Αθλητιατρική

Οπίσθιοι μηριαίοι Τραυματισμοί

Οι θλάσεις των οπίσθιων μηριαίων “hamstrings” – συμβαίνουν συχνά στους αθλητές. Είναι ιδιαίτερα συχνές σε αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα που απαιτούν σπριντ, όπως ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

H θλάση είναι ένας τραυματισμός σε έναν ή περισσότερους από τους μυς στο πίσω μέρος του μηρού. Οι περισσότερες θλάσεις ανταποκρίνονται καλά σε απλές, μη χειρουργικές θεραπείες.

Ανατομία

Υπάρχουν τρεις σημαντικοί μύες στο πίσω μέρος του μηρού:

 • Ημιτενοντώδης
 • Ημιυμενώδης
 • Δικέφαλος Μηριαίος

Ξεκινούν από τη λεκάνη από μια θέση που ονομάζεται ισχιακό κύρτωμα. Διέρχονται από την άρθρωση του γόνατος και καταφύονται στην κνήμη. Οι μυϊκές ίνες συστέλλονται με τον σκληρό, συνδετικό ιστό των τενόντων κοντά στα σημεία όπου οι τένοντες συνδέονται με τα οστά.

Η ομάδα αυτών των μυών, σας βοηθά να εκτείνετε το πόδι σας  και να λυγίζετε το γόνατό σας.

Περιγραφή

Μια θλάση οπίσθιων μηριαίων μπορεί να είναι ένα τράβηγμα, μια μερική ή πλήρη ρήξη.

ΟΙ θλάσεις μυών ταξινομούνται ανάλογα με τη σοβαρότητα τους.

 • Μια θλάση βαθμού 1 είναι ήπια και συνήθως επουλώνεται εύκολα.
 • Μια θλάση βαθμού 2 αφορά σε περισσότερες ίνες
 • Μια θλάση βαθμού 3 είναι πλήρης ρήξη του μυός που μπορεί να χρειαστούν μήνες για να θεραπευτεί.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί που προκαλούν θλάση εμφανίζονται στο παχύ, κεντρικό τμήμα του μυός ή όπου οι μυϊκές ίνες συνδέονται με ίνες τένοντα (μυοτενόντια συμβολή). Στους πιο σοβαρούς τραυματισμούς, ο τένοντας μπορεί να κοπεί από την κατάφυση του στα οστά. Μπορεί ακόμη και να τραβήξει ένα κομμάτι του οστού μακριά με αυτό. Αυτό ονομάζεται αποκόλληση του τένοντα.

Υπερφόρτωση μυών

Η υπερφόρτωση των μυών είναι η κύρια αιτία της θλάσης των μυών. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο μυς συσπαστεί πέρα ​​από την ικανότητά του ή προκληθεί με ξαφνικό μέγιστο φορτίο.

Οι θλάσεις συχνά εμφανίζονται όταν ο μυς επιμηκύνεται καθώς συστέλλεται. Αν και ακούγεται αντιφατικό, αυτό συμβαίνει όταν επιμηκύνεται ένα μυς ενώ είναι σταθερός ή δέχεται φορτία. Αυτό ονομάζεται “έκκεντρη συστολή”.

Κατά τη διάρκεια του σπριντ, οι μύες των hamstrings, συσπώνται έκκεντρα καθώς το πίσω πόδι είναι ισιωμένο και τα δάχτυλα χρησιμοποιούνται για να σπρώξουν και να προχωρήσουν. Οι μύες  όχι μόνο επιμηκύνονται σε αυτό το σημείο του βήματος, αλλά φορτίζονται επίσης – με το σωματικό βάρος καθώς και με τη δύναμη που απαιτείται για κίνηση προς τα εμπρός.

Όπως και οι θλάσεις, οι αποκολλήσεις τένοντα προκαλούνται επίσης από μεγάλα, ξαφνικά φορτία.

Παράγοντες κινδύνου

Έχουν αναφερθεί αρκετοί παράγοντες όπως:

Σφίξιμο μυών. Οι σφιγμένοι μύες είναι ευάλωτοι στη θλάση. Οι αθλητές θα πρέπει να ακολουθούν ένα ετήσιο πρόγραμμα καθημερινών ασκήσεων stretching.

Μυϊκή ανισορροπία. Όταν μια ομάδα μυών είναι πολύ ισχυρότερη από την αντίθετη μυϊκή ομάδα της, η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε θλάση. Αυτό συμβαίνει συχνά με τους οπίσθιους μηριαίους. Οι τετρακέφαλοι μύες είναι συνήθως πιο ισχυροί. Κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων υψηλής ταχύτητας, οι  hamstrings μπορεί κοπωθούν γρηγορότερα από τον τετρακέφαλο. Αυτή η κόπωση μπορεί να οδηγήσει σε θλάση.

