Παθήσεις

Ισχίο

Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (Femoroacetabular Impingement FAI)

Στη  μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (FAI) επιπλέον οστούν αναπτύσσεται κατά μήκος ενός ή και των δύο οστών που σχηματίζουν την άρθρωση του ισχίου (κοτύλη και κεφαλή ισχίου) δίνοντας στα οστά  ακανόνιστο σχήμα και τα οστά τρίβονται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της κίνησης. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η τριβή μπορεί να βλάψει την άρθρωση, προκαλώντας πόνο και περιορισμό της δραστηριότητας οδηγώντας σε αρθρίτιδα ισχίου.

Ανατομία

Το ισχίο είναι μια άρθρωση  με σχέση σφαίρας και κυπέλλιου. Η υποδοχή σχηματίζεται από την κοτύλη, η οποία είναι μέρος του μεγάλου οστού της λεκάνης. Η σφαίρα είναι η μηριαία κεφαλή, η οποία είναι το ανώτερο άκρο του μηριαίου οστού (μηρός).

Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει την επιφάνεια της κεφαλής και της κοτύλης. Δημιουργεί μια ομαλή επιφάνεια χαμηλής τριβής που βοηθά τα οστά να γλιστρούν εύκολα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Η κοτύλη περιβάλλεται από ισχυρό ινώδη χόνδρο που ονομάζεται labrum. Το labrum σχηματίζει ένα δαχτυλίδι γύρω από την υποδοχή, δημιουργώντας μια σφικτή σφράγιση και παρέχει σταθερότητα στην άρθρωση.

Περιγραφή

Στην FAI, παθολογική παραγωγή οστού, αναπτύσσεται γύρω από τη μηριαία κεφαλή και/ή κατά μήκος της κοτύλης. Αυτό το επιπλέον κόκκαλο προκαλεί ανώμαλη επαφή μεταξύ των οστών του ισχίου και εμποδίζει να μετακινούνται ομαλά κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη του  labrum και  καταστροφή του αρθρικού χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα).

Τύποι FAI

Υπάρχουν τρεις τύποι FAI: pincer, cam, και συνδυασμός αυτών.

Pincer. Αυτός ο τύπος πρόσκρουσης συμβαίνει επειδή το επιπλέον οστούν εκτείνεται έξω από το κανονικό χείλος της κοτύλης. Το labrum μπορεί να συνθλιβεί κάτω από το προεξέχον χείλος της κοτύλης.

Cam. Σε πρόσκρουση αυτού του τύπου η κεφαλή του μηριαίου δεν είναι στρογγυλή και δεν μπορεί να περιστρέφεται ομαλά μέσα στην κοτύλη. Μια οστική προεξοχή σχηματίζεται στην άκρη της  μηριαίας κεφαλής στο όριο με τον αυχένα που προσκρούει στον χόνδρο εντός της κοτύλης.

Συνδυασμός. Η συνδυασμένη πρόσκρουση σημαίνει ότι υπάρχουν και οι δύο τύποι pincer και cam ταυτόχρονα.

Αίτια

Τα αίτια δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως και διάφοροι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί. Το FAI συμβαίνει επειδή τα οστά του ισχίου δεν σχηματίζονται κανονικά κατά τη διάρκεια των παιδικών χρόνων. Διερευνώνται κληρονομικοί παράγοντες ενώ φαίνεται ότι η υψηλού ρυθμού, συνεχής άθληση στην εφηβική ηλικία μπορεί να είναι επιβαρυντικός παράγοντας.  Η παραμόρφωση αυτή οδηγεί σε βλάβη και πόνο στις αρθρώσεις. Όταν τα οστά του ισχίου σχηματίζονται ασυνήθιστα, εμφανίζεται η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση.

Δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι έχουν μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μακρά, ενεργή ζωή με την FAI και να μην έχουν συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, ωστόσο, συνήθως υπάρχει βλάβη στον χόνδρο ή στο labrum.

Επειδή οι αθλητικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν πιο έντονα τον ισχίο, μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται πόνους νωρίτερα από όσους είναι λιγότερο ενεργοί. Ωστόσο, η άσκηση δεν προκαλεί FAI.

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της FAI περιλαμβάνουν:

Πόνο, δυσκαμψία ή περιορισμό στροφών και χωλότητα

Ο πόνος εμφανίζεται συχνά στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, αν και μπορεί να εμφανιστεί προς το εξωτερικό του ισχίου. Η περιστροφή, η συστροφή και η οκλαδόν θέση μπορεί να προκαλέσουν έναν πιο έντονο πόνο. Μερικές φορές, ο πόνος είναι μόνο ένας βύθιος πόνος.

Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται για πρώτη φορά, είναι χρήσιμο να προσπαθήσετε να εντοπίσετε την δραστηριότητα ή κάτι που μπορεί να έχετε κάνει, που θα μπορούσε να προκάλεσε τον πόνο. Μερικές φορές, μπορείτε απλά να μειώσετε τις δραστηριότητές σας, να αφήσετε το ισχίο σας να ξεκουραστεί και να δείτε αν ο πόνος θα υποχωρήσει. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν.

Εάν τα συμπτώματά σας παραμένουν, θα χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία του πόνου σας και να δεχθείτε θεραπευτικές επιλογές. Όσο τα  επώδυνα συμπτώματα παραμένουν χωρίς θεραπεία, τόσο περισσότερη ζημιά μπορεί να προκαλέσει η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση στο ισχίο.

Ιατρική εξέταση

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ραντεβού σας, ο γιατρός σας θα συζητήσει τη γενική σας υγεία και τα συμπτώματα ισχίου. Θα εξετάσει επίσης το ισχίο σας.

Δοκιμή πρόσκρουσης

Ως μέρος της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα διεξάγει πιθανώς τη δοκιμή πρόσκρουσης. Για αυτή τη δοκιμή, ο γιατρός σας θα φέρει το γόνατό σας προς τα πάνω στο στήθος σας και στη συνέχεια θα το περιστρέψετε προς τα μέσα προς τον απέναντι ώμο. Αν αυτό δημιουργήσει τον πόνο του ισχίου σας, το αποτέλεσμα της δοκιμής θεωρείται θετικό για πρόσκρουση.

Απεικονιστικές εξετάσεις

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις για να καθορίσει εάν έχετε FAI.

Οι ακτινογραφίες  μπορεί  να εμφανίζουν σημεία αρθρίτιδας και θα αναδείξουν τις περισσότερες φορές τη μηροκοτυλιαία πρόσκρουση ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν μετρήσεις.

Η αξονική τομογραφία (CT) είναι  λεπτομερέστερη από μια απλή ακτινογραφία και μπορεί να αναδείξει το ακριβές μη φυσιολογικό σχήμα του ισχίου σας.

Η μαγνητική τομογραφία  (MRI) θα αναδείξει  βλάβη στο labrum και στον αρθρικό χόνδρο. Η έγχυση σκιαγραφικού στην άρθρωση κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να καταστήσει τη ζημιά πιο εμφανή.

Τοπικό αναισθητικό. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χορηγήσει τοπικό αναισθητικό στην άρθρωση του ισχίου ως διαγνωστική εξέταση. Εάν το φάρμακο παρέχει προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο, επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα είναι το μηροκοτυλιαία πρόσκρουση.