Παθήσεις

Γόνατο

Κακώσεις Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου Γόνατος

Από τις πιο συχνές κακώσεις στο γόνατο είναι η ρήξη του  πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Ο πρόσθιος χιαστός γόνατος είναι υπεύθυνος για να συγκρατεί τη την κνήμη από την πρόσθια και έσω μετατόπιση σε σχέση με το μηρό προσφέροντας έτσι στην στροφική σταθερότητα του γόνατος.

Οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα υψηλής καταπόνησης με στροφικές κινήσεις, αλλαγές κατεύθυνσης και άλματα  όπως το ποδόσφαιρο, το χάντμπολ, το μπάσκετ και η ενόργανη γυμναστική είναι πιο πιθανό να τραυματίσουν τους πρόσθιους χιαστούς συνδέσμους τους.

Εάν έχετε τραυματίσει τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο σας, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να ανακτήσετε την πλήρη λειτουργία του γόνατος σας. Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η σοβαρότητα του τραυματισμού σας και το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Ανατομία

Τρία οστά σχηματίζουν την  άρθρωση του γόνατος: ο μηρός, η κνήμη και η επιγονατίδα.

Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους. Υπάρχουν τέσσερις πρωταρχικοί σύνδεσμοι στο γόνατό σας. Δρουν σαν ισχυρά σχοινιά για να κρατήσουν τα οστά μαζί και να κρατήσουν σταθερό το γόνατό σας.

Πλάγιοι σύνδεσμοι

Αυτά βρίσκονται στις πλευρές του γόνατος σας. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος είναι στο εσωτερικό και ο έξω πλάγιος σύνδεσμος είναι εξωτερικά. Ελέγχουν την πλάγια κίνηση του γόνατος σας και το υποστηρίζουν στην ασυνήθιστη κίνηση.

Χιαστοί σύνδεσμοι

Αυτά βρίσκονται μέσα στην άρθρωση του γόνατος σας. Διασταυρώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα “Χ” με τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο μπροστά και τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο πίσω. Οι χιαστοί σύνδεσμοι ελέγχουν την κίνηση προς τα εμπρός και πίσω του γόνατος σας.

Ο πρόσθιος χιαστός διέρχεται διαγώνια στη μέση του γόνατος. Προλαμβάνει την ολίσθηση της κνήμης μπροστά από το μηριαίο οστούν, καθώς και την σταθερότητα περιστροφής στο γόνατο.

Περιγραφή

Περίπου το ήμισυ όλων των τραυματισμών στον πρόσθιο σταυροειδή σύνδεσμο συμβαίνουν μαζί με βλάβες σε άλλες δομές στο γόνατο, όπως ο αρθρικός χόνδρος, ο μηνίσκος ή άλλοι σύνδεσμοι.

Κάκωση βαθμού 1. Ο σύνδεσμος έχει ελαφρώς καταστραφεί. Έχει ελαφρώς τεντωθεί, αλλά είναι ακόμα σε θέση να βοηθήσει να διατηρηθεί σταθερή η άρθρωση του γόνατος.

Κακώσεις βαθμού 2. Εκτείνεται στον σύνδεσμο μέχρι το σημείο που θα χαλαρώσει. Αυτό συχνά αναφέρεται ως μερική ρήξη του συνδέσμου.

Κακώσεις βαθμού 3 . Αυτός ο τύπος κάκωσης αναφέρεται πιο συχνά ως πλήρης ρήξη του συνδέσμου. Ο σύνδεσμος έχει χωριστεί σε δύο τεμάχια και η άρθρωση του γόνατος είναι ασταθής.

Μερικές ρήξεις του πρόσθιου σταυροειδούς συνδέσμου είναι σπάνιες. Οι περισσότεροι τραυματισμοί ACL είναι πλήρεις.

Αίτια

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί να τραυματιστεί με διάφορους τρόπους:

Γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης

Απότομη επιβράδυνση με αλλαγή κατεύθυνσης

Προσγείωση από άλμα λανθασμένα

Άμεση επαφή ή σύγκρουση, όπως ποδοσφαιρικό αγώνα

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες αθλητές έχουν υψηλότερη συχνότητα τραυματισμού ACL από τους άνδρες αθλητές σε ορισμένα αθλήματα. Έχει προταθεί ότι αυτό οφείλεται σε διαφορές στη φυσική κατάσταση, τη μυϊκή δύναμη και τον νευρομυϊκό έλεγχο. Άλλες προτεινόμενες αιτίες περιλαμβάνουν διαφορές στην ευθυγράμμιση της λεκάνης και των κάτω άκρων (πόδι), αυξημένη χαλάρωση στους συνδέσμους και τις επιδράσεις του οιστρογόνου στις ιδιότητες του συνδέσμου.

Συμπτώματα

Όταν τραυματίζετε τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό σας, μπορεί να ακούσετε ένα “ποπ” θόρυβο και να αισθανθείτε ότι το γόνατό σας φεύγει από τη θέση του. Άλλα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πόνος με οίδημα. Μέσα σε 24 ώρες, το γόνατό σας θα διογκωθεί. Αν αγνοηθεί, η διόγκωση και ο πόνος μπορεί να επιλυθούν μόνοι τους. Ωστόσο, αν επιχειρήσετε να επιστρέψετε στο αθλητισμό, το γόνατό σας θα είναι πιθανώς ασταθές και κινδυνεύετε να προκαλέσετε περαιτέρω βλάβη στο χόνδρο και στους μηνίσκους του γόνατος σας.

Απώλεια πλήρους εύρους κίνησης

Ευαισθησία κατά μήκος της μεσάρθριας  γραμμής

Δυσκολία  όταν περπατάτε

Ιατρική εξέταση

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, ο γιατρός σας θα σας μιλήσει για τα συμπτώματα και το ιατρικό σας ιστορικό.

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα ελέγξει όλες τις δομές του τραυματισμένου γόνατος σας και θα τις συγκρίνει με το μη τραυματισμένο γόνατό σας. Οι περισσότεροι τραυματισμοί συνδέσμων μπορούν να διαγνωσθούν με λεπτομερή φυσική εξέταση του γόνατος.

Η εξέταση συνήθως ολοκληρώνεται με διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας που μπορεί εκτός από τη ρήξη του προσθίου χιαστού να αναδείξει και βλάβες σε άλλα ανατομικά στοιχεία όπως μηνίσκοι, χόνδροι και σύνδεσμοι.