Παθησεις

Ισχίο

Κροτούν ισχίο

Το κροτούν ισχίο είναι μια πάθηση με διάφορα υποκείμενα αίτια  στην οποία αισθάνεστε μια αίσθηση μαγκώματος ή ακούτε έναν χαρακτηριστικό ήχο στο ισχίο σας όταν περπατάτε, σηκωθείτε από μια καρέκλα ή περιστρέφετε το ισχίο σας.

Η αίσθηση της μηχανικής εμπλοκής εμφανίζεται όταν ένας μυς ή τένοντας μετακινείται πάνω από μια οστεώδη προεξοχή στο ισχίο σας.

Παρόλο που  είναι συνήθως ανώδυνη πάθηση, η αίσθηση μπορεί να είναι ενοχλητική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε θυλακίτιδα γύρω από  την άρθρωση του ισχίου.

Περιγραφή

Το κροτούν ισχίο μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικές περιοχές του ισχίου, όπου οι τένοντες και οι μύες γλιστρούν πάνω  στα οστά του ισχίου.

Έξω πλάγια επιφάνεια του ισχίου. Η πιο συνηθισμένη περιοχή  είναι στην εξωτερική πλευρά του ισχίου  όπου η λαγονοκνημιαία ταινία (ένας μακρύς τένοντας που ξεκινά από τη λεκάνη και καταλήγει στην κνήμη) περνά πάνω από το τμήμα του μηριαίου οστού που είναι γνωστό ως ο μείζων τροχαντήρας και προστρίβεται σε αυτόν.

Στην έκταση ισχίου η  λαγονοκνημιαία ταινία  βρίσκεται πίσω από τον τροχαντήρα. Όταν το ισχίο κάμπτεται, η λαγονοκνημιαία ταινία μετακινείται πάνω από τον τροχαντήρα έτσι ώστε να είναι μπροστά του. Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι πάντα σφιχτή, όπως μια τεντωμένη  ζώνη και η κίνηση της  κατά μήκος του τροχαντήρα ειδικά σε δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων μπορεί να εμφανίσει το αίσθημα προστριβής που πολλές φορές είναι ακουστό και αναπαράγεται και στην κλινική εξέταση.

Η χρονιότητα σε αυτή την κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε θυλακίτιδα του ισχίου. Η θυλακίτιδα είναι πάχυνση και φλεγμονή του θύλακα, έναν  γεμάτος υγρό  σάκο που επιτρέπει στον μυ να μετακινηθεί ομαλά πάνω από τα οστούν.

Περιοχές συνήθους εμφάνισης

Πρόσθια επιφάνεια του ισχίου

Ένας άλλος τένοντας- μυς που θα μπορούσε να προκαλέσει κροτούν ισχίο  στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού είναι ο ορθός μηριαίος-rectus femoris. Καθώς λυγίζετε το ισχίο, ο τένοντας μετακινείται στη μηριαία κεφαλή , και όταν εκτείνετε το ισχίο, ο τένοντας κινείται πίσω στην πλευρά του μηριαίου οστού. Αυτή η κίνηση προς τα πίσω κατά μήκος του κεφαλιού του μηρού προκαλεί την αίσθηση του κροτούντος ισχίου .

Μια άλλη πολύ συχνή αιτία είναι η αναπήδηση του τένοντα του λαγονοψοΐτη μυός στην έσω πρόσθια επιφάνεια του ισχίου ιδίως κατά τη διάρκεια της έσω στροφής και κάμψης .

Οπίσθια επιφάνεια του ισχίου

Ο τένοντας των οπίσθιων μηριαίων (hamstrings) καταφύεται στο ισχιακό κύρτωμα και όταν μετακινείται κατά μήκος του μπορεί να δημιουργήσει αίσθηση μηχανικής εμπλοκής και κροτούν ισχίο. ο τένοντας μπορεί να πιάσει, προκαλώντας μια αίσθηση κουμπώματος στην περιοχή των γλουτών.

