Αθλητιατρική

Η Αθλητιατρική είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη ειδικότητα που έχει τρεις κυρίως στόχους:

  1. Την προώθηση και εξασφάλιση της αθλητικής δραστηριότητας υπό το πρίσμα της πρόληψης και αντιμετώπισης χρόνιων παθήσεων που είναι πιθανό να έχουν οι αθλητές (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) και τους εμποδίζουν να αθληθούν
  2. Η πρόληψη, διάγνωση, αντιμετώπιση και αποκατάσταση τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της άθλησης
  3. Τη πρόληψη, διάγνωση, και διαχείριση διαφόρων καταστάσεων και ιατρικών θεμάτων που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της άθλησης

Ο Αθλητίατρος πρέπει να έχει μια ευρεία γνώση και εξειδίκευση σε τομείς όπως η τραυματολογία, πρώτες βοήθειες, εργοφυσιολογία, θεωρία προπονητικής και εκγύμνασης, διατροφής,, φαρμακολογίας, κανονισμών ενάντια στη φαρμακοδιέγερση, διαχείριση αθλητικών γεγονότων (πχ αγώνες), γνώσεις φυσιολογίας ειδικών υπο-ομάδων (παιδιά, γυναίκες) κλπ. Όπως γίνεται αντιληπτό, στην Αθλητιατρική ο γιατρός δεν πρέπει μόνο να έχει ευρεία γνώση της αντιμετώπισης τραυματισμών που σχετίζονται με τα αθλήματα, αλλά και συνεργασία με πολλές άλλες ειδικότητες όπως φυσιοθεραπευτές, εργοφυσιολόγους, γυμναστές, διατροφολόγους κλπ., ώστε να έχει την ευθύνη και την υπευθυνότητα λήψης αποφάσεων που επιτρέπουν την ασφαλή συμμετοχή του αθλητή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Από τις πιο συχνές καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας Αθλητίατρος στους αγωνιστικούς χώρους ή στο ιατρείο του είναι : μυϊκές θλάσεις συνήθως οπίσθιων μηριαίων αλλά και άλλων μυϊκών ομάδων, ρήξεις του προσθίου χιαστού, των μηνίσκων και άλλες συνδεσμικές βλάβες στο γόνατο, κακώσεις στο κεφάλι (διάσειση), παθήσεις στην βουβωνική χώρα (κήλη αθλητή, σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, τενοντίτιδες κλπ.), ισχιαλγίες και παθήσεις γενικά του ισχίου, επικονδυλίτιδες στον αγκώνα (tennis and golf elbow), παθήσεις στον ώμο (τενοντίτιδα, ρήξεις τενόντων, εξάρθρημα) και πόνο στην επιγονατίδα και επιγονατιδικού τένοντα.

Εξίσου σημαντικός είναι ο προληπτικός περιοδικός έλεγχος των αθλητών. Θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά ετησίως και κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες αθλητές όλων των αθλημάτων. Συνήθως γίνεται μετά το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων της αγωνιστικής περιόδου και πριν την έναρξη της προετοιμασίας. Περιλαμβάνει λήψη λεπτομερούς ιστορικού, ενδελεχή Ορθοπαιδική εξέταση, συμπλήρωση ερωτηματολογίων και φόρμας εξέτασης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, έλεγχο του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, λιπομέτρηση, πελματογράφημα κα. Συμπληρώνεται με ειδικά τεστ που αφορούν στην ευκινησία, την ταχύτητα αντίδρασης, τη δύναμη, την ικανότητα παραγωγής έργου και την καταγραφή των σωματομετρικών παραμέτρων και ιδιαιτεροτήτων του κάθε αθλητή.

Σκοπός είναι η ανίχνευση οποιοδήποτε προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν για ασφαλή άθληση και η καταγραφή του προφίλ του αθλητή για τη συνεχή βελτίωση των αθλητικών του επιδόσεων. Εάν είστε ερασιτέχνης ή επαγγελματίας αθλητής, αθλητικός διευθυντής, αθλητικός εκπαιδευτής ή οποιοσδήποτε χρειάζεται κάλυψη για ένα αθλητικό πρόγραμμα, ομάδα ή  αθλητική διοργάνωση, η ομάδα Αθλητιατρικής του Ιατρείου μας  μπορεί να σας βοηθήσει. Η ομάδα μας μπορεί να παρέχει ιατρική κάλυψη, εξειδικευμένο έλεγχο και εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους αθλητές, τους προπονητές και τις οικογένειες τους με πλήρη σεβασμό στον αθλητή και στο ιατρικό του απόρρητο.