Γόνατο

Γόνατο Συχνές κακώσεις

Το γόνατο είναι μια σύνθετη άρθρωση,  ευάλωτη σε  τραυματισμούς. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες κακώσεις στο γόνατο είναι τα κατάγματα, τα εξαρθρήματα, και οι ρήξεις συνδέσμων και μηνίσκων.

Κάποιες κακώσεις γόνατος μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με συντηρητική αγωγή, όπως φυσικοθεραπείες και ασκήσεις αποκατάστασης ενώ πολύ συχνά είναι  αναγκαία η χειρουργική τους αντιμετώπιση.

Συχνοί τραυματισμοί στο γόνατο

Το γόνατο αποτελείται από πολλές σημαντικές δομές, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να τραυματιστεί, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μπορεί να συμβούν πολυσυνδεσμικές κακώσεις γόνατος.

Ο πόνος και το πρήξιμο είναι τα πιο κοινά σημάδια τραυματισμού στο γόνατο. Επιπλέον, το γόνατό σας μπορεί να μαγκώσει ή να κλειδώσει ή να προκληθεί μια αισθητή από τον ασθενή αστάθεια γόνατος, η αίσθηση δηλαδή ότι το γόνατο φεύγει από τη θέση του.  

Πολύ σύνηθες είναι το κάταγμα της επιγονατίδας συνήθως μετά από πτώση. Συνηθισμένα επίσης είναι τα κατάγματα του μηρού της κνήμης και της περόνης, οστών που σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα κατάγματα προκαλούνται από κακώσεις υψηλής ενέργειας, όπως πτώσεις από σημαντικά ύψη και συγκρούσεις με μηχανοκίνητα οχήματα.

Τα εξαρθρήματα είναι επίσης μια κατηγορία κακώσεων συχνή στο γόνατο. Η συμμετοχή όλων των οστών της άρθρωσης του γόνατος είναι εξαιρετικά σπάνια και απαιτεί μηχανισμό υψηλής βίας (τροχαία ατυχήματα). Το πιο συχνό εξάρθρημα είναι της επιγονατίδας με προϋπάρχουσα πολλές φορές  ανατομική παραλλαγή της επιγονατίδας.

Στα άτομα που έχουν κανονική δομή γόνατος, τα εξαρθρήματα  προκαλούνται συχνότερα από τραύματα υψηλής ενέργειας, όπως πτώσεις, τροχαία ατυχήματα και επαφές που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος συχνά τραυματίζεται κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής  όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι πιο πιθανό να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό τους. Η γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης ή η εσφαλμένη προσγείωση από άλμα είναι οι πιο συνηθισμένοι μηχανισμοί.

Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος τραυματίζεται συχνά από ένα χτύπημα στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, ενώ το γόνατο κάμπτεται. Αυτό συμβαίνει συχνά σε συγκρούσεις οχημάτων και αθλητικές επαφές.

Οι τραυματισμοί στους πλάγιους συνδέσμους προκαλούνται συνήθως από μια δύναμη που ωθεί το γόνατο προς τα πλάγια και είναι πολύ συχνοί.

Η κάκωση στον έσω πλάγιο προκαλείται συνήθως από ένα άμεσο χτύπημα στο εξωτερικό του γόνατος και συχνά σχετίζονται με τον αθλητισμό, ενώ η κάκωση στον έξω πλάγιο σύνδεσμο είναι αρκετά πιο σπάνια.

Οξείες ρήξεις μηνίσκου συμβαίνουν συχνά κατά τη διάρκεια του αθλητισμού. Οι ρήξεις μηνίσκων μπορεί επίσης να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της αρθρίτιδας ή της γήρανσης.

Οι τένοντες του τετρακεφάλου και της επιγονατίδας μπορεί να υποστούν ρήξη μερική ή ολική. Παρόλο που καθένας μπορεί να τραυματίσει αυτούς τους τένοντες, οι ρήξεις είναι πιο συνηθισμένες στους μεσήλικες που αθλούνται. Οι πτώσεις, η άμεση δύναμη στο μπροστινό μέρος του γόνατος, και η προσγείωση αδέξια από ένα άλμα είναι συνηθισμένες αιτίες τραυματισμών τένοντα στο γόνατο.

Θεραπεία των τραυματισμών στο γόνατο

Πολλοί τραυματισμοί στο γόνατο μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλά μέτρα, όπως: Αρχική ακινητοποίηση και παυσίπονη αγωγή. Εν συνεχεία ανάλογα με τον τραυματισμό σας θα ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπειών και αποκατάστασης – ενδυνάμωσης.

Πολλές κακώσεις όμως και τραυματισμοί γύρω από το γόνατο, απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας στο γόνατο σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις  η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει αρθροσκοπικά χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά όργανα και μικρές τομές. Πολλοί τραυματισμοί απαιτούν ανοικτή χειρουργική επέμβαση με μεγαλύτερη τομή που παρέχει πιο άμεση θέα και ευκολότερη πρόσβαση στις τραυματισμένες δομές.

 Ο κ. Καλλιακμάνης Άλκης είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Άρχισε και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στην Ορθοπαιδική,  στην Β΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική όπου εκτός των άλλων ειδικεύτηκε στην αρθροπλαστική γόνατος, στην χειρουργική αντιμετώπιση καταγμάτων, στις χρόνιες παθήσεις Ορθοπαιδικής,  ενώ είχε και την πρώτη του εκπαίδευση για 4 χρόνια στην αρθροσκοπική χειρουργική και στην ερευνητική αρθροσκοπική προσέγγιση της ανακατασκευής του προσθίου χιαστού συνδέσμου γόνατος υπό τη Διεύθυνση και εποπτεία του Καθηγητή κ. Γ. Παπαχρήστου.

Ο κ. Καλλιακμάνης είναι αριστούχος Διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα Διδακτορικής Διατριβής: «Μελέτη Καθήλωσης του Μοσχεύματος στην Πλαστική Αποκατάστασης του Προσθίου Χιαστού του Γόνατος. Πειραματική Μελέτη». (Αθήνα Ιαν 2008).

Έχει υπάρξει υπότροφος του Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων Ιατρικού Κέντρου Αθηνών υπό τη Διεύθυνση του κ. Π. Νικολάου, ενός εκ των κορυφαίων Αθλητιάτρων στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο, από όπου και έλαβε επιπλέον εξειδικευμένη εκπαίδευση στις αρθροσκοπικές τεχνικές και στην αντιμετώπιση κακώσεων σε αθλητές.

Μετά το πέρας της υποτροφίας, συνέχισε να εργάζεται ως Συνεργάτης της Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων υπό τη Διεύθυνση του κ. Παντελή Νικολάου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με εξειδίκευση στις κακώσεις γόνατος, ισχίου, ώμου, ποδοκνημικής από το 2006 ως το 2017.

Είναι εκπαιδευτής σε πολλά σεμινάρια για κακώσεις γόνατος, συγγραφέας και ομιλητής σε πολλές επιστημονικές εκδηλώσεις που αφορούν στο γόνατο και εξειδικευμένος σε αθλητικές κακώσεις.

Ο ίδιος και η ομάδα του θα σας προσφέρουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα γόνατος που θα περιλαμβάνει τη διάγνωση, απεικόνιση και τη πλέον εξειδικευμένη πρόταση αντιμετώπισης και θεραπείας για το τραυματισμένο σας γόνατο.