Κακή προετοιμασία. Εάν οι μύες σας είναι αδύναμοι, είναι λιγότερο ικανοί να αντιμετωπίσουν το βάρος της άσκησης και είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν.

Κόπωση μυών. Η κόπωση μειώνει τις ικανότητες απορρόφησης ενέργειας των μυών, καθιστώντας τις πιο ευαίσθητες σε τραυματισμό.

Επιλογή δραστηριότητας. Ο καθένας μπορεί να πάθει θλάση, αλλά εκείνοι που απειλούνται ιδιαίτερα είναι:

 • Αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ποδηλάτες ή δρομείς, χορευτές
 • Οι ηλικιωμένοι αθλητές των οποίων το πρόγραμμα άσκησης είναι κυρίως περπάτημα
 • Έφηβοι αθλητές που εξακολουθούν να αναπτύσσονται

Οι θλάσεις των Hamstrings εμφανίζονται πιο συχνά στους εφήβους, επειδή τα οστά και οι μύες δεν αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, τα οστά ενός παιδιού μπορεί να αναπτυχθούν ταχύτερα από τους μύες. Ένα ξαφνικό άλμα, τέντωμα ή κρούση μπορεί να τραυματίσει το μυ  στη σύνδεσή του με το οστό.

Συμπτώματα

Αν συμβεί θλάση ενώ επιταχύνετε (σπριντ), θα νιώσετε έναν ξαφνικό, απότομο πόνο στο πίσω μέρος του μηρού σας. Θα σας προκαλέσει σύσπαση στο τραυματισμένο πόδι, και είτε θα αναπηδήσετε στο καλό πόδι ή θα πέσετε στο έδαφος.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Οίδημα κατά τις πρώτες ώρες μετά τον τραυματισμό
 • Μώλωπες ή αποχρωματισμό του πίσω μέρους του ποδιού σας κατά τις πρώτες ημέρες
 • Αδυναμία στους οπίσθιους μηριαίους που μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες

Ιατρική εξέταση

Άτομα με θλάση οπίσθιων μηριαίων επισκέπτονται το γιατρό λόγω ξαφνικού πόνου στο πίσω μέρος του μηρού που εμφανίστηκε κατά την άσκηση.

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα ρωτήσει για τον τραυματισμό και θα ελέγξει τον μηρό σας για τάση ή μώλωπες. Θα ψηλαφήσει ή θα πιέσει το πίσω μέρος του μηρού σας για να δει αν υπάρχει πόνος, αδυναμία, πρήξιμο ή σοβαρότερη μυϊκή βλάβη και θα σας υποβάλλει σε ειδικά τεστ για τον έλεγχο των οπίσθιων μηριαίων. Μια ακτινογραφία μπορεί να δείξει στον γιατρό σας αν έχετε αποκόλληση τένοντα. Αυτό συμβαίνει όταν ο τραυματισμένος τένοντας έχει αποσύρει ένα μικρό κομμάτι οστού.

Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) είναι εξέταση εκλογής για την ανάδειξη του μεγέθους, την ανατομική εντόπιση και την ταξινόμηση της θλάσης.

Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία των θλάσεων των οπίσθιων μηριαίων ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του τραυματισμού που έχετε, τη σοβαρότητα και τις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες.

Ο στόχος οποιασδήποτε θεραπείας – μη χειρουργικής ή χειρουργικής – είναι να σας βοηθήσει να επιστρέψετε σε όλες τις δραστηριότητες που απολαμβάνετε, γρήγορα και με ασφάλεια. Ακολουθώντας το θεραπευτικό πλάνο, ο γιατρός σας θα αποκαταστήσει τις ικανότητές σας πιο γρήγορα και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε περαιτέρω προβλήματα στο μέλλον.

Μη χειρουργική θεραπεία

ΟΙ περισσότερες θλάσεις θεραπεύονται πολύ καλά με απλή, μη χειρουργική θεραπεία.

Το πρωτόκολλο RICE είναι αποτελεσματικό για τους περισσότερους αθλητικούς τραυματισμούς. Το RICE αντιπροσωπεύει το Rest, Ice, Compression και Elevation.

 • Ξεκούραση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε πατερίτσες για να μην βάζετε βάρος στο πόδι σας.
 • Πάγος. Χρησιμοποιήστε παγοκύστεις για 20 λεπτά κάθε φορά, πολλές φορές την ημέρα. Μην εφαρμόζετε πάγο απευθείας στο δέρμα.
 • Συμπίεση. Για να αποφύγετε επιπλέον πρήξιμο και απώλεια αίματος, φορέστε έναν ελαστικό επίδεσμο συμπίεσης.
 • Ανύψωση. Για να μειώσετε το πρήξιμο, να ξαπλώνετε και να βάλετε το πόδι σας ψηλότερα από την καρδιά σας.
 • Ακινητοποίηση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να φοράτε νάρθηκα γόνατος για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό θα κρατήσει το πόδι σας σε ουδέτερη θέση για να το βοηθήσει να θεραπευτεί.

