Αθλητιατρική

Aναπήδηση οπίσθιων μηριαίων

Η αναπήδηση (επώδυνη) οπίσθιων μηριαίων είναι μια σπάνια κατάσταση, αλλά μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε ασθενείς που έχουν αυτήν την παθολογία.

Η αναπήδηση (επώδυνη) του δικέφαλου μηριαίου προκαλείται συνήθως από μια υποτιθέμενη γενετική ή τραυματική κατάσταση όπου η μακρά και βραχεία κεφαλή του δικεφάλου δεν προσκολλώνται πλέον στην οπίσθια παρυφή της στυλοειδούς απόφυσης της περόνης. Σε αυτούς τους ασθενείς, όταν εκτελούν ένα βαθύ κάθισμα, ο  τένοντας του δικεφάλου μπορεί να κυλήσει  πάνω από τη κεφαλή της περόνης, και με την έγερση από το βαθύ κάθισμα, ο τένοντας συχνά θα “αναπηδήσει” στη θέση του. Αυτό μπορεί να είναι ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα, ενώ επιπλέον αυτοί οι ασθενείς συνήθως έχουν ερεθισμό του κοινού περονιαίου  νεύρου που γειτνιάζει στον τένοντα του δικεφάλου. Οι ασθενείς συχνά έχουν παραισθησίες και αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος κατά μήκος της έξω επιφάνειας της κνήμης έως και της ραχιαίας του ποδιού λόγω του ερεθισμού του κοινού περονιαίου νεύρου.

Τα συμπτώματα της αναπήδησης

  • Βαθύς πόνος στο γόνατο στο βαθύ κάθισμα
  • Ακουστή  ή ορατή “αναπήδηση” στην έγερση από βαθύ κάθισμα
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στην έξω επιφάνεια της κνήμης με δραστηριότητες

Ενώ οι αιτίες διαφέρουν μεταξύ της αναπήδησης του δικεφάλου και των έσω οπίσθιων μηριαίων, τα παρουσιαζόμενα συμπτώματα είναι συχνά παρόμοια.

Η αναπήδηση των οπίσθιων μηριαίων  (Hamstrings) συχνά παρουσιάζει παρόμοια ευρήματα. Η αναπήδηση συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση  σε κάμψη και έκταση του γόνατος και πολλές φορές δίνει την αίσθηση ότι η άρθρωση του γόνατος υπεξαρθώνεται ή φεύγει από τη θέση της. Μπορεί να παρουσιάζεται περιστασιακά η να έχει μόνιμη εμφάνιση στις κινήσεις κάμψης έκτασης.

Στο ιατρείο μας, έχουμε παρατηρήσει ότι περίπου οι μισοί από τους ασθενείς είχαν αυτή την εκδήλωση μετά από χειρουργείο συνδεσμοπλαστικής προσθίου χιαστού συνδέσμου (ACL) με  hamstring, συρραφή έσω μηνίσκου ή άλλο είδος χειρουργικής επέμβασης στην έσω πλευρά του γόνατος που μπορεί να προκαλέσει ουλώδη ιστό. Η αναπήδηση πιστεύεται ότι οφείλεται στη τριβή και αλληλεπίδραση των οπίσθιων μηριαίων με τον ημιμεμβρανώδη. Ωστόσο, οι δυναμικές μελέτες με υπερηχογραφήματα μέχρι στιγμής δεν μπόρεσαν να διασαφηνίσουν ποιος από αυτούς τους τένοντες μπορεί να είναι υπεύθυνος για την αναπήδηση.

Στην κλινική εξέταση  οι ασθενείς συχνά έχουν πόνο στην ψηλάφηση του τένοντα του δικεφάλου στην κατάφυση στην περόνη. Επιπλέον, σε βαθύ κάθισμα κατάκλισης συχνά αναπαράγονται τα συμπτώματά τους. Έχουμε διαπιστώσει ότι στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ο δικέφαλος μηριαίος αναπηδά όλες τις περιστάσεις, ενώ σε ήπιες περιπτώσεις  μόνο περιστασιακά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις της αναπήδησης των έσω οπίσθιων μηριαίων, ο ασθενής μπορεί να αναπαράγει τα συμπτώματά του με το γόνατο, τοποθετώντας πλήρες βάρος στην εμπλεκόμενη πλευρά και προσπαθώντας να κάνει υπερέκταση στο γόνατό του. Σε αυτή την περίπτωση, η παγίδευση και αναπήδηση  μπορεί να συμβεί απευθείας στην οπίσθια έσω επιφάνεια του γόνατος.

Σ ‘αυτούς τους ασθενείς προτείνουμε να υποβληθούν σε μια μαγνητική τομογραφία με λεπτές τομές, για να συμπεριληφθούν οι δομές οπίσθιου γόνατος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η κατάφυση του δικεφάλου μηριαίου στην κεφαλή της περόνης δεν είναι φυσιολογική. Πρέπει επίσης να ληφθούν ακτινογραφίες  για να αποκλειστεί  ότι δεν υπάρχει οστεοχόνδρωμα, οστεόφυτο ή άλλη παθολογία που θα μπορούσε να συγχέεται με αυτή την πάθηση.

Η χρήση μαγνητικής δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διάγνωση των αναπήδησης έσω μηριαίων, αλλά παραμένει χρήσιμη για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει άλλη παθολογία σε αυτή την περιοχή του γόνατος που θα μπορούσε να συγχέεται με αυτή τη διάγνωση π.χ. κύστες του Μπέικερ.

Θεραπεία

Η θεραπεία  της αναπήδησης οπίσθιων μηριαίων αποσκοπεί στην εξάλειψη της αιτίας. Δυστυχώς, αυτή είναι μια τόσο σπάνια κατάσταση που δεν έχει καθοριστεί οριστική πρόταση θεραπείας. Σε μερικούς ασθενείς, έχει βρεθεί ότι η απλή απελευθέρωση των οπίσθιων μηριαίων στην προσκόλλησή τους κατά μήκος του χήνειου πόδα και η αφαίρεση των ρικνώσεων και των συμφύσεων που μπορεί να υπάρχουν είναι πολύ επιτυχής στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε άλλες περιπτώσεις έχει πραγματοποιηθεί επίσης μια χειρουργική εκτομή του τένοντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρά την χειρουργική θεραπεία, τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ξανά. Συνεπώς, εξακολουθούν να διεξάγονται συνεχιζόμενες μελέτες για τον προσδιορισμό της ιδανικής θεραπείας για αυτή τη σπάνια κατάσταση.

Η θεραπεία για την αναπήδηση οπίσθιων μηριαίων στην περίπτωση του δικέφαλου τένοντα, είναι η επανασύνδεση του δικέφαλου μηριαίου μυός στη κεφαλή της περόνης του ινώδους με τη χρήση αγκυρών και ράμματα.

Αποκατάσταση

Οι ασθενείς χρησιμοποιούν πατερίτσες για 6 εβδομάδες για να βεβαιωθούν ότι ο μαλακός ιστός επουλώνεται και αργότερα αυξάνουν τις δραστηριότητές τους. Συνήθως χρειάζονται 4 έως 5 μήνες για να επιστρέψουν σε πλήρεις δραστηριότητες. Ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση για έσω οπίσθιους μηριαίους επιτρέπεται να αυξάνουν τις δραστηριότητές τους  κατά τη διάρκεια των 6-8 εβδομάδων μετά τη χειρουργική επέμβαση.