Παθήσεις

Ποδοκνημική – Άκρος πους

Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Το διάστρεμμα αστραγάλου συμβαίνει όταν οι ισχυροί σύνδεσμοι που υποστηρίζουν την ποδοκνημική ξεπερνούν τα όριά τους και παθαίνουν ρήξη. Τα διαστρέμματα είναι συνήθεις τραυματισμοί που συμβαίνουν σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με τη βλάβη που υπάρχει στους συνδέσμους.

Τα περισσότερα διαστρέμματα είναι μικροί τραυματισμοί που θεραπεύονται στο σπίτι με ανάπαυση και εφαρμογή πάγου. Ωστόσο, εάν ο αστράγαλος σας είναι πολύ πρησμένος και επώδυνος για να περπατήσετε – ή αν έχετε πρόβλημα να βάζετε βάρος στον αστράγαλο σας, φροντίστε να δείτε τον γιατρό σας.

Χωρίς σωστή θεραπεία και αποκατάσταση, ένα σοβαρό διάστρεμμα μπορεί να προκαλέσει αστάθεια σ τον αστράγαλο σας, καθιστώντας πιο πιθανό να τον τραυματίσετε και πάλι. Επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα  μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου στον αστράγαλο, της αρθρίτιδας και της συνεχιζόμενης αστάθειας.

Περιγραφή

Οι σύνδεσμοι στον αστράγαλο συμβάλλουν στη διατήρηση των οστών στην κατάλληλη θέση και στη σταθεροποίηση της άρθρωσης.

Τα περισσότερα διαστρέμματα εμφανίζονται στους έξω πλάγιους συνδέσμους της ποδοκνημικής άρθρωσης.  Τα διαστρέμματα μπορεί να κυμαίνονται από μικρές ρήξεις  στις ίνες που συνθέτουν τον σύνδεσμο έως πλήρη ρήξη των συνδέσμων.

Εάν υπάρχει πλήρης ρήξη των συνδέσμων, ο αστράγαλος μπορεί να γίνει ασταθής. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αστάθεια μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα οστά και τον χόνδρο της άρθρωσης του αστραγάλου.

ankle injury with dislocation and sprains, tight bandage with bandage and ointment treatment

Αιτία

Συνήθεις αιτίες ή καταστάσεις που μπορεί μια ποδοκνημική να πάθει διάστρεμμα:

 • Περπάτημα ή άσκηση σε μια ανώμαλη επιφάνεια
 • Πτώση με στροφή του αστραγάλου
 • Συμμετοχή σε αθλήματα που απαιτούν δράσεις κοπής ή τροχαίο και στρίψιμο του ποδιού – όπως τρέξιμο, μπάσκετ, τένις, ποδόσφαιρο και ποδόσφαιρο
 • Κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, κάποιος άλλος μπορεί να πατήσει στο πόδι σας ενώ τρέχετε, προκαλώντας στροφική κίνηση και κλίση στην ποδοκνημική.

Συμπτώματα

 • Πόνος
 • Πρήξιμο
 • Μώλωπες
 • Ευαισθησία στην πίεση
 • Αστάθεια ποδοκνημικής – αυτό μπορεί να συμβεί όταν έχει γίνει πλήρης διάσπαση του συνδέσμου ή πλήρης εξάρθρωση της άρθρωσης του αστραγάλου.
 • Εγκλωβισμένος και πρησμένος αστράγαλος
 • Εάν υπάρχει σοβαρό διάστρεμμα των συνδέσμων, μπορεί επίσης να ακούσετε ή να αισθανθείτε ένα “ποπ”. Τα συμπτώματα ενός σοβαρού διαστρέμματος είναι παρόμοια με αυτά ενός σπασμένου οστού και απαιτούν άμεση ιατρική αξιολόγηση.

Ιατρική εξέταση

Κατά την κλινική εξέταση ο ιατρός ορθοπεδικός θα σας ρωτήσει πόσο επώδυνο είναι να περπατήσετε, θα εκτιμήσει το οίδημα της ποδοκνημικής και το εύρος της κίνησης. Είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθεί να κάνετε ακτινογραφίες για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατάγματος στα οστά, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις διαστρέμματος μπορεί να απαιτηθεί υπέρηχος ή  μαγνητική τομογραφία για να επιβεβαιωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης και οι σύνδεσμοι που έχουν υποστεί ρήξη, ιδιαίτερα σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αθλητές.

