Παθησεις

Ισχίο

Οστεοαρθρίτιδα του ισχίου

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια συχνή  κατάσταση που αναπτύσσεται κατά τη μέση ή μεγαλύτερη ηλικία. Το 2011, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οστεοαρθρίτιδα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, αλλά αναπτύσσεται πιο συχνά σε αρθρώσεις που φέρουν βάρος, όπως το ισχίο.

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου προκαλεί πόνο και δυσκαμψία. Μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες όπως η κάμψη για να δέσετε ένα παπούτσι, να σηκωθείτε από μια καρέκλα ή να κάνετε μια σύντομη βόλτα.

Επειδή η οστεοαρθρίτιδα βαθμιαία επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, όσο πιο γρήγορα αρχίσει η θεραπεία, τόσο πιο πιθανό είναι να μειώσετε τον αντίκτυπό της στη ζωή σας. Παρόλο που δεν υπάρχει οριστική συντηρητική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον πόνο και να παραμείνετε δραστήριοι.

Ανατομία

Το ισχίο είναι μια από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος. Είναι μία άρθρωση σχέσης  “κεφαλής-κυπελίου“. Το κυπέλιο σχηματίζεται από την κοτύλη, η οποία είναι μέρος του μεγάλου οστού της λεκάνης. Η κεφαλή είναι η μηριαία κεφαλή, η οποία είναι το ανώτερο άκρο του μηριαίου οστού (μηρός).

Οι οστικές επιφάνειες της κεφαλής και της κοτύλης καλύπτονται με αρθρικό χόνδρο που προστατεύει και απομακρύνει τα οστά και τους επιτρέπει να κινούνται εύκολα.

Η επιφάνεια της άρθρωσης καλύπτεται από μια λεπτή επένδυση που ονομάζεται υμένας. Σε ένα υγιές ισχίο, ο υμένας παράγει μια μικρή ποσότητα υγρού που λιπαίνει τον χόνδρο και βοηθά στην κίνηση.

This image has an empty alt attribute; its file name is φωτό-1-895x1024.png

Περιγραφή

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένας εκφυλιστικός τύπος αρθρίτιδας που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους.

Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος στην άρθρωση του ισχίου φθείρεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Καθώς ο χόνδρος φθείρεται και μειώνεται το πάχος του  μεταξύ των οστών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τριβή των οστών. Για να αντισταθμίσουν τον χαμένο χόνδρο, τα κατεστραμμένα οστά μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται προς τα έξω και να σχηματίζουν οστεόφυτα.

Η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται αργά και ο πόνος που προκαλεί επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

This image has an empty alt attribute; its file name is φωτό-2-1-1007x1024.png

Αίτια

Η οστεοαρθρίτιδα δεν έχει καμία συγκεκριμένη αιτία, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να αναπτύξετε την ασθένεια, όπως:

Αυξημένη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό οστεοαρθρίτιδας, η παχυσαρκία και προηγούμενος τραυματισμός της άρθρωσης του ισχίου. Ο ανεπαρκής σχηματισμός της άρθρωσης του ισχίου κατά τη γέννηση, μια κατάσταση γνωστή ως αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου επίσης σχετίζεται θετικά με την ανάπτυξη αρθρίτιδας ισχίου.

Ακόμη και αν δεν υπάρχει κανένας από τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται παραπάνω, μπορεί ακόμα να αναπτυχθεί οστεοαρθρίτιδα (ιδιοπαθής αρθρίτιδα).

Συμπτώματα

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι ο πόνος γύρω από το ισχίο. Συνήθως, ο πόνος αναπτύσσεται αργά και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, αν και είναι επίσης δυνατή η ξαφνική εμφάνιση. Ο πόνος και η δυσκαμψία μπορεί να είναι χειρότερα το πρωί ή μετά από κάθισμα ή ανάπαυση για λίγο. Με την πάροδο του χρόνου, τα οδυνηρά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πιο συχνά, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης ή τη νύχτα.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόνος στη βουβωνική χώρα ή τον μηρό που ακτινοβολεί στους γλουτούς ή στο γόνατο.

Ο πόνος που εμφανίζεται με έντονη δραστηριότητα

Δυσκαμψία του ισχίου που δυσκολεύει το περπάτημα ή το λύγισμα

«Κλείδωμα» ή «κόλλημα» της άρθρωσης και θόρυβος κριγμού κατά τη διάρκεια της κίνησης που προκαλείται από χαλαρά θραύσματα χόνδρου και άλλου ιστού που παρεμβαίνουν στην ομαλή κίνηση του ισχίου

Αυξημένος πόνος στις αρθρώσεις με βροχερό καιρό

Ιατρική εξέταση

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός σας θα μιλήσει μαζί σας σχετικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας, θα σας εξετάσει και ενδεχομένως θα διατάξει διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες.

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα αναζητήσει:

Τάση στο ισχίο, εύρος παθητικής (υποβοηθούμενης) και ενεργής (υποβοηθούμενης) κίνησης, κριγμό (αίσθηση τριβής στο εσωτερικό της άρθρωσης) με κίνηση, πόνο όταν τοποθετείται πίεση στο ισχίο και προβλήματα με το βάδισμα (τον τρόπο που περπατάτε)

Τέλος θα αναζητήσει οποιαδήποτε σημάδια τραυματισμού στους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους που περιβάλλουν το ισχίο

Απεικονιστικές εξετάσειςParagraph

Οι ακτινογραφίες ενός αρθριτικού ισχίου μπορεί να παρουσιάζουν στένωση του χώρου των αρθρώσεων, μεταβολές στο οστούν και σχηματισμό οστεοφύτων.

Περιστασιακά, μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία ή υπολογιστική τομογραφία (CT) για να προσδιοριστεί καλύτερα η κατάσταση των οστών και των μαλακών ιστών του ισχίου.

This image has an empty alt attribute; its file name is φωτό-3-1-1024x786.png