνατα, οι ώμοι, τα ισχία, η ποδοκνημική είναι οι συνηθέστερες περιοχές έγχυσης κορτιζόνης.

Ο ενδαρθρικές εγχύσεις μπορούν να γίνουν στο ιατρείο, ενώ ορισμένες φορές μπορεί να απαιτηθεί να γίνουν σε νοσοκομείο με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος για έλεγχο της ανατομίας της περιοχής που θα εγχυθούν.

Αποκατάσταση μετά από ένεση

Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στη συνήθη δραστηριότητα τους μετά τη διαδικασία, ωστόσο η άσκηση και χειρωνακτικές εργασίες θα πρέπει να αποφεύγονται  για 24 ώρες μετά την ένεση.

Πόνος, οίδημα του γόνατος, αν και σπάνιο, είναι οι πιο κοινές παρενέργειες. Αυτά κανονικά υποχωρούν  24-48 ώρες με χρήση πάγου και κοινών παυσίπονων. Εάν εμφανιστεί σοβαρό οίδημα της άρθρωσης, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

Η φυσικοθεραπεία χρησιμοποιείται μερικές φορές ως συμπλήρωμα στη θεραπεία.

Οι εγχύσεις μπορούν να παρέχουν ανακούφιση για αρκετούς μήνες, εφόσον δράσουν θετικά.