Προβλήματα χόνδρου. Το labrum που ευθυγραμμίζει την υποδοχή του ισχίου μπορεί να σχιστεί και να προκαλέσει μια αίσθηση κουμπώματος. Ο κατεστραμμένος χόνδρος μπορεί να χαλαρώσει και τμήματα του μικροσκοπικά να πέσουν στην άρθρωση προκαλώντας το αίσθημα  “πιασίματος” ή  “κλειδώματος”. Αυτός ο τύπος κροτούντος ισχίου συνήθως προκαλεί πόνο και μπορεί να επηρεάσει την κίνηση.

Αιτία

Το κροτούν ισχίο είναι συνήθως το αποτέλεσμα της αυξημένης ευαισθησίας στους μύες και τους τένοντες που περιβάλλουν το ισχίο. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό και οι δραστηριότητες που απαιτούν επανειλημμένη κάμψη στο ισχίο είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αυτή τη πάθηση . Οι χορευτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι καθώς και οι νεαροί αθλητές είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν χτύπημα ισχίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η   ευαισθησία στις μυϊκές δομές του ισχίου είναι κοινή κατά τη διάρκεια των εφηβικών αυξήσεων.

Αρχικά θεραπευτικά μέτρα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ζητήσουν τη γνώμη γιατρού εκτός και αν παρουσιάσουν κάποιο πόνο. Ορισμένες θεραπευτικές συντηρητικές επιλογές θεραπείας στο σπίτι είναι:

  • Μείωση των  επιπέδων δραστηριότητάς  και εφαρμογή πάγου στην πληγείσα περιοχή.
  • Χρησιμοποιήστε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ιβουπροφαίνη, για να μειώσετε την ενόχληση.
  • Τροποποιήστε τις αθλητικές σας δραστηριότητες ή τις ασκήσεις για να αποφύγετε την επαναλαμβανόμενη κίνηση του ισχίου.

Αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ενόχληση αφού δοκιμάσετε αυτές τις συντηρητικές μεθόδους, θα πρέπει να  συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η αρχική θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει μια περίοδο ανάπαυσης και τροποποίησης των δραστηριοτήτων. Ανάλογα με την αιτία του ισχίου σας, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει άλλες συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές.

Φυσικοθεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ασκήσεις για να τεντώσει και να ενισχύσει το μυϊκό σύστημα που περιβάλλει το ισχίο. Η καθοδήγηση από έναν φυσιοθεραπευτή μπορεί επίσης να συνιστάται.

Ένεση Κορτικοστεροειδούς

Εάν έχετε θυλακίτιδα του ισχίου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την ένεση μικρής ποσότητας κορτιζόνης τοπικά για να μειώσει την οδυνηρή φλεγμονή.

Χειρουργική θεραπεία

Στις σπάνιες περιπτώσεις που το κροτούν ισχίο δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητική θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Ο τύπος χειρουργικής επέμβασης θα εξαρτηθεί από την αιτία του ισχίου.

Αρθροσκόπηση ισχίου

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης ισχίου, ο χειρουργός σας εισάγει μια μικρή κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, στην άρθρωση του ισχίου σας. Η κάμερα προβάλλει εικόνες σε οθόνη τηλεόρασης και ο χειρουργός σας χρησιμοποιεί αυτές τις εικόνες για να καθοδηγήσει μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία.

Επειδή το αρθροσκόπιο και τα χειρουργικά εργαλεία είναι λεπτά, ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει πολύ μικρές τομές, παρά τη μεγαλύτερη τομή που απαιτείται για την κανονική, ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Η αρθροσκόπηση ισχίου χρησιμοποιείται συχνότερα για την αφαίρεση ή την επιδιόρθωση θραυσμάτων ενός σπασμένου labrum, αλλά και για την διατομή τενόντων όπως του λαγονοψοΐτη και μείωση της τάσης του

Ανοικτή διαδικασία

Μια παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική τομή (μήκους αρκετών εκατοστών) μπορεί να απαιτείται για να αντιμετωπίσει την αιτία του κροτούντος ισχίου. Μια ανοικτή τομή μπορεί να βοηθήσει τον χειρουργό σας να δει καλύτερα και να αποκτήσει πρόσβαση στο πρόβλημα στο ισχίο.

Ο ορθοπεδικός χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας την καλύτερη διαδικασία για εσάς.