Παθησεις

Αγκώνας

Αγκώνας Τενίστα

Ο αγκώνας του τενίστα ή επικονδυλίτιδα είναι μια επώδυνη κατάσταση του αγκώνα που προκαλείται συνήθως από υπερβολική χρήση. Το τένις ή άλλα αθλήματα με ρακέτες μπορεί να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, πολλά άλλα αθλήματα και δραστηριότητες μπορούν επίσης να σας θέσουν σε κίνδυνο.

Ο αγκώνας του τενίστα είναι μια φλεγμονή των τενόντων που ενώνουν τους μυς του αντιβραχίου στο εξωτερικό του αγκώνα. Οι μύες και οι τένοντες του αντιβραχίου τραυματίζονται από υπερβολική χρήση – επαναλαμβάνοντας τις ίδιες κινήσεις ξανά και ξανά. Αυτό οδηγεί στον πόνο  στο εξωτερικό του αγκώνα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για τον αγκώνα του τενίστα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία περιλαμβάνει μια ομαδική προσέγγιση. Οι πρωταρχικοί γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χειρουργοί συνεργάζονται για να παρέχουν την πιο αποτελεσματική φροντίδα.

This image has an empty alt attribute; its file name is φωτό-1-1024x739.jpg

Ανατομία

Ο αγκώνας σας είναι ένας σύνδεσμος που αποτελείται από τρία οστά: το άνω χείλος του βραχίονα σας και τα δύο οστά στον πήχη σας (ακτίνα και ωλένη). Το κάτω μέρος του βραχιονίου καταλήγει στους επικόνδυλους, και στον έξω επικόνδυλο εκφύονται οι εκτείνοντες μυς.

Οι μύες, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες συγκρατούν τον αγκώνα μαζί.

Η έξω επικονδυλίτιδα ή ο αγκώνας του τένις περιλαμβάνει τους μύες και τους τένοντες του αντιβραχίου σας. Οι μυς του αντιβραχίου σας επεκτείνουν τον καρπό και τα δάχτυλά σας. Οι εκτείνοντες  συνδέουν τους μυς με τα οστά και εκφύονται από τον έξω επικόνδυλο. στο πλευρικό επκόνδυλο. Ο τένοντα που συνήθως εμπλέκεται στον αγκώνα του τένις ονομάζεται βραχύς κερκιδικός εκτείνων τον καρπό.

This image has an empty alt attribute; its file name is φωτό-2.jpg

Αίτια

Κατάχρηση, καταπόνηση

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο αγκώνας του τένις συχνά οφείλεται σε βλάβη ενός συγκεκριμένου μυός του αντιβραχίου. Ο μυς του εκτείνοντα τον καρπό βοηθά στη σταθεροποίηση του καρπού όταν ο αγκώνας είναι ίσιος. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τένις, για παράδειγμα. Όταν ο εκτείνοντας αποδυναμωθεί από την υπερβολική χρήση, σχηματίζονται μικροσκοπικές ρήξεις στο τένοντα όπου προσκολλάται στον επικόνδυλο. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και πόνο. Ο εκτείνοντας μπορεί επίσης να τραυματιστεί λόγω της θέσης του καθώς συχνά προστρίβεται  στον έξω επικόνδυλο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του αγκώνα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σταδιακή φθορά του μυός με την πάροδο του χρόνου.

Δραστηριότητες

Οι αθλητές δεν είναι οι μόνοι άνθρωποι που παίρνουν τον αγκώνα του τενίστα. Πολλοί άνθρωποι με την ίδια πάθηση, συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενη χρήση των μυών του αντιβραχίου.

Οι ζωγράφοι, οι υδραυλικοί και οι ξυλουργοί είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη παρόμοιας παθολογίας. Θεωρείται ότι η επανάληψη και η ανύψωση βάρους που απαιτούνται σε αυτά τα επαγγέλματα οδηγούν σε τραυματισμό.

Ηλικία

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται  από τον αγκώνα του τενίστα  είναι μεταξύ των ηλικιών 30 και 50, αν και οποιοσδήποτε μπορεί το πάθει εάν συντρέχουν παράγοντες κινδύνου. Σε σπορ ρακέτας όπως το τένις, η κακή τεχνική  και ο ακατάλληλος εξοπλισμός μπορεί να είναι παράγοντες κινδύνου.

Ιδιοπαθής αιτιολογία Η επικονδυλίτιδα μπορεί να συμβεί χωρίς αναγνωρισμένο επαναλαμβανόμενο τραυματισμό και χωρίς κάποια γνωστή αιτιολογία

This image has an empty alt attribute; its file name is φωτό-3.jpg

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σταδιακά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος αρχίζει ήπια και σταδιακά επιδεινώνεται για εβδομάδες έως μήνες.

Τα συμπτώματα του αγκώνα του τενίστα περιλαμβάνουν:

Πόνος ή κάψιμο στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα

Αδυναμία λαβής Τα συμπτώματα συχνά επιδεινώνονται με τη δράση των αντιβραχίων, όπως η κατοχή μίας ρακέτας, η περιστροφή ενός κλειδιού ή η χειραψία.

Ιατρική εξέταση

Ο γιατρός σας θα ρωτήσει για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν τα συμπτώματά σας, τυχόν παράγοντες επαγγελματικού κινδύνου και συμμετοχή αθλητικών αναψυχής.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει διάφορες εξετάσεις για να εντοπίσει τη διάγνωση. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να προσπαθήσετε να ισιώσετε τον καρπό και τα δάκτυλά σας κατά της αντίστασης με το χέρι σας πλήρως ευθεία για να δείτε εάν αυτό προκαλεί πόνο.

Εξετάσεις

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πρόσθετες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες αιτίες του προβλήματός σας.

Ακτινογραφίες μπορούν να ληφθούν για να αποκλείσουν την αρθρίτιδα του αγκώνα.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι τα συμπτώματά σας σχετίζονται με πρόβλημα στον αυχένα, μπορεί να ζητήσει να κάνετε μια μαγνητική τομογραφία.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει επίσης, ένα ηλεκτρομυογράφημα για να αποκλείσει τη συμπίεση νεύρων. Πολλά νεύρα πορεύονται γύρω από τον αγκώνα και τα συμπτώματα συμπίεσης νεύρων είναι παρόμοια με αυτά του αγκώνα του τένις.