Τις πρώτες ημέρες θα σας βοηθήσει η λήψη απλών παυσίπονων.

Φυσικοθεραπεία. Μόλις ο αρχικός πόνος και οίδημα έχει υποχωρήσει, η φυσικοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει. Συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούν να αποκαταστήσουν το εύρος της κίνησης και της δύναμης.

Ένα πρόγραμμα θεραπείας επικεντρώνεται πρώτα στην ευελιξία. Οι απλές διατάσεις θα βελτιώσουν το εύρος κίνησης. Με την πρόοδο της επούλωσης, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης θα προστεθούν σταδιακά στο πρόγραμμά σας. Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας πότε είναι ασφαλές να επιστρέψετε στην αθλητική δραστηριότητα.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται συχνότερα για τραυματισμούς αποκόλλησης του τένοντα, όπου ο τένοντας τραβιέται εντελώς μακριά από τα οστά. Οι ρήξεις στη λεκάνη (αποκόλληση εγγύς τένοντα) είναι πιο συνηθισμένες από  τις περιφερικές στην κνήμη.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση μιας πλήρους ρήξης εντός του μυός (πιο σπάνια).

Διαδικασία. Για να επιδιορθώσετε την ρήξη ενός τένοντα, ο χειρουργός σας πρέπει να τραβήξει ξανά το μυϊκό ιστό στη θέση του και να αφαιρέσει κάθε ιστό ουλής. Στη συνέχεια, ο τένοντας επανασυνδέεται στο οστούν χρησιμοποιώντας ράμματα.

Αποκατάσταση

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα χρειαστεί μερική φόρτιση  για να προστατεύσετε την επέμβαση. Εκτός από τη χρήση βακτηριών, μπορεί να χρειαστεί ένας νάρθηκας που κρατά τους μύες σε μια χαλαρή θέση. Πόσο καιρό θα χρειαστείτε αυτά τα βοηθήματα θα εξαρτηθεί από το είδος του τραυματισμού που έχετε.

Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας θα αρχίσει με απαλές διατάσεις για να βελτιωθεί η ευελιξία και το εύρος της κίνησης. Ασκήσεις ενδυνάμωσης θα προστεθούν στη συνέχεια της αποκατάστασης. Η αποκατάσταση για μια εγγύς επανασυγκόλληση τυπικά απαιτεί τουλάχιστον 6 μήνες, λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού. Οι περιφερικές ρήξεις απαιτούν περίπου 3 μήνες αποκατάστασης πριν επιστρέψουν οι ασθενείς στις αθλητικές δραστηριότητες. Ο γιατρός σας θα σας πει πότε είναι ασφαλές να επιστρέψετε στο αθλητισμό.

Επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες

Οι περισσότεροι άνθρωποι που τραυματίζουν τους οπίσθιους μηριαίους, θα ανακτήσουν την πλήρη λειτουργία τους μετά την ολοκλήρωση ενός  καλού σχεδίου αποκατάστασης. Η έγκαιρη θεραπεία με ένα σχέδιο που περιλαμβάνει το πρωτόκολλο RICE και τη φυσικοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη λειτουργία και ταχύτερη επιστροφή στον αθλητισμό. Για να αποφύγετε την υποτροπή, σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε το πρόγραμμα θεραπείας του γιατρού σας. Επιστρέψτε στον αθλητισμό μόνο αφού ο γιατρός σας έχει δώσει το πράσινο φως. Η υποτροπή του τραυματισμού αυξάνει τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης. Συνήθως θα πρέπει να υποβληθείτε σε λειτουργικά τεστ με επιτυχία, προτού επιστρέψετε σε αθλητικές δραστηριότητες.

Νέες εξελίξεις

Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) εξετάζεται επί του παρόντος για την αποτελεσματικότητά του στην επιτάχυνση της επούλωσης των τραυματισμών των μυών. Το PRP είναι ένα παρασκεύασμα που αναπτύσσεται από το ίδιο το αίμα του ασθενούς. Περιέχει υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για την επούλωση τραυματισμών.

Μερικά κέντρα θεραπείας, ενσωματώνουν ενέσεις PRP στο μη χειρουργικό θεραπευτικό σχήμα για κάποιους τραυματισμούς των μυών. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος είναι ακόμα υπό διερεύνηση και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της PRP.