Αθλητιατρική

Κήλη Αθλητή

Η κήλη του αθλητή είναι ένας οδυνηρός τραυματισμός μαλακών μορίων που εμφανίζεται στην περιοχή των βουβώνων. Συχνά συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλημάτων που απαιτούν ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης ή έντονες κινήσεις συστροφής/περιστροφής.

Αν και μια αθλητική κήλη μπορεί να οδηγήσει σε μια παραδοσιακή, κοιλιακή κήλη, είναι ένας διαφορετικός τραυματισμός. Μια αθλητική κήλη είναι μια θλάση ή τραυματισμός οποιουδήποτε μαλακού ιστού (μύες, τένοντες, σύνδεσμοι) στην περιοχή της κάτω κοιλίας ή της βουβωνικής χώρας στον πυελικό δακτύλιο.

Επειδή διαφορετικοί ιστοί μπορεί να επηρεαστούν, η ιατρική κοινότητα προτιμά τον όρο “athletic pubalgia” για να αναφέρεται σε αυτόν τον τύπο τραυματισμού. Το ευρύ κοινό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την «αθλητική κήλη», ωστόσο, και αυτός ο όρος θα χρησιμοποιηθεί για το υπόλοιπο του παρόντος άρθρου.

Ανατομία

Οι μαλακοί ιστοί που επηρεάζονται συχνότερα από την αθλητική κήλη είναι οι λοξοί κοιλιακοί μύες στην κάτω κοιλιακή χώρα. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι τένοντες/σύνδεσμοι με τους οποίους προσκολλώνται οι λοξοί κοιλιακοί μύες στο ηβικό οστούν. Σε πολλές περιπτώσεις αθλητικής κήλης, οι τένοντες που προσκολλούν τους μυς του μηρού στο ηβικό οστούν (προσαγωγοί) είναι επίσης τραυματισμένοι ή έχουν μεγάλη επιβάρυνση.

Αίτια

Αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη σταθεροποίηση των ποδιών στο έδαφος και την περιστροφή με μέγιστη άσκηση μπορεί να προκαλέσουν θλάσεις ή τραυματισμό  στους μύες της κάτω κοιλίας ή της βουβωνικής χώρας.

Οι αθλητικές κήλες εμφανίζονται κυρίως σε αθλήματα όπως χόκεϊ επί πάγου, ποδόσφαιρο, πάλη.

Συμπτώματα

Μια αθλητική κήλη συνήθως προκαλεί έντονο πόνο στην περιοχή των βουβώνων κατά τη στιγμή του τραυματισμού. Ο πόνος συνήθως βελτιώνεται με ανάπαυση, αλλά επανέρχεται όταν επιστρέφετε στην αθλητική δραστηριότητα, ειδικά με περιστροφικές κινήσεις.

Μια αθλητική κήλη δεν προκαλεί μια ορατή διόγκωση στις βουβωνικές κοιλότητες, όπως συμβαίνει με την πιο κοινή, βουβωνική κήλη. Με την πάροδο του χρόνου, μια αθλητική κήλη μπορεί να οδηγήσει σε μια βουβωνική κήλη.

Χωρίς θεραπεία, αυτός ο τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο που σας εμποδίζει να συνεχίσετε τις αθλητικές δραστηριότητες.

Ιατρική εξέταση

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και τον τρόπο με τον οποίο συνέβη ο τραυματισμός. Εάν έχετε αθλητική κήλη, ο γιατρός  πιθανότατα θα βρει τάση στη βουβωνική χώρα ή πάνω από την κοιλιά. Παρόλο που μια αθλητική κήλη μπορεί να συσχετιστεί με μια παραδοσιακή βουβωνική κήλη, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μπορεί να βρεθεί καμία βουβωνική κήλη κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Για να διαπιστώσετε αν έχετε μια αθλητική κήλη, ο γιατρός σας πιθανόν να σας ζητήσει να κάνετε βαθύ κάθισμα ή να κάνετε κοιλιακούς υπό την αντίσταση. Αν έχετε αθλητική κήλη, αυτές οι δοκιμές θα είναι επώδυνες.