Βαθμοί διαστρέμματος ποδοκνημικής

Οι διαστρέμματα βαθμολογούνται ανάλογα με τη ζημία που έχει σημειωθεί στους συνδέσμους.

Βαθμός 1 (ήπια)

 • Μερική ρήξη και διάταση των ινών συνδέσμων
 • Ήπια ευαισθησία και οίδημα γύρω από τον αστράγαλο

Βαθμός 2 (μέτρια)

 • Μερική ρήξη ενός ή περισσοτέρων συνδέσμων
 • Μέτρια ευαισθησία  και οίδημα γύρω από τον αστράγαλο
 • Εάν ο γιατρός κινήσει τον αστράγαλο με ορισμένους τρόπους, υπάρχει μια  χαλάρωση και αστάθεια της άρθρωσης του αστραγάλου

Βαθμός 3 (σοβαρή)

 • Πλήρης ρήξη συνδέσμου ή συνδέσμων
 • Σημαντική ευαισθησία και οίδημα γύρω από τον αστράγαλο
 • Εάν ο γιατρός τραβήξει ή σπρώξει την άρθρωση του αστραγάλου σε ορισμένες κινήσεις, εμφανίζεται σημαντική αστάθεια
Different grades of ankle sprains

Θεραπευτική αγωγή

Σχεδόν όλα τα διαστρέμματα του αστραγάλου μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ακόμη και πλήρης ρήξη  των συνδέσμων μπορεί να θεραπευτεί χωρίς χειρουργική αποκατάσταση εάν ακινητοποιηθεί κατάλληλα.

Ένα  πρόγραμμα αποκατάστασης  για τα διαστρέμματα του αστραγάλου έχει συνήθως τρεις φάσεις:

 • Η φάση 1 περιλαμβάνει ανάπαυση, προστατεύοντας τον αστράγαλο και μειώνοντας το πρήξιμο.
 • Η φάση 2 περιλαμβάνει την αποκατάσταση εύρους κίνησης, αντοχής και ευελιξίας.
 • Η φάση 3 περιλαμβάνει ασκήσεις συντήρησης και σταδιακή επιστροφή σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν στροφή ή κλίση του αστραγάλου. Αυτό θα ακολουθήσει αργότερα κάνοντας δραστηριότητες που απαιτούν απότομες, ξαφνικές στροφές όπως  το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο.

Αυτό το πρόγραμμα θεραπείας μπορεί να διαρκέσει μόλις 2 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί για μικρά διαστρέμματα ή έως 6 – 12 εβδομάδες για σοβαρότερους τραυματισμούς.

Για ηπιότερες διαστρέμματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει απλή θεραπεία στο σπίτι.

Χρήσιμες οδηγίες

Ο πάγος πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως για να διατηρηθεί το πρήξιμο προς τα κάτω. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 10 έως 15 λεπτά, τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα. Μην εφαρμόζετε πάγο απευθείας στο δέρμα σας.

Οι επιδέσμοι συμπίεσης και οι νάρθηκες ακινητοποίησης θα στηρίξουν τον τραυματισμένο αστράγαλο σας και θα του επιτρέψουν να επανέλθει από το οίδημα.

Ανυψώστε τον αστράγαλο σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας όσο πιο συχνά γίνεται κατά τις πρώτες 48 ώρες.

Τα απλά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του πόνου και της διόγκωσης. Επειδή βελτιώνουν τη λειτουργία τους μειώνοντας τόσο το πρήξιμο όσο και τον έλεγχο του πόνου, είναι μια πολύ καλή επιλογή για ήπια διαστρέμματα.

Μη χειρουργική θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οίδημα και πόνος θα διαρκέσεουν από 2 έως 3 ημέρες. Το περπάτημα μπορεί να είναι δύσκολο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε πατερίτσες ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να βάζετε κάποιο βάρος στον αστράγαλο ενώ είναι προστατευμένο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση.

Φυσικοθεραπεία

Οι ασκήσεις αποκατάστασης χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της δυσκαμψίας, την αύξηση της αντοχής του αστραγάλου και την πρόληψη χρόνιων προβλημάτων στον αστράγαλο.

Πρόωρη κίνηση

Για να αποφευχθεί η δυσκαμψία, ο γιατρός σας ή φυσιοθεραπευτής θα σας προσφέρει ασκήσεις που περιλαμβάνουν ήπιες ασκήσεις ελεγχόμενης κίνησης του αστραγάλου σας χωρίς αντίσταση.

