Παθήσεις

Γόνατο

Εξάρθρημα επιγονατίδας και αστάθεια γόνατος

Η επιγονατίδα στηρίζεται σε ένα αυλάκι στο τέλος του μηριαίου οστού (μηρός) που ονομάζεται τροχιλία. Όταν το γόνατο κάμπτεται και εκτείνεται, η επιγονατίδα κινείται κατευθείαν προς τα πάνω και προς τα κάτω μέσα στην τροχιλία. Μερικές φορές, η επιγονατίδα ολισθαίνει πολύ μακριά από τη μια πλευρά ή την άλλη. Όταν συμβαίνει αυτό – όπως μετά από ένα σκληρό χτύπημα ή πτώση – η επιγονατίδα μπορεί να απομακρυνθεί εντελώς ή μερικώς.

Όταν η επιγονατίδα γλιστρά έξω από τη θέση – υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα – συνήθως προκαλεί πόνο και απώλεια της λειτουργίας. Ακόμη και αν η επιγονατίδα γλιστρά πίσω στη θέση της από μόνη της, θα εξακολουθεί να απαιτείται θεραπεία για την ανακούφιση των επώδυνων συμπτωμάτων.

Patellar dislocation. Normal position of kneecap and Patella displaced. Anatomy of the Knee

Αιτία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η επιγονατίδα μπορεί να γίνει ασταθής ή να εξαρθρωθεί. Σε πολλές περιπτώσεις, η επιγονατίδα μετατοπίζεται με πολύ μικρή δύναμη εξαιτίας μιας ανωμαλίας στη δομή του γόνατος ενός ασθενούς.

  • Μια ρηχή ή ανομοιογενής τροχιλία  στο μηρό μπορεί να κάνει την εξάρθρωση πιο πιθανή.
  • Ορισμένοι σύνδεσμοι των παιδιών είναι πιο χαλαροί, καθιστώντας τις αρθρώσεις  εξαιρετικά εύκαμπτες και πιο επιρρεπείς στην εξάρθρωση επιγονατίδας. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στα κορίτσια και το πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει και τα δύο γόνατα.
  • Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και σύνδρομο Down μπορεί να έχουν επιγονατίδες που εξαρθρώνονται συχνά, λόγω ανισορροπίας και μυϊκής αδυναμίας.
  • Σπάνια, τα παιδιά γεννιούνται με ασταθή γόνατα που προκαλούν εξαρθρώσεις σε πολύ νεαρή ηλικία, συχνά χωρίς πόνο.
  • Σε παιδιά με κανονική δομή γόνατος, το εξάρθρημα επιγονατίδας είναι συχνά αποτέλεσμα άμεσου χτυπήματος ή πτώσης στο γόνατο. Αυτή η συχνότητα είναι πιο συχνή σε αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο.

Εξάρθρημα μπορεί να συμβεί και χωρίς επαφή. Όταν το  πόδι «κολλάει» στο έδαφος και ο κορμός περιστρέφεται κατά την ταλάντευση, η επιγονατίδα καθυστερεί να ακολουθήσει την κίνηση, με αποτέλεσμα το εξάρθρημα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το εξάρθρημα της επιγονατίδας εξαρτώνται από το πόσο πολύ έχει μετακινηθεί η επιγονατίδα και πόση ζημία συνέβη.

Μερικά γενικά συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο ασθενής περιλαμβάνουν:

Πόνος

Αίσθηση μετατόπισης της επιγονατίδας

Αίσθηση μηχανικής αστάθειας

Ακουστός ήχος όταν η επιγονατίδα μετακινείται

Πρήξιμο

Μια αλλαγή στην εμφάνιση του γόνατος – το γόνατο μπορεί να φαίνεται παραμορφωμένο

Αίσθηση φόβου όταν τρέχετε ή αλλάζετε κατεύθυνση.

Ιατρική εξέταση

Εάν η επιγονατίδα έχει μπει στη θέση της, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Εάν η επιγονατίδα είναι ακόμα εξαρθρωμένη, θα πρέπει να επισκεφτείτε τα Επείγοντα ενός Νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα εξηγήσετε σας τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκε ο τραυματισμός και θα ερωτηθείτε για συγκεκριμένα συμπτώματα. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει επίσης το εύρος της κίνησης, ευαισθησίας και εμφάνισης του γόνατος.

Οι εξετάσεις απεικόνισης μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να διαγνώσει την αστάθεια των επιγονατίδων, καθώς και να καθορίσει ένα σχέδιο θεραπείας.

Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει ακτινογραφίες για να αναζητήσει σκελετικές ανωμαλίες στο γόνατο, όπως μια ρηχή τροχιλία στο μηρό.

Μια μαγνητική τομογραφία είναι σπάνια απαραίτητη επειδή ο γιατρός συνήθως μπορεί να διαγνώσει μια εξάρθρωση της επιγονατίδας μέσω μιας εξέτασης και ακτινογραφιών. Ωστόσο, αν ο γιατρός σας χρειάζεται πρόσθετες, πιο λεπτομερείς εικόνες, μπορεί να σας ζητήσει μαγνητική τομογραφία.

Μερικές φορές ένα κομμάτι οστού ή χόνδρου μπορεί να αποκολληθεί ή να χαλαρώσει όταν μετατοπίζεται η επιγονατίδα. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί σε μια ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.