Παθήσεις

Γόνατο

Διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα του γόνατος

Η οστεοχονδρίτιδα μπορεί να επηρεάσει κάθε άρθρωση στο σώμα, αλλά το γόνατο είναι η πιο συχνά προσβεβλημένη άρθρωση.

Η διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα  (Osteochondritis dissecans) του γόνατος, ή OCD, είναι μια κατάσταση που προκαλείται από τη μείωση της ροής του αίματος στο τέλος ενός οστού μέσα στην άρθρωση του γόνατος. Η κατάσταση αυτή συμβαίνει συχνότερα σε έφηβους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Είναι μια επώδυνη αρθρική κατάσταση στην οποία ένα κομμάτι χόνδρου, μαζί με ένα τμήμα του οστού κάτω από αυτό, μπορεί να χαλαρώσει από το τέλος ενός οστού.

Κάποια άτομα που έχουν αυτή την κατάσταση μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα. Ένας από τους σημαντικότερους προγνωστικούς παράγοντες για τη διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα είναι κατά πόσον οι πλάκες ανάπτυξης του ασθενούς παραμένουν ανοικτές. Εάν ο χαλαρωμένος χόνδρος και οστούν δεν αποκολληθεί τελείως, με ξεκούραση και περιορισμένη δραστηριότητα, το οστεοχόνδρινο τεμάχιο έχει την ικανότητα να επουλώνεται φυσιολογικά εάν οι πλάκες ανάπτυξης του είναι ακόμη ανοιχτές. Σε ασθενείς των οποίων οι πλάκες ανάπτυξης είναι κλειστές ή όπου το τεμάχιο έχει αποκολληθεί τελείως, τα συμπτώματα θα είναι συχνά παρόντα και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επιδεινώνονται.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα γόνατο περιλαμβάνουν:

  • Οίδημα: Η περιοχή γύρω από την άρθρωση του γονάτου θα γίνει πρησμένη και επώδυνη
  • Πόνος: Ο πόνος είναι το πιο εμφανές σύμπτωμα αυτής της κατάσταση και επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα.
  • Περιορισμένο εύρος κίνησης: Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, θα είναι πιο δύσκολο όλο το εύρος κίνησης
  • Μηχανικό μπλοκάρισμα αρθρώσεων: Όταν το οστούν και ο χόνδρος αποσπαστούν στην άρθρωση του γόνατος, χαλαρά θραύσματα κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν μεταξύ των οστών. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το κλείδωμα της άρθρωσης σε μία θέση. Μερικές φορές οι ασθενείς μπορούν να αισθάνονται θραύσματα που επιπλέουν στις αρθρώσεις τους, συνήθως πάνω και γύρω από το γόνατο.

Οι νεαροί αθλητές φαίνεται ότι κινδυνεύουν να αναπτύξουν OCD του γόνατος. Τα αθλήματα που περιλαμβάνουν γρήγορες κινήσεις και γρήγορες αλλαγές στην κατεύθυνση μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες. Η συνεχιζόμενη υπερβολική χρήση, κακώσεις γόνατος, επαναλαμβανόμενες, μη αναγνωρισμένες κακώσεις θα μπορούσαν επίσης να βλάψουν το χόνδρο ενός προσβεβλημένου οστού.

Θεραπεία της διαχωριστικής οστεοχονδρίτιδας

Το ιατρείο και η χειρουργική μας ομάδα  προσφέρει εξειδικευμένη θεραπεία για οστεοχονδρίτιδες του γόνατος. Για τη διάγνωση και τον προγραμματισμό της κατάλληλης θεραπείας θα χρειαστούν ειδικές προβολές ακτινογραφιών και μαγνητική τομογραφία πολύ συχνά και με τη χρήση σκιαγραφικού ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός αποκόλλησης, η παρουσία κυστών και η θέση της βλάβης.

 Οι ακτινογραφίες βοηθούν επίσης για έλεγχο στο αντίθετο γόνατο, το οποίο είναι σημαντικό επειδή το 30% των ασθενών θα έχει OCD και στα δύο γόνατα. Η θεραπεία για οστεοχονδρίτιδα του γόνατος θα ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή. Εάν η μαγνητική τομογραφία δείχνει ότι ο χόνδρος και τα οστά δεν έχουν αποκολληθεί τελείως σε έναν ασθενή με ανοικτές πλάκες ανάπτυξης, θα καταρτιστεί  πρώτα ένα πρωτόκολλο που θα περιλαμβάνει ανάπαυση, χρήση πατερίτσας, συγκεκριμένο εύρος ασκήσεων κίνησης, ασκήσεις ενδυνάμωσης σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους φυσικοθεπαευτές συνεργάτες μας. Αυτά είναι συντηρητικά μέτρα για τη θεραπεία του γόνατος του OCD που λαμβάνονται για την προσβεβλημένη άρθρωση για την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας.

Σε ασθενείς όπου συνιστάται χειρουργική επέμβαση, μπορεί να πραγματοποιηθεί αρθροσκοπική χειρουργική προσέγγιση για τη διάνοιξη του νεκρού οστού ή για την απομάκρυνση των χαλαρών θραυσμάτων και των συντριμμιών που βρίσκονται βαθιά στη βλάβη της άρθρωσης του γόνατος και επανατοποθέτηση του οστού με βιοαπορροφήσιμες βίδες και πιθανά  οστικό μόσχευμα. Η ομάδα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει νέο αυτομόσχευμα ή  αλλομόσχευμα χόνδρου σε ασθενείς με μεγάλη και / ή βαθιά αλλοίωση. Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα μόσχευμα χόνδρου χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση του οστού και του χόνδρου που έχει πέσει και έχει καταστραφεί.