Μόλις μπορέσετε να πατήσετε χωρίς αυξημένο πόνο ή πρήξιμο, οι ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών και των τενόντων στο μπροστινό και πίσω μέρος του ποδιού σας θα προστεθούν. Οι ασκήσεις με αντίσταση προστίθενται μαζί με ασκήσεις ισορροπίας καθώς η κακή ισορροπία συχνά οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες διαστρέμματα και αστάθεια αστραγάλου.

Ασκήσεις αντοχής και ευκινησίας

Ο στόχος είναι να αυξηθεί η δύναμη και το εύρος της κίνησης καθώς η ισορροπία βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία για διαστρέμματα αστραγάλου είναι σπάνια. Η χειρουργική επέμβαση προορίζεται για τραυματισμούς που δεν ανταποκρίνονται σε μη χειρουργική θεραπεία και για ασθενείς που παρουσιάζουν επίμονη αστάθεια αστραγάλου μετά από μήνες αποκατάστασης και μη χειρουργικής αγωγής.

Οι χειρουργικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αρθροσκόπηση. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μια μικρή κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, για να κοιτάξει μέσα στην άρθρωση του αστραγάλου σας. Τα μικροσκοπικά όργανα χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση τυχόν χαλαρών θραυσμάτων οστού ή χόνδρου ή τμημάτων του συνδέσμου που μπορεί να πιαστούν στην άρθρωση.

Ο γιατρός σας μπορεί θα  επισκευάσει τον σχισμένο σύνδεσμο με ράμματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα ανασυνθέσει τον κατεστραμμένο σύνδεσμο αντικαθιστώντας τον με ένα ιστικό μόσχευμα που λαμβάνεται από άλλους συνδέσμους και / ή τένοντες που βρίσκονται στο πόδι και γύρω από τον αστράγαλο.

Η αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση απαιτεί χρόνο και προσοχή για να αποκατασταθεί η δύναμη και το εύρος της κίνησης ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε στη λειτουργία προ-τραυματισμού. Το χρονικό διάστημα εξαρτάται από την έκταση του τραυματισμού και το είδος της χειρουργικής επέμβασης που έγινε. Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως μήνες.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα για τα διαστρέμματα του αστραγάλου είναι γενικά αρκετά καλά. Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες μετά από μια χρονική περίοδο.

Το πιο σημαντικό, τα επιτυχή αποτελέσματα εξαρτώνται από τη δέσμευση των ασθενών για ασκήσεις αποκατάστασης. Η ελλιπής αποκατάσταση είναι η πιο συνηθισμένη αιτία χρόνιας αστάθειας του αστραγάλου μετά από διάστρεμμα

Χρόνια διαστρέμματα αστραγάλου

Εάν ο πόνος συνεχίζεται για περισσότερες από 4 έως 6 εβδομάδες, μπορεί να έχετε χρόνιο διάστρεμμα του αστραγάλου. Δραστηριότητες που τείνουν να επιδεινώσουν την ποδοκνημική , περιλαμβάνουν  συμμετοχή σε αθλήματα που απαιτούν δράσεις κλίσης και περιστροφής του ποδιού.

Η μη φυσιολογική ιδιοδεκτικότητα – μια συνηθισμένη επιπλοκή των διαστρεμμάτων του αστραγάλου – μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα. Μπορεί να υπάρχει επίσης ανισορροπία και μυϊκή αδυναμία που προκαλεί επανεμφάνιση. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί αν επιστρέψετε στην εργασία, στον αθλητισμό ή σε άλλες δραστηριότητες πριν οι σύνδεσμοι θεραπευτούν και αποκατασταθούν.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν τα διαστρέμματα είναι να διατηρήσετε καλή μυϊκή δύναμη, ισορροπία και ευελιξία. Οι ακόλουθες προφυλάξεις θα βοηθήσουν στην αποτροπή των διαστρεμμάτων:

 • Καλή προθέρμανση πριν από την άσκηση και τη σωματική άσκηση
 • Προσοχή όταν περπατάτε, τρέχετε ή εργάζεστε σε μια ανώμαλη επιφάνεια
 • Φορέστε παπούτσια κατάλληλα για τη δραστηριότητά σας
 • Σταματήστε τις δραστηριότητες όταν αισθάνεστε πόνο ή κόπωση