Παθησεις

Γόνατο

Αρθρίτιδα του γόνατος


Η αρθρίτιδα είναι φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων αρθρώσεων. Ο πόνος, οίδημα και δυσκαμψία είναι τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας. Οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα μπορεί να επηρεαστεί από τη νόσο, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή στο γόνατο.

Η αρθρίτιδα του γόνατος μπορεί να σας δυσκολέψει να κάνετε πολλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως περπάτημα ή ανέβασμα σκαλοπατιών. Είναι μια σημαντική αιτία για χαμένο χρόνο εργασίας και σχετική αναπηρία για πολλούς ανθρώπους.

Οι πιο συνήθεις τύποι αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικές μορφές. Ενώ η αρθρίτιδα είναι κυρίως μια ασθένεια ενηλίκων, ορισμένες μορφές επηρεάζουν τα παιδιά.

Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για αρθρίτιδα, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση του πόνου και τη διατήρηση της ενεργητικότητας των ανθρώπων.

Ανατομία

Το γόνατο είναι από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις στο σώμα σας. Αποτελείται από το μηρό, την κνήμη και την επιγονατίδα. Τα άκρα των τριών οστών όπου αγγίζουν είναι καλυμμένα με αρθρικούς χόνδρους, μια ομαλή, ολισθηρή ουσία που προστατεύει τα οστά καθώς κινείτε το γόνατό σας.

Οι δύο μηνίσκοι (έσω και έξω) παρεμβάλλονται μεταξύ των οστών  για να απορροφούν τους κραδασμούς και να συμβάλουν στη σταθερότητα του γόνατος.

Η άρθρωση του γόνατος περιβάλλεται από μια λεπτή επένδυση που ονομάζεται αρθρική μεμβράνη. Αυτή η μεμβράνη απελευθερώνει το αρθρικό υγρό που λιπαίνει τον χόνδρο και μειώνει την τριβή.

This image has an empty alt attribute; its file name is φωτό--950x1024.png

Περιγραφή

Οι κύριοι τύποι αρθρίτιδας που επηρεάζουν το γόνατο είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στο γόνατο. Είναι ένας εκφυλιστικός τύπος αρθρίτιδας που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στους νεότερους.

Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος στην άρθρωση του γονάτου φθείρεται σταδιακά και ο προστατευτικός χώρος μεταξύ των οστών μειώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τριβή των οστών και να προκαλέσει τη δημιουργία οστεοφύτων.

Η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται αργά και ο πόνος που προκαλεί επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

This image has an empty alt attribute; its file name is φωτό-2-1024x472.png

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια που προσβάλλει πολλαπλές αρθρώσεις σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της άρθρωσης του γόνατος. Είναι συμμετρική, που σημαίνει ότι συνήθως επηρεάζει την ίδια άρθρωση και στις δύο πλευρές του σώματος.

Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα η αρθρική μεμβράνη που καλύπτει την άρθρωση του γόνατος αρχίζει να πρήζεται με αποτέλεσμα τον πόνο και τη δυσκαμψία του γόνατος.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του. Το ανοσοποιητικό σύστημα βλάπτει τον φυσιολογικό ιστό (όπως ο χόνδρος και οι σύνδεσμοι).

Μετατραυματική αρθρίτιδα

Η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι μορφή αρθρίτιδας που αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό στο γόνατο. Για παράδειγμα, ένα σπασμένο οστούν μπορεί να βλάψει την επιφάνεια της άρθρωσης και να οδηγήσει σε χρόνια αρθρίτιδα μετά τον τραυματισμό. ΟΙ ρήξεις μηνίσκων και οι τραυματισμοί των συνδέσμων μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια και πρόσθετη φθορά στην άρθρωση του γόνατος, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.

Συμπτώματα

Το γόνατο που επηρεάζεται από αρθρίτιδα μπορεί να είναι επώδυνο. Γενικά, ο πόνος αναπτύσσεται βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου, αν και μπορεί να εμφανιστεί αιφνιδίως. Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα:

 • Η άρθρωση μπορεί να γίνει δύσκαμπτη και πρησμένη, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση του γόνατος.
 • Ο πόνος και το πρήξιμο μπορεί να είναι χειρότερα το πρωί ή σε ηρεμία. Η έντονη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει πόνο.
 • Το γόνατο μπορεί να “κλειδώσει” ή να “κολλήσει” κατά τη διάρκεια της κίνησης.
 • Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα πονάνε περισσότερο στις αρθρώσεις, με βροχερό καιρό.

Φυσική Εξέταση

Ο γιατρός σας θα μιλήσει μαζί σας σχετικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό σας ιστορικό, θα σας εξετάσει και ενδεχομένως να ζητήσει διαγνωστικές εξετάσεις.

 • Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα αναζητήσει:
 • Οίδημα των αρθρώσεων, θερμότητα , ερυθρότητα, τάση
 • Εύρος παθητικής και ενεργής κίνησης
 • Αστάθεια της άρθρωσης
 • Κριγμό (αίσθηση θορύβου στο εσωτερικό της άρθρωσης) με κίνηση
 • Πόνο όταν τοποθετείται βάρος στο γόνατο
 • Προβλήματα με το βάδισμα (τον τρόπο που περπατάτε)
 • Οποιαδήποτε σημάδια τραυματισμού των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων που περιβάλλουν το γόνατο
 • Συμμετοχή άλλων αρθρώσεων (ένδειξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας)

Ο ορθοπεδικός σας μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε απεικονιστικό έλεγχο. Οι ακτινογραφίες ενός αρθριτικού γόνατος μπορεί να εμφανίζουν στένωση του χώρου των αρθρώσεων, αλλαγές στο οστούν και σχηματισμό οστεοφύτων. Περιστασιακά, μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία (MRI), υπολογιστική τομογραφία (CT)  για να προσδιοριστεί η κατάσταση των οστών και των μαλακών ιστών του γόνατος σας.

This image has an empty alt attribute; its file name is φωτό-3-1024x753.png

Εργαστηριακός έλεγχος

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει εξετάσεις αίματος για να καθορίσει τον τύπο αρθρίτιδας που έχετε. Με ορισμένα είδη αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οι εξετάσεις αίματος θα βοηθήσουν στην σωστή διάγνωση.