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Ένα πολύ συγκεκριμένο, λεπτομερές πρωτόκολλο μετά την επέμβαση θα δοθεί σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία των οστεοχονδρίτιδων. Έχει ζωτική σημασία ο ασθενής να εργάζεται απευθείας με τους ειδικούς φυσικοθεραπευτές και υπό την εποπτεία  του χειρουργού του.

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε  επανατοποθέτηση  του τεμαχίου  τους να αποφεύγουν ολική φόρτιση για τουλάχιστον 6 εβδομάδες και μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ένα νάρθηκα για λίγους μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Για όσους υποβάλλονται σε διαδικασία μεταμόσχευσης  μοσχεύματος, δεν θα φέρουν βάρος για 8 εβδομάδες και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν CPM για αρκετές ώρες την ημέρα, ενώ δεν φέρουν βάρος. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, της θέσης   και του μεγέθους της βλάβης, ορισμένοι ασθενείς θα ενημερωθούν για να τροποποιήσουν τις τρέχουσες δραστηριότητες τους (συμμετοχή σε αγωνιστικά ή ψυχαγωγικά αθλήματα). Αυτό συμβαίνει συχνά όταν πραγματοποιείται μεταμόσχευση χόνδρου.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα

Osteochondritis dissecans είναι κατά κύριο λόγο ένα χόνδρινο-οστικό  πρόβλημα της άρθρωσης. Συνήθως περιλαμβάνει την έξω μοίρα του έσω μηριαίου κονδύλου στο γόνατο. Η ικανότητα ενός ασθενούς να θεραπεύει μια βλάβη οστεοχονδρίτιδας στο γόνατο οφείλεται κυρίως στο κατά πόσο οι επιφυσιακές πλάκες  ανάπτυξής του εξακολουθούν να είναι ανοιχτές. Από εκείνους τους ασθενείς που έχουν ανοιχτές πλάκες ανάπτυξης και η βλάβη της οστεοχονδρίτιδας δεν έχει αποσυνδεθεί εντελώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επούλωσης με την τροποποίηση της δραστηριότητας και μερική αποφόρτιση. Για τους ασθενείς που έχουν συμπτωματική βλάβη και οι πλάκες ανάπτυξης είναι κλειστές, τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά και μπορεί να χρειαστεί  χειρουργική θεραπεία.

Τι προκαλεί την οστεοχονδρίτιδα;

Η αιτία της οστεοχονδρίτιδας είναι μια αποτυχία ενός κανονικού οστεώδους κέντρου ανάπτυξης για να θεραπεύσει. Η συχνότητα της οστεοχονδρίτιδας στο γενικό πληθυσμό θεωρείται ότι είναι περίπου 3 ανά 1000 άτομα. Πιστεύεται ότι υπάρχουν πολλά αίτια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοχονδρίτιδας. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι γενετικά, αλλά είναι γενικά σπάνιο ότι μεμονωμένες περιπτώσεις  εμφανίζονται στα αδέλφια ή στις οικογένειες.

Πού συμβαίνει η οστεοχονδρίτιδα του γόνατος;

Η πιο συνηθισμένη θέση για να εμφανιστούν στο γόνατο η οστεοχονδρίτιδα είναι στην έξω πλάγια περιοχή του έσω μηριαίου κονδύλου. Άλλα κοινά σημεία περιλαμβάνουν το έξω μηριαίο κόνδυλο, όπου μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο, την τροχιλία και την επιγονατίδα. Περίπου σε 30% των ασθενών μπορεί να συμβεί και στα δύο γόνατα.

Πώς να αποτρέψουμε την οστεοχονδρίτιδα;

Επειδή δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς αναπτύσσεται η οστεοχονδρίτιδα, δεν υπάρχει πραγματική πρόληψη. Επιπλέον, επειδή προκαλείται από πολλαπλούς παράγοντες, δεν φαίνεται να υπάρχει μια συγκεκριμένη γενετική αιτία αυτής.

Πώς μπορεί κάποιος να διαγνώσει μια οστεοχονδρίτιδα γόνατος;

Η διάγνωση μιας οστεοχονδρίτιδας  εξαρτάται τόσο από τη φυσική εξέταση όσο και από τις μελέτες απεικόνισης. Ασθενείς με συμπτωματική οστεοχονδρίτιδα του γόνατος συνήθως θα έχουν εντοπισμένη ευαισθησία  στο μεσάρθριο διάστημα ή  πόνο στο γόνατο στην περιοχή της βλάβης τους. Οι απλές ακτινογραφίες αλλά και ειδικές προβολές συμβάλλουν στην καλύτερη εμφάνιση βλαβών του OCD των μηριαίων κονδύλων. Μια σάρωση μαγνητικής τομογραφίας σχεδόν πάντα ενδείκνυται για τον προσδιορισμό της έκτασης της βλάβης και για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κύστεις στο οστούν κάτω από τη βλάβη της  OCD. Μπορεί επίσης να καθορίσει εάν το κομμάτι είναι χαλαρό, και αν υπάρχει χαλαρό τεμάχιο, τη θέση του. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμη σε νεότερους ασθενείς, όπου μπορεί να δείξει εάν η βλάβη του OCD μπορεί να έχει δυνατότητα θεραπείας σε εκείνους με ανοικτές πλάκες ανάπτυξης.