Ο Ιατρός

Βιογραφικό σημείωμα

Άλκης Γ. Καλλιακμάνης

Ορθοπεδικός


Ο Άλκης Καλλιακμάνης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις και στην αρθροπλαστική γόνατος-ισχίου. Ο κ. Καλλιακμάνης έχει εστιάσει την μετεκπαίδευση του στην Αθλητιατρική με κύριο επιστημονικό αντικείμενο την αρθροσκοπική χειρουργική ώμου, ισχίου, γόνατος και ποδοκνημικής.

Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Άρχισε και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στην Ορθοπαιδική, στην Β΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Περιφερειακού Νοσοκομείου "Η Αγία Όλγα" Νέας Ιωνίας, (2002-2006) όπου εκτός των άλλων ειδικεύτηκε στην αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου, στην χειρουργική αντιμετώπιση καταγμάτων, στις χρόνιες παθήσεις Ορθοπαιδικής, ενώ είχε και την πρώτη του εκπαίδευση για 4 χρόνια στην αρθροσκοπική χειρουργική και στην ερευνητική αρθροσκοπική προσέγγιση της ανακατασκευής του προσθίου χιαστού συνδέσμου γόνατος υπό τη Διεύθυνση και εποπτεία του Καθηγητή κ. Γ. Παπαχρήστου.

Στα πλαίσια της ειδικότητας του, ειδικεύτηκε για ένα επιπλέον έτος στην Ορθοπαική Παίδων στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, ενώ εξειδικεύτηκε και στην Κλινική Άκρας Χείρας στο Νοσοκομείο ΚΑΤ για ένα εξάμηνο.

Ο κ. Καλλιακμάνης είναι αριστούχος Διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα Διδακτορικής Διατριβής: «Μελέτη Καθήλωσης του Μοσχεύματος στην Πλαστική Αποκατάστασης του Προσθίου Χιαστού του Γόνατος. Πειραματική Μελέτη». (Αθήνα Ιαν 2008).

Έχει υπάρξει υπότροφος του Κληροδοτήματος Αντ. Παπαδάκη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) καθώς και του Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων Ιατρικού Κέντρου Αθηνών υπό τη Διεύθυνση του κ. Π. Νικολάου, ενός εκ των κορυφαίων Αθλητιάτρων στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο, από όπου και έλαβε επιπλέον εξειδικευμένη εκπαίδευση στις αρθροσκοπικές τεχνικές και στην αντιμετώπιση κακώσεων σε αθλητές.

Μετά το πέρας της υποτροφίας, συνέχισε να εργάζεται ως Συνεργάτης της Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων υπό τη Διεύθυνση του κ. Παντελή Νικολάου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με εξειδίκευση στις κακώσεις γόνατος, ισχίου, ώμου, ποδοκνημικής από το 2006 ως το 2017.

Διετέλεσε Ιατρός του Ποδοσφαιρικού Τμήματος της ΑΕΚ από το Δεκέμβριο του 2008 έως και το 2019, προσφέροντας τις ιατρικές του υπηρεσίες και γνώσεις.
  • Μετεκπαιδεύτηκε στο Hip Arthroscopy as Visitor Doctor at ICATME (Catalan Institute of Traumatology of Sports Medicine) attached to Instituto Universitario Quiron-Dexeus , Barcelona, Spain (13-24 June 2016).
  • Είναι κάτοχος του FIFA Diploma in Football Medicine (από Αύγουστο 2017).
  • Έχει παρακολουθήσει και ολοκληρώσει με επιτυχία μεταπτυχιακό πρόγραμμα διάρκειας 4 μηνών στο Barca Innovation Hub Universitas – Certificate in Team Sports Physician, Essential Concepts (Ιούνιος 2019).

Ο κ. Καλλιακμάνης έχει διατελέσει μέλος Οργανωτικών Επιτροπών καθώς και Ομιλητής σε Στρογγυλές Τράπεζες σε Συνέδρια με θέμα τις Αθλητικές Κακώσεις, ενώ έχει βραβευτεί 3 φορές για προφορικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2011 έλαβε τιμητική διάκριση από το διεθνώς έγκριτο Αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Journal of Arthroscopy για επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε και ήταν ανάμεσα στα 20 “most – cited” επιστημονικά άρθρα παγκοσμίως και αφορούσε σε συρραφή μηνίσκου με ταυτόχρονη συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού.

Έχει δημοσιεύσεις σε Επιστημονικά Περιοδικά του Εξωτερικού με θέματα που άπτονται κυρίως των Αθλητικών Κακώσεων και Αρθροσκοπική Χειρουργική ενώ έχει περισσότερες από 150 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας σε έρευνα και καινοτόμες τεχνολογίες πάνω σε θέματα Αθλητικών Κακώσεων. Οργάνωσε με επιτυχία δύο συνεχόμενες επιστημονικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την ΑΕΚ ΠΑΕ (2018 και 2019) με θέματα τις μυϊκές θλάσεις και την αντιμετώπιση της ρήξης του Προσθίου Χιαστού γόνατος αντίστοιχα με διεθνή συμμετοχή κορυφαίων ομιλητών από κορυφαία clubs και οργανισμούς όπως Barcelona FC, Isokinetic, ECOSEP

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών Εταιρειών όπως:
  • Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής, Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ)
  • Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (EAE)
  • European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy (ESSKA)
  • American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS)
  • International Society of Arthroscopy, Knee Surgery and Orthopaedic Sports Medicine (ISAKOS)
  • European College of Sports and Exercise Physicians (ECOSEP).