Ισχίο

Η άρθρωση ισχίου αποτελείται από μια άρθρωση μεταξύ της κεφαλής του μηρού και της κοτύλης της λεκάνης. Αποτελεί ουσιαστικά την σύνδεση του κάτω άκρου με τον πυελικό δακτύλιο και τη λεκάνη και είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει σταθερότητα και να υποστηρίζει το βάρος κατά τη βάδιση  αντί να έχει ένα μεγάλο εύρος κίνησης.

Η κοτύλη είναι μια  κοιλότητα με σχήμα κυπέλλου που βρίσκεται στην κάτω πλευρά της λεκάνης. Η κοιλότητα της είναι βαθύτερη από την παρουσία ενός ινωδοφόρου κολάρου – του labrum. Η κεφαλή  του μηριαίου οστού είναι ημισφαιρική και ταιριάζει πλήρως στην κοιλότητα της κοτύλης.

Τόσο η κοτύλη όσο και η κεφαλή του μηρού καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο, ο οποίος είναι παχύτερος στις θέσεις που φέρουν βάρος.

Η κάψουλα της άρθρωσης του ισχίου προσκολλάται στην άκρη της κοτύλης εγγύς και  περιφερικά προσκολλάται στη διατροχαντήρια γραμμή εμπρός και στον αυχένα του μηριαίου πίσω.

Στην άρθρωση του ισχίου υπάρχουν ενδοαρθρικοί και εξωαρθρικοί σύνδεσμοι που συμβάλλουν στην σταθερότητα και στην κίνηση του ισχίου. Επίσης η αιμάτωση της άρθρωσης γίνεται από ένα πλούσιο αρτηριακό και φλεβικό δίκτυο.

Άρθρωση Ισχίου

Μια πληθώρα παθήσεων μπορεί να εμφανιστούν και να επηρεάσουν την άρθρωση του ισχίου. Η εκφυλιστική λόγω ηλικίας αρθρίτιδα του ισχίου, τα κατάγματα (υποκεφαλικά και διατροχαντήρια) είναι συχνές παθήσεις που εμφανίζονται σε σχετικά μεγάλης ηλικίας ανθρώπους. Με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών εγχειρήσεων, με πολύ σχολαστική προ-εγχειρητική εξατομικευμένη προετοιμασία, και με σύγχρονα πρωτόκολλα αποκατάστασης, οι παραπάνω παθήσεις αντιμετωπίζονται χειρουργικά με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και ελάχιστες επιπλοκές.

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση ισχίου (FAI: Femoroacetabular Impingement) είναι μια εξαιρετικά συχνή, πολλές φορές ασυμπτωματική  και για αυτό δύσκολα διαγιγνώσιμη πάθηση που προσβάλλει το ισχίο και συνήθως εμφανίζεται με μέτριο πόνο και περιορισμό κίνησης σε νεότερες ηλικίες. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η διαγνωστική μας δυνατότητα κυρίως λόγω της εκπαίδευσης αλλά και των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων με αποτέλεσμα να αναγνωρίζονται όλο και περισσότεροι ασθενείς με την συγκεκριμένη παθολογία που στο παρελθόν τα συμπτώματα τους αποδίδονταν σε άλλες παθήσεις με συνέπεια να θεραπεύονται λανθασμένα ή να μην αντιμετωπίζονται καθόλου. Με τις σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές εγχειρήσεις και κυρίως με τη διαδικασία της αρθροσκόπησης που παγκοσμίως κερδίζει έδαφος για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων στο ισχίο, μπορούμε όποτε υπάρχει ένδειξη να παρέμβουμε χειρουργικά με εξαιρετικά αποτελέσματα. 

Μια σειρά παθήσεων πέριξ της άρθρωσης του ισχίου όπως το μηροβουβωνικό άλγος (groin pain), η κήλη αθλητή  (sports hernia), θλάσεις μυών, τενοντίτιδες, μπορούν να εμφανιστούν με συμπτώματα που να προσομοιάζουν με πόνο στο ισχίο. Απαιτείται μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση για να τεθεί η σωστή διάγνωση και να επιλεγεί η σωστή θεραπευτική προσέγγιση – συντηρητική ή σπανιότερα χειρουργική- σε αυτούς τους ασθενείς.  

Ο ιατρός Καλλιακμάνης Άλκης τόσο στην ειδίκευση του στην Πανεπιστημιακή Κλινική Αθηνών, όσο και στην μετέπειτα εκπαίδευση του   (Μετεκπαίδευση σε Hip Arthroscopy as Visitor Doctor at ICATME (Catalan Institute of Traumatology of Sports Medicine) attached to Instituto Universitario Quiron-Dexeus, Barcelona, Spain), μπορεί να σας παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες που αφορούν στη διάγνωση και κυρίως στην αντιμετώπιση –συντηρητική και χειρουργική- με τις πλέον σύγχρονες και εξατομικευμένες τεχνικές των παραπάνω παθήσεων.