Αφού ο γιατρός σας ολοκληρώσει την κλινική εξέταση, μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις  όπως ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία (MRI), για να προσδιορίσει αν έχετε αθλητική κήλη. Περιστασιακά, συνιστάται ο έλεγχος των οστών ή άλλες δοκιμές για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες του πόνου.

Θεραπευτική αγωγή

Μη χειρουργική θεραπεία

Ανάπαυση. Στις πρώτες 7 έως 10 ημέρες μετά τον τραυματισμό, η θεραπεία με ξεκούραση και πάγο μπορεί να είναι χρήσιμη. Αν έχετε μια διόγκωση στη βουβωνική χώρα, η συμπίεση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των επώδυνων συμπτωμάτων.

Φυσικοθεραπεία. Δύο εβδομάδες μετά τον τραυματισμό σας, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε ασκήσεις φυσικοθεραπείας για να βελτιώσετε τη δύναμη και την ευελιξία στους κοιλιακούς και τους προσαγωγούς μυς του μηρού σας.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να μειώσει τη διόγκωση και τον πόνο. Εάν τα συμπτώματά σας παραμένουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένεση κορτιζόνης, η οποία είναι ένα πολύ αποτελεσματικό στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Σε πολλές περιπτώσεις, 4 έως 6 εβδομάδες φυσικοθεραπείας θα επιλύσουν οποιοδήποτε πόνο και θα επιτρέψουν σε έναν αθλητή να επιστρέψει στον αθλητισμό. Εάν, ωστόσο, ο πόνος επανέρχεται όταν συνεχίζετε τις αθλητικές δραστηριότητες, μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε τη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των προβληματικών ιστών.

Χειρουργική θεραπεία

Χειρουργική διαδικασία. Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των τραυματισμένων ιστών στη βουβωνική χώρα μπορεί να γίνει ως μια παραδοσιακή, ανοιχτή διαδικασία με μία μεγάλη τομή ή ως ενδοσκοπική διαδικασία. Σε μια ενδοσκόπηση, ο χειρουργός κάνει μικρότερες τομές του δέρματος και χρησιμοποιεί μια μικρή κάμερα, που ονομάζεται ενδοσκόπιο, για να δει μέσα στην κοιλιά. Τα τελευταία χρόνια η χρήση της ενδοσκοπικής μεθόδου, έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα και ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης.

Ορισμένες περιπτώσεις αθλητικής κήλης απαιτούν την κοπή ενός μικρού νεύρου στη βουβωνική κοιλότητα (βουβωνικό νεύρο) κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για την ανακούφιση του πόνου του ασθενούς. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται βουβωνική νευρο-εκτομή. Ο γιατρός σας θα συζητήσει τη χειρουργική διαδικασία που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Αποκατάσταση

Ο γιατρός σας θα αναπτύξει ένα σχέδιο αποκατάστασης για να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη δύναμη και την αντοχή. Οι περισσότεροι αθλητές μπορούν να επιστρέψουν σε σπορ 6 έως 12 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Χειρουργικά αποτελέσματα. Περισσότερο από το 90% των ασθενών που υποβάλλονται σε μη χειρουργική θεραπεία και στη συνέχεια σε χειρουργική επέμβαση μπορούν να επιστρέψουν στην αθλητική δραστηριότητα. Σε ορισμένους ασθενείς, οι ιστοί θα τραυματιστούν και πάλι κατά τη διάρκεια του αθλητισμού και η χειρουργική επέμβαση θα χρειαστεί να επαναληφθεί.

Επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις. Σε μερικές περιπτώσεις αθλητικής κήλης, ο πόνος στον εσωτερικό μηρό συνεχίζεται μετά από χειρουργική επέμβαση. Μια πρόσθετη χειρουργική επέμβαση, που ονομάζεται τενοντοτομή προσαγωγού, μπορεί να συνιστάται για την αντιμετώπιση αυτού του πόνου. Σε αυτή τη διαδικασία, κόβεται ο τένοντας που συνδέει τους εσωτερικούς μυς του μηρού με το ηβικό οστούν. Ο τένοντας θα επουλωθεί σε μεγαλύτερο μήκος, απελευθερώνοντας την τάση και δίνοντας στον ασθενή μεγαλύτερο εύρος κίνησης.