Παθήσεις

Γόνατο

Ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου γόνατος

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τραυματισμό στο γόνατο.

Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος, ή MCL, εκτείνεται από το άκρο του μηρού μέχρι την κορυφή της κνήμης και βρίσκεται στο εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος. Υπάρχουν τρεις κύριες ανατομικές δομές στην έσω πλευρά του γόνατος, με τον επιφανειακό έσω πλάγιο σύνδεσμο να είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος. Οι άλλες κύριες δομές είναι οι οπίσθιες λοξές και οι εν τω βάθη δεσμίδες του έσω πλαγίου. Σε μια κάκωση MCL επηρεάζονται όλες  οι δομές στην έσω πλευρά του γόνατος, λιγότερο ή περισσότερο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό μεμονωμένων ρήξεων του έσω πλαγίου συνδέσμου οφείλεται σε αθλητικές κακώσεις. Μια βλάβη MCL συμβαίνει μέσω της πίεσης ενάντια στο εξωτερικό του γόνατος που τραυματίζει τις δομές του έσω γονάτου. Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί είτε μέσω επαφής είτε χωρίς επαφή.

Συμπτώματα

  • Πόνος απευθείας πάνω από τον σύνδεσμο
  • οίδημα και φλεγμονή στο εσωτερικό (μεσαίο) τμήμα του γόνατος
  • ΣΕ σοβαρές περιπτώσεις οι ασθενείς θα αισθάνονται το γόνατό τους να “ανοίγει”

Ο κ. Καλλιακμάνης θα σας εξετάσει και θα ζητήσει ακτινογραφίες υπό stress και σε ορισμένες περιπτώσεις, μαγνητική τομογραφία για να αξιολογήσει τον MCL για να προσδιορίσει τον ακριβή τραυματισμό. Μια μαγνητική τομογραφία παρουσιάζει τους συνδέσμους και τους μυς εκτός από τα οστά και είναι πολύ χρήσιμο όταν καθορίζεται εάν ο τραυματισμός είναι ένα μια μερική ή ολική ρήξη MCL και για το ποιο μέρος του έσω πλαγίου είναι σχισμένο.

Προκειμένου να εξακριβωθεί αν ο MCL είναι στην πραγματικότητα ακόμη εν μέρει άθικτο ή τελείως σκισμένο,  θα εκτελεστεί η δοκιμασία stress valgus με το γόνατο ευθεία και με το γόνατο να κάμπτεται σε 30 °. Εάν εμφανιστεί αυξημένη απόκλιση, ο MCL πιθανότατα έχει υποστεί κάκωση. Για τη σωστή διάγνωση των τραυματισμών του MCL, οι γιατροί συνήθως εκτελούν αυτή τη δοκιμή σε συνδυασμό ή εκτός από άλλες φυσικές εξετάσεις.

Ταξινόμηση τραυματισμών MCL

Ο βαθμός του τραυματισμού του έσω πλαγίου συνδέσμου βασίζεται στον υπολογισμό της ρήξης και των δεσμίδων που έχουν επηρεαστεί.

  • Βαθμός Ι: εμφανίζεται όταν υπάρχει μόνο ελαφρά ρήξη και δεν υπάρχει σημαντικό άνοιγμα του γόνατος
  • Βαθμός ΙΙ: συμβαίνει εάν υπάρχει άνοιγμα, αλλά και ένα τελικό σημείο  που σταματά,  σε 30 ° κάμψης του γόνατος.
  • Βαθμός III: εμφανίζεται όταν υπάρχει πλήρης ρήξη του έσω πλαγίου συνδέσμου και η πίεση προκαλεί την έλλειψη ενός τελικού σημείου. Σε υποθέσεις χρόνιων τραυματισμών, θα χρειαστεί χειρουργικέ επέμβαση γόνατος.

