Παθησεις

Άκρα χείρα

Εκτινασσόμενος Δάκτυλος

Εκτινασσόμενος Δάκτυλος Γενικά

Το εκτινασσόμενο δάκτυλο είναι μια κατάσταση στην οποία ένα από τα δάχτυλά σας κολλάει σε κάμψη. Προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, και αίσθηση μαγκώματος ή κλειδώματος όταν προσπαθείτε να κάμψετε ή να εκτείνετε το δάκτυλό σας.

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι επίσης γνωστός ως στενωτική τενοντοελυτρίτιδα.

Πιο συχνά εμφανίζεται στον παράμεσο και στον αντίχειρα (εκτινασσόμενος αντίχειρας). Εμφανίζεται όταν η φλεγμονή περιορίζει το χώρο μέσα στο περίβλημα που περιβάλλει τον τένοντα στο δάκτυλο που επηρεάζεται. Αν η κατάσταση είναι προχωρημένη, το δάχτυλό σας μπορεί να κλειδωθεί σε κάμψη.

Οι άνθρωποι των οποίων η εργασία ή τα χόμπι απαιτούν επαναλαμβανόμενες ενέργειες δακτύλων είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν εκτινασσόμενο δάκτυλο. Η κατάσταση είναι επίσης συχνότερη στις γυναίκες και σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα.

Ανατομία

Οι καμπτήρες τένοντες είναι μακρές δομές που μοιάζουν με κορδόνι που προσκολλώνται στους μυς του αντιβραχίου και στα οστά των δακτύλων. Όταν οι μύες συστέλλονται, οι τένοντες του καμπτήρα επιτρέπουν στα δάχτυλα να κάμπτονται.

Κάθε ένας από τους τένοντες του καμπτήρα περνά μέσα από μια σήραγγα στην παλάμη και τα δάχτυλα, που του επιτρέπει να ολισθαίνει ομαλά καθώς το δάκτυλο λυγίζει και ισιώνει. Αυτή η σήραγγα ονομάζεται “θήκη τένοντα”. Κατά μήκος της θήκης τένοντα, ζώνες ιστού που ονομάζονται “τροχαλίες pulleys” συγκρατούν τους τένοντες του καμπτήρα κοντά στα οστά των δακτύλων. Οι τένοντες περνούν μέσα από τις τροχαλίες καθώς κινείται το δάκτυλο. Η τροχαλία στη βάση του δακτύλου ονομάζεται “τροχαλία Α1”. Αυτή είναι η τροχαλία που συχνότερα εμπλέκεται στον εκτινασσόμενο δάκτυλο.

Περιγραφή

Σε έναν ασθενή με εκτινασσόμενο δάκτυλο, η τροχαλία Α1 φλεγμαίνει ή παχύνεται, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διέλευση του τένοντα του καμπτήρα, καθώς το δάκτυλο λυγίζει. Με τον καιρό, ο τένοντας του καμπτήρα μπορεί επίσης να υποστεί φλεγμονή και να αναπτύξει ένα μικρό οζίδιο στην επιφάνεια του. Όταν το δάκτυλο κάμπτεται και ο οζίδιο περνά μέσα από την τροχαλία, υπάρχει μια αίσθηση μαγκώματος που είναι συχνά επώδυνο.

Σε μια πιο σοβαρή κατάσταση το δάκτυλο κλειδώνει και κολλάει σε κάμψη και μερικές φορές ο ασθενής πρέπει να χρησιμοποιήσει το άλλο του χέρι για να ισιώσει το δάχτυλο.

Αίτια

Αν και οι αιτίες του εκτινασσόμενου δακτύλου δεν είναι γνωστές, πολλοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της πάθησης.

Παθήσεις. Το εκτινασσόμενο δάκτυλο είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 Δραστηριότητες χεριών. Η κατάσταση είναι γνωστή ότι συμβαίνει μετά από έντονη χρήση των δακτύλων και του αντίχειρα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν χωρίς τραυματισμό. Μπορούν να ακολουθήσουν μια περίοδο βαριάς ή εκτεταμένης χρήσης των χεριών.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μικρή τάση στη βάση του δακτύλου στην παλάμη

Μια αίσθηση κλειδώματος με κίνηση των δακτύλων

Πόνος όταν λυγίζετε ή ισιώνετε το δάκτυλο

Η δυσκαμψία και το κλείδωμα τείνουν να είναι χειρότερα μετά από περιόδους αδράνειας, όπως όταν ξυπνάτε το πρωί.

Σε μια σοβαρή περίπτωση, ο εκτινασσόμενο δάκτυλος μπορεί να κλειδωθεί σε μια κάμψη.

Ιατρική εξέταση

Ο γιατρός σας θα μπορεί να διαγνώσει ένα εκτινασσόμενο δάκτυλο ενεργοποίησης, συζητώντας μαζί σας σχετικά με τα συμπτώματά σας και εξετάζοντας το χέρι σας.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός σας θα αναζητήσει:

Τάση του τένοντα στην παλάμη του χεριού σας

Πάχυνση ή πρήξιμο της θήκης τένοντα

Μάγκωμα  όταν λυγίζετε και ισιώσετε το δάχτυλό σας