Παθησεις

Ποδοκνημική – Άκρος πους

Βλαισός μέγας δάκτυλος (Hallux Valgus)

Ο Βλαισός μέγας δάκτυλος είναι μία επώδυνη οστική προεξοχή που περιβάλλεται από υπερτροφικό μαλακό ιστό  και  αναπτύσσεται στο εσωτερικό του ποδιού στο μεγάλο δάκτυλο.

Ο Βλαισός μέγας δάκτυλος αναπτύσσεται και ασκώντας πίεση  στην μεγάλη άρθρωση του δάκτυλου μετατοπίζει  το μεγάλο δάκτυλο  προς το δεύτερο δάκτυλο. Με την πάροδο του χρόνου, η κανονική δομή του οστού αλλάζει, με αποτέλεσμα την παραμόρφωση και προεξοχή του βλαισού δακτύλου. Αυτή η παραμόρφωση αυξάνεται σταδιακά με συχνό αποτέλεσμα να είναι επώδυνη η χρήση υποδημάτων ή/και η βάδιση.

Ο Βλαισός μέγας δάκτυλος  είναι πιο συχνή πάθηση στις γυναίκες. Πολλές γυναίκες φορούν στενά παπούτσια που πιέζουν τα δάκτυλα μεταξύ τους – γεγονός που καθιστά πιθανότερο το να αναπτυχθεί, να επιδεινωθεί και να προκαλέσει επώδυνα συμπτώματα η συγκεκριμένη πάθηση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος  ανακουφίζεται φορώντας ευρύτερα παπούτσια και χρησιμοποιώντας άλλες απλές θεραπείες για να μειωθεί η πίεση στο μεγάλο δάκτυλο.

Ανατομία

Στο μεγάλο δάχτυλο υπάρχουν  δύο αρθρώσεις. Η μεγαλύτερη από τις δύο είναι η μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση (MTP), όπου το πρώτο μακρύ οστό του ποδιού (μετατάρσιο) συναντά το πρώτο οστό του δακτύλου (phalanx).

Ο Βλαισός μέγας δάκτυλος αναπτύσσεται στην άρθρωση MTP.

Περιγραφή

Ο Βλαισός μέγας δάκτυλος σχηματίζεται όταν τα οστά που σχηματίζουν την άρθρωση (MTP) αλλάζουν ευθυγράμμιση: το μακρύ μετατάρσιο μετατοπίζεται προς το εσωτερικό του ποδιού και το οστούν της φάλαγγας του πρώτου (μεγάλου δακτύλου) μετατοπίζεται προς το δεύτερο δάκτυλο. Ο σύνδεσμος της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης MTP γίνεται μεγαλύτερος και προεξέχει από το εσωτερικό του εμπρός ποδιού δημιουργώντας ένα εμφανή δερματικό κάλο.

Ο Βλαισός μέγας δάκτυλος ξεκινά αργά – αλλά συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου (ειδικά αν το άτομο συνεχίζει να φορά σφιχτά, στενά παπούτσια). Επειδή οι σύνδεσμοι κάμπτονται με κάθε βήμα, όσο μεγαλύτερος είναι ο Βλαισός μέγας δάκτυλος , τόσο πιο επώδυνο και δύσκολο γίνεται το περπάτημα.

Σε παραμελημένες  περιπτώσεις, το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού μπορεί να γωνιάσει  κάτω ή πάνω από το δεύτερο δάκτυλο και να ωθήσει δευτερευόντως  το δεύτερο δάχτυλο να αλλάξει ευθυγράμμιση, προκαλώντας την επαφή του με το τρίτο δάκτυλο. Κάλοι επώδυνοι μπορεί να αναπτυχθούν όπου τα δάχτυλα τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας επιπλέον δυσφορία και δυσκολία στο περπάτημα.

Αίτια

Ο Βλαισός μέγας δάκτυλος συνήθως προκαλείται από:

Χρήση παπουτσιών που δεν ταιριάζουν καλά – ειδικά τα  στενά παπούτσια με ένα στενό κιτρινωπό κουτί που σφίγγει τα δάκτυλα των ποδιών σε μια αφύσικη θέση

Κληρονομικότητα – μερικοί άνθρωποι κληρονομήσουν πόδια τα οποία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την πάθηση λόγω του σχήματος και της δομής τους

Σε έδαφος άλλων παθήσεσων, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα ή νευρομυϊκή πάθηση, όπως η πολιομυελίτιδα

Συμπτώματα

Εκτός από την ορατή παραμόρφωση στο εσωτερικό του ποδιού, άλλα συμπτώματα  μπορεί να είναι: Πόνος και τάση, ερυθρότητα και φλεγμονή, Σκληρό δέρμα στο κάτω μέρος του ποδιού, δερματικός κάλος, άκαμπτη και περιορισμένη κίνηση στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στο περπάτημα

Κατά την ιατρική εξέταση η διάγνωση θα τεθεί με βάση τα συμπτώματά σας και την εμφάνιση του δακτύλου σας, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να κάνετε ακτινογραφίες που θε ελεγχθεί ευθυγράμμιση των ποδιών σας και η πιθανή βλάβη στην άρθρωση MT

Συντηρητική  θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο Βλαισός μέγας δάκτυλος αντιμετωπίζεται χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αν και η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί στην πραγματικότητα να αντιστρέψει την κατάσταση, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στην επιβράδυνση της επιδείνωσης.

Αλλαγές στα Υποδήματα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο πόνος  μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με τη αλλαγή σε παπούτσια που ταιριάζουν σωστά και δεν συμπιέζουν τα δάχτυλα των ποδιών.

Ειδικοί πάτοι Τα προστατευτικά μαξιλάρια “προστατευτικού καλύμματος” μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της οδυνηρής περιοχής από το υπόδημα. Τα ειδικά αυτά ένθετα μπορούν να αγοραστούν σε φαρμακείο ή να φτιαχτούν από έναν ποδίατρο.

Ορθωτικά και ειδικά υποδήματα. Μπορεί να χρειαστεί αν φορέσετε ειδικά παπούτσια ή ένθετα πέλματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της βάδισης.  

Σε μερικές περιπτώσεις, ένας νάρθηκας που φοριέται τη νύχτα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί.

Η εφαρμογή πάγου αρκετές φορές την ημέρα για 20 λεπτά κάθε φορά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση της διόγκωσης.