Παθήσεις

Γόνατο

Επιγονατιδομηριαίος Πόνος

Σύνδρομο Επιγονατιδομηριαίου Πόνου

Το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή του πόνου στο μπροστινό μέρος του γόνατος και γύρω από την επιγονατίδα ή τη γόνατο. Μερικές φορές ονομάζεται «γόνατο του δρομέα» επειδή είναι συνηθισμένο σε άτομα που συμμετέχουν σε αθλήματα, ιδιαίτερα σε γυναίκες και νεαρούς ενήλικες, αλλά το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου μπορεί να εμφανιστεί και σε μη αθλούμενους. Ο πόνος και η ακαμψία, η δυσκολία σε σκάλες, γονάτισμα  και ευαισθησία σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα. Τα συμπτώματα συχνά ανακουφίζονται με συντηρητική θεραπεία, όπως αλλαγές στα επίπεδα δραστηριότητας ή πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης.

Ανατομία

Ένα υγιές γόνατο αποτελείται από τέσσερα κύρια στοιχεία: τα οστά, τους χόνδρους, τους συνδέσμους και τους τένοντες.

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση στο σώμα σας και ένα από τα πιο σύνθετα. Αποτελείται από το κάτω άκρο του μηριαίου οστού (μηρό), το άνω άκρο της κνήμης και την επιγονατίδα.

Σύνδεσμοι και τένοντες συνδέουν το μηρό με τα οστά της κνήμης. Οι τέσσερις κύριοι σύνδεσμοι στο γόνατο συνδέονται με τα οστά και δρουν σαν ισχυρά σχοινιά για να συγκρατούν τα οστά μαζί.

Οι μύες συνδέονται με κόκαλα με τένοντες. Ο τετρακέφαλος τένοντας συνδέει τους μύες στο μπροστινό μέρος του μηρού με την επιγονατίδα. Τμήματα του τετρακέφαλου τένοντα βοηθούν στη σταθεροποίηση της επιγονατίδας.

Πολλές δομές στην άρθρωση του γόνατος διευκολύνουν την κίνηση. Για παράδειγμα, η επιγονατίδα στηρίζεται σε μια αυλάκωση στην κορυφή του μηριαίου οστού που ονομάζεται τροχιλία. Όταν λυγίζετε ή ισιώσετε το γόνατό σας, η επιγονατίδα μετακινείται εμπρός και πίσω μέσα σε αυτή την αυλάκωση.

Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει τα άκρα του μηριαίου, την τροχιλία και την κάτω πλευρά της επιγονατίδας. Ο αρθρικός χόνδρος βοηθά τα οστά σας να γλιστρήσουν ομαλά μεταξύ τους καθώς μετακινείτε το πόδι σας.

Επίσης βοηθώντας στην κίνηση υπάρχει ο αρθρικός υμένας – μια λεπτή επένδυση ιστού που καλύπτει την επιφάνεια της άρθρωσης. Ο υμένας παράγει μια μικρή ποσότητα υγρού που λιπαίνει τον χόνδρο. Επιπλέον, ακριβώς κάτω από το γόνατο υπάρχει ένα μικρό μαξιλάρι λίπους που λειτουργεί ως αμορτισέρ.

Περιγραφή

Το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου εμφανίζεται όταν τα νεύρα καταγράφουν τον πόνο στους μαλακούς ιστούς και τα οστά γύρω από το γόνατο. Αυτοί οι μαλακοί ιστοί περιλαμβάνουν τους τένοντες, το μαξιλάρι λίπους κάτω από την επιγονατίδα και τον αρθρικό ιστό που ευθυγραμμίζει την άρθρωση του γόνατος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιγονατιδικού πόνου, υπάρχει μια κατάσταση που ονομάζεται χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας. Είναι η μαλάκυνση και η διάσπαση του αρθρικού χόνδρου της επιγονατίδας. Δεν υπάρχουν νεύρα στον αρθρικό χόνδρο – έτσι η βλάβη στον ίδιο τον χόνδρο δεν μπορεί να προκαλέσει άμεσα πόνο. Μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσει σε φλεγμονή του υμένα και πόνο στο υποκείμενο οστό.

Αιτία

Κατάχρηση

Σε πολλές περιπτώσεις, το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου προκαλείται από έντονες σωματικές δραστηριότητες που προκαλούν επανειλημμένη πίεση στο γόνατο, όπως τζόκινγκ, οκλαδόν και σκάλες. Μπορεί επίσης να προκληθεί από ξαφνική αλλαγή στη σωματική δραστηριότητα. Αυτή η αλλαγή μπορεί να οφείλεται στη συχνότητα της δραστηριότητας – όπως η αύξηση του αριθμού των ημερών άσκησης κάθε εβδομάδα. Μπορεί επίσης να είναι στη διάρκεια ή την ένταση της δραστηριότητας – όπως η εκτέλεση μακρύτερων αποστάσεων.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στον πόνο είναι:

Χρήση ακατάλληλων τεχνικών αθλητικής εκπαίδευσης ή εξοπλισμού, αλλαγές στα υποδήματα ή στην επιφάνεια παιχνιδιού

