Παθήσεις

Ώμος

Εξάρθρημα ώμου

Στο εξάρθρημα ώμου, ο τραυματισμός αφορά στη μετατόπιση της κεφαλής του βραχίονα εκτός της άρθρωσης και τη διακοπή της επαφής του με την ωμογλήνη της ωμοπλάτης. Ο ώμος είναι η πιο κινητή άρθρωση του σώματος, γεγονός που τον καθιστά ευαίσθητο στην εξάρθρωση.

Σε περίπτωση εξαρθρήματος ώμου,  πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα, ακόμη και αν συμβεί αυτόματη ανάταξη και ο βραχίονας επανέλθει στη θέση του. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούν την πλήρη λειτουργία του ώμου μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, από τη στιγμή που είχατε ένα επεισόδιο εξαρθρήματος, ο  ώμος σας  μπορεί να γίνει ασταθής και να είναι επιρρεπής σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια εξαρθρήματος.

Συμπτώματα

Σε περίπτωση εξαρθρήματος τα κυριότερα συμπτώματα που θα εμφανίσει ένας ασθενής είναι:

  • Παραμορφωμένος ώμος
  • Πιθανό οίδημα ή μώλωπα
  • Έντονος πόνος
  • Αδυναμία κίνησης της άρθρωσης

Η εξάρθρωση του ώμου μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα κοντά στον τραυματισμό, όπως στο λαιμό σας ή στο χέρι σας, ενώ οι μύες στον ώμο σας μπορεί να εμφανίσουν μυϊκό σπασμό. από τη διαταραχή, αυξάνοντας συχνά την ένταση του πόνου σας. Το εξάρθρημα ώμου απαιτεί την άμεση παροχή ιατρικής εξέτασης και φροντίδας.

Μέχρι να εξεταστείτε από ιατρό ορθοπεδικό θα πρέπει να: 

Αποφύγετε να μετακινήσετε το βραχίονα σας. Σταθεροποιήστε την άρθρωση στη θέση που βρίσκεται, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο όσο το δυνατό τον πόνο. Μην προσπαθήσετε να μετακινήσετε τον ώμο ή να τον επαναφέρετε στη θέση του, γιατί μπορεί άθελα σας να προκαλέσετε επιπλέον βλάβη στην αρθρικό χόνδρο στους γύρω γύρω μυς και  συνδέσμους, τα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία.

Χρησιμοποιήσετε πάγο στον ώμο. Η εφαρμογή πάγου στον ώμο σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο ελέγχοντας την εσωτερική αιμορραγία και την συσσώρευση υγρών μέσα και γύρω από τον ώμο σας.

Αιτίες

Η άρθρωση του ώμου είναι η πιο συχνά εξαρθρωμένη άρθρωση του σώματος. Επειδή κινείται σε διάφορες κατευθύνσεις, ο ώμος σας μπορεί να εξαρθρωθεί προς τα εμπρός, προς τα πίσω ή προς τα κάτω, εν όλω ή εν μέρει, αν και τα περισσότερα εξαρθρήματα είναι πρόσθια.  

Απαιτείται μια ισχυρή δύναμη/βία , όπως μια ξαφνική πτώση στον ώμο σας, για να συμβεί το εξάρθρημα. Η υπερβολική στροφική κίνηση της άρθρωσης  μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάρθρωση του βραχιονίου οστού από την ωμοπλάτη. Είναι δυνατό τέλος, να συμβεί υπεξάρθρημα ώμου όπου η κεφαλή του βραχιονίου είναι εν μέρει εντός και εν μέρει εκτός από την άρθρωση.

Οι πιο συνηθισμένες καταστάσεις που μπορεί να συμβεί ένα εξάρθρημα είναι:

  • Αθλητικές κακώσεις. Η εξάρθρωση των ώμων είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός στα αθλήματα επαφής, όπως ποδόσφαιρο και χάντμπολ, καθώς και σε αθλήματα που μπορεί να περιλαμβάνουν πτώσεις, όπως σκι κατάβασης, γυμναστική και βόλεϊ.
  • Κάκωση σε καθημερινές δραστηριότητες. Ένα χτύπημα στον ώμο σας κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος με αυτοκίνητο.
  • Πτώσεις. Μπορείτε να εξαρθρώσετε τον ώμο σας κατά τη διάρκεια μιας πτώσης, όπως από μια σκάλα.

Έχει φανεί από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες ότι άντρες στην εφηβεία ή έως 20 ετών, μια ομάδα που τείνει να είναι σωματικά δραστήρια, διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εξάρθρωσης των ώμων.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές ενός εξαρθρήματος ώμου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κάκωση/ρήξη των μυών, των συνδέσμων και των τενόντων που ενισχύουν τον ώμο
  • Βλάβη του νεύρου ή των αιμοφόρων αγγείων στην άρθρωση ώμων ή γύρω από αυτό
  • Αστάθεια στον ώμο, ειδικά  αν έχετε επανειλημμένα επεισόδια, γεγονός που σας κάνει πιο επιρρεπείς σε επανα-τραυματισμό.

Εάν τραυματίσετε τους συνδέσμους ή τους τένοντες στον ώμο σας, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση αυτών των ιστών.

Μετά από εξάρθρημα ώμου, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε μελλοντικά εξαρθρήματα. Για να αποφύγετε μια υποτροπή, ακολουθήστε τις συγκεκριμένες ασκήσεις δύναμης και σταθεροποίησης που συζητήσατε με τον γιατρός σας για τον τραυματισμό σας.