Γενικά, οι περισσότερες ρήξεις βαθμού Ι και ΙΙ θα θεραπευθούν με ένα καλό πρόγραμμα αποκατάστασης. Ενώ η πλειοψηφία των μεμονωμένων ρήξεων βαθμού ΙΙΙ θα επουλωθούν, υπάρχουν μερικές που δεν επουλώνονται και ένας τραυματισμός βαθμού ΙΙΙ πρέπει να παρακολουθείται στενά για να είμαστε βέβαιοι ότι ο ασθενής δεν θα έχει προβλήματα με την αστάθεια. Επιπλέον, διαπιστωμένο ότι οποιαδήποτε “χαλαρότητα” των μέσων δομών γόνατος μπορεί να προκαλέσει ρήξη προσθίου χιαστού ACL. Έτσι, όταν υπάρχει συνδυασμός τραυματισμού στον έσω πλάγιο και τραυματισμού ACL, είναι σημαντικό να εξακριβωθεί ότι ο τραυματισμός του MCL έχει επουλωθεί  πλήρως πριν από την ανακατασκευή του ACL ή πρέπει να επιδιορθωθεί ταυτόχρονα.

Στην περίπτωση πολυσυνδεσμικών τραυματισμών στο γόνατο, ειδικά με ταυτόχρονη ρήξη οπίσθιου χιαστού PCL, η  ταυτόχρονη ρήξη του έσω πλαγίου στο γόνατο θα πρέπει να υποβληθεί οπωσδήποτε για να διορθωθεί η αστάθεια του γόνατος, με συρραφή , ή ενίσχυση του έσω πλαγίου.

Ιστορικά, η χειρουργική θεραπεία των ρήξεων έσω πλαγίου είχε ως αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός ασθενών να αναπτύσσει μετεγχειρητική δυσκαμψία, κάτι που συχνά οδήγησε σε περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις για τον ασθενή. Έτσι, νεότερες τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί, οι οποίες μας επιτρέπουν να χειρουργήσουμε και να κινητοποιήσουμε ασθενείς νωρίτερα για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο δυσκαμψίας.

Χρόνος Αποκατάστασης μετά από χειρουργείο MCL

Στην κατάσταση οξείας ρήξης, οι ασθενείς χρησιμοποιούν ένα νάρθηκα γόνατος και αρχίζουν πρόγραμμα πρώιμης αποκατάστασης που δίνει έμφαση στην επανενεργοποίηση τετρακέφαλου, τον έλεγχο οιδήματος και το εύρος της κίνησης. Η κύρια άσκηση αποκατάστασης περιλαμβάνει τη συχνή χρήση ενός σταθερού ποδηλάτου.

Για μεμονωμένες ρήξεις, οι περισσότεροι αθλητές μπορούν να επιστρέψουν στον αθλητισμό πολλαπλασιάζοντας τον βαθμό τραυματισμού κατά δύο (σε εβδομάδες) ως ένα γενικό χρονικό πλαίσιο. Έτσι, ένας τραυματισμός MCL βαθμού Ι συνήθως χρειάζεται 1-2 εβδομάδες για να θεραπευτεί, ενώ ένας τραυματισμός βαθμού ΙΙ διαρκεί 3-4 εβδομάδες για να επουλωθεί και ένας βαθμός ΙΙΙ απομονωμένος πλήρης τραυματισμός MCL συνήθως απαιτεί 5-6 εβδομάδες σωστά καθοδηγούμενης αποκατάστασης για να έχει αποθεραπευτεί πλήρως.

Η χρήση προστατευτικού νάρθηκα με μοιρογνωμόνιο συνιστάται επίσης συχνά στην οξεία κατάσταση όταν το γόνατο είναι σημαντικά ασταθές. Έτσι, συνιστούμε στον ασθενή να τοποθετηθεί νάρθηκας από έναν από τους ειδικούς μας. Θα εφαρμόσουν σωστά το νάρθηκα, ο οποίος είναι αρκετά ανθεκτικός για τα επιθυμητά επίπεδα δραστηριότητας.