Παθήσεις

Γόνατο

Πολυσυνδεσμικές βλάβες γόνατος

Το γόνατο είναι από τις πιο μεγάλες και σύνθετες αρθρώσεις στο σώμα μας παίζοντας σημαντικό ρόλο στην κίνηση.

Οι σύνδεσμοι στο γόνατο συνδέουν τον μηρό με τα υπόλοιπα οστά του ποδιού σας. Οι κακώσεις ή οι ρήξεις των συνδέσμων του γόνατος αποτελούν κοινό αθλητικό τραυματισμό.

Στο παρελθόν, τραυματίζοντας περισσότερους από έναν συνδέσμους γόνατος, αυτομάτως έθετε τέλος στις μελλοντικές αθλητικές δραστηριότητες. Σήμερα, πολλοί αθλητές είναι σε θέση να επιστρέψουν σε αθλητικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου μετά από πολυσυνδεσμικές βλάβες γόνατος. Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και η χειρουργική εμπειρία μπορούν σήμερα να εξασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό  ένα λειτουργικό γόνατο.

Ανατομία

Τρία οστά αρθρώνονται για να σχηματίσουν την άρθρωση του γόνατος: ο μηρός, η κνήμη και η επιγονατίδα.

Τα οστά μεταξύ τους με συνδέσμους. Υπάρχουν τέσσερις πρωταρχικοί σύνδεσμοι στο γόνατό σας. Δρουν σαν ισχυρά σχοινιά για να κρατήσουν τα οστά μαζί και να κρατήσουν σταθερό το γόνατό σας.

Πλάγιοι σύνδεσμοι

Αυτά βρίσκονται στις πλευρές του γόνατος σας. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος είναι στην έσω πλευρά και ο έξω πλάγιος σύνδεσμος εξωτερικά. Ελέγχουν την πλάγια κίνηση του γόνατος.

Χιαστοί σύνδεσμοι

Αυτοί βρίσκονται μέσα στην άρθρωση του γόνατος σας. Διασταυρώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα “Χ” με τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο μπροστά και τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο πίσω. Οι χιαστοί σύνδεσμοι ελέγχουν την κίνηση προς τα εμπρός και πίσω του γόνατος σας.

Περιγραφή

Επειδή η άρθρωση του γόνατος βασίζεται μόνο σε αυτούς τους συνδέσμους και τους γύρω μυς για σταθερότητα, τραυματίζεται εύκολα. Οποιαδήποτε άμεση επαφή με το γόνατο ή σύσπαση του μυός – όπως η γρήγορη αλλαγή της κατεύθυνσης κατά τη διάρκεια της άθλησης – μπορεί να τραυματίσει έναν σύνδεσμο γόνατος.

Οι τραυματισμένοι σύνδεσμοι θεωρούνται “διαστρέμματα” και βαθμολογούνται σε κλίμακα σοβαρότητας.

Κάκωση βαθμού 1. Ο σύνδεσμος έχει ελαφρώς καταστραφεί σε μια κάκωση βαθμού 1. Έχει ελαφρώς διαταθεί, αλλά είναι ακόμα σε θέση να βοηθήσει να διατηρηθεί σταθερή η άρθρωση του γόνατος.

Κάκωση βαθμού 2. Μια κάκωση βαθμού 2 εκτείνεται στον σύνδεσμο μέχρι το σημείο που θα χαλαρώσει. Αυτό συχνά αναφέρεται ως μερική ρήξη του συνδέσμου.

Κάκωση βαθμού 3. Αυτός ο τύπος κάκωσης αναφέρεται πιο συχνά ως πλήρης ρήξη του συνδέσμου. Ο σύνδεσμος έχει χωριστεί σε δύο τεμάχια και η άρθρωση του γόνατος είναι ασταθής.

Είναι δυνατό να τραυματιστούν δύο ή περισσότεροι σύνδεσμοι ταυτόχρονα. Αυτοί οι πολλαπλοί τραυματισμοί μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές. Μπορούν να διακόψουν την παροχή αίματος στο πόδι. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα νεύρα που τροφοδοτούν τους μύες του άκρου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι πολλαπλοί τραυματισμοί συνδέσμων μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος τραυματίζεται συχνότερα από τον έξω πλάγιο. Λόγω της πιο περίπλοκης ανατομίας του έξω μέρους του γόνατος, εάν τραυματίσετε τον έξω πλάγιο, τραυματίζετε συνήθως και άλλες δομές στην άρθρωση.

Οι ρήξεις του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (αριστερά) μπορούν να εμφανιστούν μαζί με κακώσεις στον έσω σύνδεσμο (δεξιά).