Επιγονατίδα με  κακή ευθυγράμμιση

Το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου μπορεί επίσης να προκληθεί από μη φυσιολογική επαλληλία της επιγονατίδας στην τροχιλία. Σε αυτή την κατάσταση, η επιγονατίδα ωθείται προς τη μία πλευρά της αυλάκωσης όταν το γόνατο κάμπτεται. Αυτή η ανωμαλία μπορεί να προκαλέσει αυξημένη πίεση μεταξύ της επιγονατίδας και της τροχιλίας, ερεθίζοντας τους μαλακούς ιστούς.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή επαλληλία του γόνατος περιλαμβάνουν: Προβλήματα με την ευθυγράμμιση των ποδιών μεταξύ των γοφών και των αστραγάλων. Προβλήματα στην ευθυγράμμιση μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια επιγονατίδα που μετατοπίζεται προς το εξωτερικό ή το εσωτερικό του ποδιού ή εκείνη που οδηγεί πολύ ψηλά στην τροχιλία – μια κατάσταση που ονομάζεται επιγονατίδα άλτα. Οι αδύναμοι ή μη ισορροπημένοι τετρακέφαλοι μπορεί να προκαλέσουν κακή επαλληλία της επιγονατίδας μέσα στην τροχιλία.

Συμπτώματα

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του συνδρόμου του επιγονατιδομηριαίου πόνου είναι ένας βύθιος πόνος στο μπροστινό μέρος του γόνατος. Αυτός ο πόνος -που συνήθως αρχίζει σταδιακά και συχνά σχετίζεται με τη δραστηριότητα- μπορεί να είναι παρών σε ένα ή και στα δύο γόνατα. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πόνος κατά τη διάρκεια της άσκησης και δραστηριότητες που κατ’ επανάληψη λυγίζουν το γόνατο, όπως σκάλες, τρέξιμο, άλματα ή οκλαδόν, οδήγηση, κινηματογράφος, αεροπλάνο.

Πόνος που σχετίζεται με αλλαγή στο επίπεδο δραστηριότητας ή την ένταση, στην επιφάνεια του παιχνιδιού ή στον εξοπλισμό.

Ήχοι στο γόνατό σας όταν ανεβαίνετε σκάλες ή όταν σηκωθείτε μετά από παρατεταμένη καθιστή θέση.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος της επιγονατίδας θα βελτιωθεί με την απλή θεραπεία στο σπίτι.

Αλλαγές δραστηριότητας

Σταματήστε να κάνετε τις δραστηριότητες που κάνουν το γόνατό σας να πονάει. Αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγή της ρουτίνας της προπόνησής σας ή μετάβαση σε δραστηριότητες χαμηλής έντασης. Η ποδηλασία και το κολύμπι είναι καλές επιλογές χαμηλής επίπτωσης. Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους θα σας βοηθήσει επίσης να μειώσετε την πίεση στο γόνατό σας.

Η μέθοδος RICE

Σημαίνει ξεκούραση, πάγο, συμπίεση και ανύψωση.

Ξεκούραση Αποφύγετε να βάλτε βάρος στο επώδυνο γόνατο.

Πάγος. Χρησιμοποιήστε παγοκύστη για 10 λεπτά κάθε φορά, πολλές φορές την ημέρα. Μην εφαρμόζετε πάγο απευθείας στο δέρμα.

Συμπίεση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νάρθηκα επιγονατίδας από νεοπρέν. Βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει άνετα και δεν προκαλεί πρόσθετο πόνο.

Ανύψωση. Όσο πιο συχνά μπορείτε, ξεκουραστείτε με το γόνατό σας να ανεβαίνει ψηλότερα από την καρδιά σας.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs)  μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος και στην ανακούφιση του πόνου. Αν ο πόνος σας παραμένει ή γίνεται πιο δύσκολο να μετακινήσετε το γόνατό σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για ενδελεχή αξιολόγηση.

Ιατρική εξέταση

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα συζητήσει τη γενική σας υγεία και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Θα ρωτήσει πότε άρχισε ο πόνος στο γόνατό σας και σχετικά με τη σοβαρότητα και τη φύση του πόνου. Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει επίσης ποιες δραστηριότητες προκαλούν την επιδείνωση του πόνου.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός σας θα ελέγξει το γόνατό σας για προβλήματα στην επιγονατίδα.

Για να προσδιορίσετε την ακριβή θέση του πόνου, ο γιατρός σας μπορεί να πιέσει ή να τραβήξει απαλά το μπροστινό μέρος της επιγονατίδας.

Για να βοηθήσετε στη διάγνωση της αιτίας του πόνου σας και να αποκλείσετε οποιαδήποτε άλλα σωματικά προβλήματα, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει:

Ευθυγράμμιση του κάτω άκρου και της θέσης της επιγονατίδας

Σταθερότητα γονάτων, στροφές ισχίου και εύρος κίνησης των γόνατων και των ισχίων, την αντοχή, ευκαμψία, σταθερότητα και  τόνο των ισχίων, των τετρακεφάλων και των  hamstrings Τέλος, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να περπατήσετε εμπρός και πίσω για να εξετάσει τον τρόπο που περπατάτε και θα αναζητήσει προβλήματα με το βάδισμα σας που μπορεί να συμβάλλουν στον πόνο στο γόνατό σας.

Συνήθως, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να διαγνώσει το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου με τη φυσική εξέταση. Σε πολλές  περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να ζητηθεί μια ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία για να αποκλείσει τη βλάβη στη δομή του γονάτου και στους ιστούς που συνδέονται με αυτό.