Παθήσεις

Ποδοκνημική – Άκρος πους

Ρήξη Αχιλλείου τένοντα

Η ρήξη Αχιλλείου τένοντα  είναι ένας τραυματισμός που επηρεάζει το πίσω μέρος του κάτω ποδιού σας. Αυτό συμβαίνει κυρίως στους ανθρώπους που αθλούνται, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε.

Ο Αχίλλειος τένοντας  είναι ένας ισχυρό τένοντας που συνδέει τους μύες του γαστροκνημίου με τα φτέρνα σας. Εάν υποστεί υπερβολική τάση, μπορεί να υποστεί ρήξη εντελώς ή μερικώς.

Εάν ο Αχίλλειος σπάσει, μπορεί να ακούσετε ένα ποπ, που ακολουθείται από έναν άμεσο αιχμηρό πόνο στο πίσω μέρος της ποδοκνημικής και του κάτω ποδιού σας που είναι πιθανό να επηρεάσει ακόμη και την ικανότητά σας να περπατάτε σωστά. Η χειρουργική επέμβαση εκτελείται συχνά για την αποκατάσταση της ρήξης. Για πολλούς ανθρώπους, όμως, η μη χειρουργική θεραπεία λειτουργεί εξίσου καλά.

Συμπτώματα

Αν και είναι πιθανό να μην υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα με ρήξη του Αχιλλείου τένοντα, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν:

 • Το αίσθημα της κλωτσιάς ή δυνατού χτυπήματος στη γάμπα
 • Πόνος, ενδεχομένως σοβαρός, και πρήξιμο κοντά στη φτέρνα
 • Αδυναμία να κάνετε κάμψη το πόδι προς τα κάτω ή να “σπρώξετε” το τραυματισμένο πόδι όταν περπατάτε
 • Αδυναμία να σταθείτε στα δάχτυλα του τραυματισμένου ποδιού
 • Ένας ήχος κτυπήματος  όταν συμβαίνει ο τραυματισμός

Ζητήστε ιατρική συμβουλή αμέσως εάν ακούσετε ένα ποπ στην πτέρνα σας, ειδικά αν δεν μπορείτε να περπατήσετε σωστά αργότερα.

Αιτίες

Ο Αχίλλειος τένοντας σας βοηθά να σηκώσετε το πόδι σας, να σηκωθείτε στα δάχτυλα των ποδιών σας και να σπρώξετε το πόδι σας καθώς περπατάτε. Βασίζεστε σε αυτό σχεδόν κάθε φορά που περπατάτε και μετακινείτε το πόδι σας.

Η ρήξη συνήθως συμβαίνει στο τμήμα του τένοντα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6 εκατοστά από το σημείο όπου συνδέεται με την πτέρνα. Αυτό το τμήμα μπορεί να είναι επιρρεπές σε ρήξη επειδή η ροή αίματος είναι μειωμένη, γεγονός που μπορεί επίσης να βλάψει την ικανότητά αποκατάστασης.

Οι ρήξεις συχνά προκαλούνται από μια ξαφνική αύξηση της πίεσης στον Αχίλλειο τένοντα. Συχνές περιπτώσεις:

 • Αυξάνοντας την ένταση της αθλητικής συμμετοχής, ειδικά σε αθλήματα που περιλαμβάνουν άλμα
 • Πτώση από ύψος
 • Πέφτοντας σε μια τρύπα/λακούβα

Παράγοντες κινδύνου

Η συχνότητα της ρήξης του Αχιλλείου τένοντα είναι 18:100,000 κατοίκους ανά έτος. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ρήξης του Αχιλλείου τένοντα περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία. Η ηλικία αιχμής για τη ρήξη του Αχιλλείου τένοντα είναι 30 έως 40.
 • Φύλο. Η ρήξη του Αχιλλείου τένοντα είναι έως και πέντε φορές πιο πιθανή να εμφανιστεί στους άντρες παρά στις γυναίκες.
 • Ψυχαγωγικά αθλήματα. Οι τραυματισμοί του Αχιλλείου τένοντα συμβαίνουν συχνότερα κατά τη διάρκεια αθλημάτων που περιλαμβάνουν τρέξιμο, άλματα και ξαφνικές επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις – όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το τένις.
 • Ενέσεις στεροειδών. Οι γιατροί ενέχουν μερικές φορές στεροειδή σε άρθρωση του αστραγάλου για να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Ωστόσο, αυτό το φάρμακο μπορεί να αποδυναμώσει τους κοντινούς τένοντες και έχει συσχετιστεί με ρήξεις του Αχίλλειου τένοντα.
 • Ορισμένα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά φθοριοκινολόνης, όπως η σιπροφλοξασίνη, η λεβοφλοξασίνη αυξάνουν τον κίνδυνο ρήξης του Αχιλλείου τένοντα.
 • Παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την τάση στον τένοντα.

Πρόληψη

Για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων του Αχιλλείου τένοντα ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

Γυμνάστε τους μύες του γαστροκνημίου.. Οι ασκήσεις ενίσχυσης του γαστροκνημίου μπορούν να βοηθήσουν τον μυ και τον τένοντα να απορροφήσουν μεγαλύτερη δύναμη και να αποτρέψουν τους τραυματισμούς.

