Παθήσεις

Ποδοκνημική – Άκρος πους

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια οδυνηρή κατάσταση που επηρεάζει το κάτω μέρος του ποδιού. Είναι μια συνηθισμένη αιτία πόνου στη πτέρνα και μερικές φορές ονομάζεται άκανθα πτέρνας. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα χρησιμοποιείται ως όρος όταν υπάρχει ενεργή φλεγμονή. Η οξεία πελματιαία απονευρωσίτιδα ορίζεται ως φλεγμονή της έκφυσης της πελματιαίας απονεύρωσης και των δομών γύρω από αυτήν. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αναπτύσσεται συνήθως μόνο στη μία πλευρά. Σε περίπου 30% όλων των περιπτώσεων, και τα δύο πόδια επηρεάζονται.

Ανατομία

Πού είναι η πελματιαία περιτονία και τι κάνει;

Η πελματιαία περιτονία (επίσης γνωστή ως πελματιαία απονεύρωση) είναι μια παχιά ζώνη συνδετικού ιστού που ξεκινά από τη κάτω επιφάνεια της πτέρνας και καταλήγει στη πρόσθια κάτω επιφάνεια του ποδιού. Αυτή η πυκνή λωρίδα ιστού βοηθά στη στήριξη του τόξου του ποδιού (ποδική καμάρα). Είναι η πηγή της οδυνηρής κατάστασης της πελματιαίας περιτονίτιδας.

Η πελματιαία περιτονία αποτελείται από ίνες κολλαγόνου προσανατολισμένες κατά μήκος από τα δάχτυλα προς την πτέρνα. Υπάρχουν τρία ξεχωριστά μέρη: το μεσαίο (πλησιέστερο στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού), το κεντρικό  και το εξωτερικό τμήμα (στην πλευρά του μικρού ποδιού). Το κεντρικό τμήμα είναι το μεγαλύτερο και πιο εμφανές.

Τόσο η πελματιαία απονεύρωση όσο και ο Αχίλλειος τένοντας συνδέονται με τον αστράγαλο. Αν και λειτουργούν χωριστά, υπάρχει μια έμμεση σχέση. Όταν τα δάχτυλα έλκονται προς τα πάνω, η πελματιαία απονεύρωση είναι σε τάση και αυτή η θέση είναι πολύ οδυνηρή για κάποιον με πελματιαία απονευρωσίτιδα. Η δύναμη που δημιουργείται στον Αχίλλειο τένοντα αυξάνει την πίεση στην πελματιαία απονεύρωση.

Αίτια

Πώς αναπτύσσεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να προέλθει από μια σειρά υποκείμενων αιτιών. Η εύρεση του ακριβούς λόγου για τον πόνο της πτέρνας είναι μερικές φορές δύσκολη.

Όταν το πόδι είναι στο έδαφος, μια δύναμη (το πλήρες βάρος του σώματος) συγκεντρώνεται στην πελματιαία απονεύρωση. Αυτή η δύναμη εκτείνεται στην πελματιαία απονεύρωση καθώς η ποδική καμάρα προσπαθεί να ισιωθεί από το βάρος του σώματός σας. Αυτό οδηγεί σε τάση την πελματιαία περιτονία στο σημείο έκφυσης στο οστούν της πτέρνας. Μπορούν να προκύψουν μικρές ρήξεις της απονεύρωσης. Αυτά οι ρήξεις κανονικά επισκευάζονται από το σώμα.

Καθώς αυτή η διαδικασία της βλάβης και της επιδιόρθωσης επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, ένα οστεόφυτο (μια μυτερή ανάπτυξη του οστού) σχηματίζεται μερικές φορές ως αντίδραση του σώματος για να προσπαθήσει να στερεώσει σταθερά την περιτονία στην πτέρνα. Αυτό εμφανίζεται σε μια ακτινογραφία του ποδιού σαν άκανθα πτέρνας. Οι άκανθες συμβαίνουν μαζί με την πελματιαία απονευρωσίτιδα, αλλά δεν αποτελούν την αιτία του προβλήματος.

Καθώς μεγαλώνουμε, το πολύ σημαντικό μαξιλάρι λίπους που βρίσκεται στο κάτω μέρος της πτέρνας γίνεται λεπτότερο και εκφυλίζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή επένδυση στη πτέρνα και μειωμένη απορρόφηση κραδασμών. Αυτοί είναι πρόσθετοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Μερικοί γιατροί θεωρούν ότι τα μικρά νεύρα που ταξιδεύουν κάτω από την πελματιαία περιτονία στο δρόμο προς το μπροστινό πόδι ερεθίζονται και μπορεί να συμβάλλουν στον πόνο. Ωστόσο, μερικές μελέτες μπόρεσαν να αποδείξουν ότι ο πόνος από τη συμπίεση του νεύρου είναι διαφορετικός από τον πόνο της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Σε πολλές περιπτώσεις, η πραγματική πηγή της οδυνηρής πτέρνας δεν μπορεί να οριστεί με σαφήνεια.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πελματιαίας περιτονίτιδας περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, το τραύμα, τους αδύναμους πελματικούς μυς, το επίπεδο πόδι ή άλλα προβλήματα ευθυγράμμισης στο πόδι ή / και τον αστράγαλο και τα κακά υποδήματα.

Συμπτώματα

Τι προκαλεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Τα συμπτώματα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας περιλαμβάνουν πόνο κατά μήκος της εσωτερικής άκρης της πτέρνας κοντά στο τόξο του ποδιού. Ο πόνος είναι χειρότερος όταν το βάρος τοποθετείται στο πόδι ιδιαίτερα μετά από μια μακρά περίοδο ανάπαυσης ή αδράνειας. Αυτό είναι συνήθως πιο έντονο το πρωί όταν το πόδι τοποθετείται για πρώτη φορά στο πάτωμα. Αυτό το σύμπτωμα που ονομάζεται πόνος πρώτου σταδίου είναι χαρακτηριστικό της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Η παρατεταμένη στάση μπορεί επίσης να αυξήσει τα επώδυνα συμπτώματα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν αυξημένο πόνο μέχρι το τέλος της ημέρας.

Διάγνωση

Η διάγνωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας γίνεται με τη λήψη του ιστορικού και της φυσικής εξέτασης. Υπάρχουν αρκετές άλλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν τον ίδιο πόνο. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στην πτέρνα και το πόδι από άλλες περιοχές του σώματος όπως την οσφυϊκή μοίρα, το ισχίο, το γόνατο   ή τον αστράγαλο. Ειδικές δοκιμές εκτελούνται για να επιβεβαιώσουν ότι το πρόβλημα προέρχεται πραγματικά από την πελματιαία περιτονία.

Μια ακτινογραφία μπορεί να ζητηθεί για να αποκλείσει ένα κάταγμα καταπόνησης του οστού της πτέρνας και να αναδείξει αν υπάρχει οστεόφυτο. Άλλες χρήσιμες μελέτες απεικόνισης είναι η μαγνητική τομογραφία και το υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα μπορεί να προτιμηθεί καθώς είναι γρήγορη, λιγότερο δαπανηρή εξέταση και δεν σας εκθέτει σε ακτινοβολία.

Εργαστηριακή έρευνα μπορεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις για να αποκλειστεί μια συστηματική ασθένεια όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Reiter ή η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Αυτές είναι ασθένειες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν στην αρχή ως πόνος στην πτέρνα.