Αλλάξτε τις ασκήσεις σας. Εναλλακτικά αθλήματα υψηλής επίπτωσης, όπως τρέξιμο, με αθλήματα χαμηλής επίπτωσης, όπως πεζοπορία, ποδηλασία ή κολύμβηση. Αποφύγετε δραστηριότητες που θέτουν υπερβολική πίεση στον Αχίλλειο τένοντα, όπως δραστηριότητες που εκτελούνται σε λόφο και άλματα.

Επιλέξτε προσεκτικά τις επιφάνειες. Αποφύγετε ή περιορίζετε την εκτέλεση σε σκληρές ή ολισθηρές επιφάνειες. Φορέστε κατάλληλα καλά αθλητικά παπούτσια με σωστό πάτο.

Αυξήστε την ένταση της εκπαίδευσης αργά. Οι τραυματισμοί του Αχιλλείου τένοντα συνήθως συμβαίνουν μετά από απότομη αύξηση της έντασης της προπόνησης. Αυξήστε την απόσταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα της εκπαίδευσής σας κατά μέγιστο 10% εβδομαδιαίως.

Διάγνωση

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα επιθεωρήσει το κάτω πόδι σας για ευαισθησία και πρήξιμο. Ο γιατρός σας μπορεί να αισθάνεται ένα χάσμα στον τένοντα εάν έχει  πλήρη ρήξη. Θα σας υποβάλλει σε ειδικά τεστ για να εκτιμήσει την ακεραιότητα και λειτουργία του Αχιλλείου τένοντα, ενώ μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία για να επιβεβαιωθεί ή ρήξη.

Θεραπεία

Η θεραπεία για έναν ρήξη του Αχιλλείου τένοντα  εξαρτάται συχνά από την ηλικία σας, το επίπεδο δραστηριότητας και τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας. Σε γενικές γραμμές, οι νεότεροι και πιο δραστήριοι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι αθλητές, τείνουν να επιλέγουν χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση ενός εντελώς κομμένου τένοντα, ενώ οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να επιλέξουν μη χειρουργική θεραπεία.

Πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, έδειξαν αρκετά ίση αποτελεσματικότητα τόσο της χειρουργικής όσο και της μη χειρουργικής διαχείρισης.

Μη χειρουργική θεραπεία

Αυτή η προσέγγιση συνήθως περιλαμβάνει:

 • Αποφόρτιση του τένοντα χρησιμοποιώντας πατερίτσες
 • Εφαρμογή πάγου στην περιοχή
 • Αναλγητικά
 • Χρήση ειδικού νάρθηκα (μπότα) ώστε η ποδοκνημική να είναι σε ελαφρά πελματιαία κάμψη  20 μοιρών για τις πρώτες λίγες εβδομάδες

Η συντηρητική θεραπεία αποφεύγει τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση, όπως η λοίμωξη.

Ωστόσο, μια μη χειρουργική προσέγγιση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για επανατραυματισμό  και η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, αν και οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ευνοϊκά αποτελέσματα σε άτομα που αντιμετωπίζονται μη χειρουργικά αν ξεκινήσουν την αποκατάσταση με νωρίς φόρτιση.

Χειρουργική επέμβαση

Η διαδικασία γενικά περιλαμβάνει την τομή στο πίσω μέρος του κάτω ποδιού σας και τη συρραφή του σχισμένου τένοντα όπου συμπλησιάζονται τα δύο άκρα . Ανάλογα με την κατάσταση του σχισμένου ιστού, ο Αχίλλειος τένοντας μπορεί να ενισχυθεί με άλλους τένοντες. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει κερδίσει έδαφος η διαδερμική ή με μίνι τομή συρραφή του Αχιλλείου τένοντα με εξίσου καλά αποτελέσματα. Σε χρόνιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται μοσχεύματα για να υποκαταστήσουν τον ρικνωμένο μη λειτουργικό Αχίλλειο τένοντα.

Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν λοίμωξη και νευρική βλάβη. Οι ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες μειώνουν τα ποσοστά μόλυνσης σε σχέση με εκείνες των ανοικτών διαδικασιών.

Τέλος πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει την ευοδωτική  δράση του πλάσματος με αιμοπετάλια (PRP) κατά τη διάρκεια ή και μετά την επέμβαση.

Αποκατάσταση

Μετά από την επέμβαση, θα ακολουθήσετε ασκήσεις φυσικοθεραπείας για να ενισχύσετε τους μυς των ποδιών σας και τον τένοντα. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στο προηγούμενο επίπεδο δραστηριότητάς τους, μέσα σε τέσσερις έως έξι μήνες. Είναι σημαντικό να αυξήσετε τη δύναμη και την σταθερότητα, επειδή μερικά προβλήματα μπορεί να παραμείνουν για ένα χρόνο.

Ένας τύπος αποκατάστασης γνωστός ως λειτουργική αποκατάσταση εστιάζει επίσης στον συντονισμό των τμημάτων του σώματος και στον τρόπο με τον οποίο μετακινείτε. Ο σκοπός είναι να επιστρέψετε στο υψηλότερο επίπεδο απόδοσης, ως αθλητής ή στην καθημερινή σας ζωή. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήστε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με την επιτήρηση του γιατρού σας και του φυσικοθεραπευτή.

Μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν έχετε πρόσβαση σε λειτουργική αποκατάσταση και με πρώιμη κινητοποίηση, μπορεί να κάνετε εξίσου καλά με μη χειρουργική θεραπεία όπως και με χειρουργική επέμβαση.