Παθήσεις

Γόνατο

Ρήξη επιγονατιδικού τένοντα

Οι τένοντες μεσολαβούν ώστε οι μυς να κατφύονται στα οστά. Ο επιγονατιδικός τένοντας λειτουργεί με τον τετρακέφαλο στο μπροστινό μέρος του μηρού σας για να εκτείνει το πόδι (κνήμη).

Μικρές ρήξεις του τένοντα μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στη βάδιση και στη συμμετοχή σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Η ολική ρήξη  του επιγονατιδικού τένοντα είναι ένας τραυματισμός που προκαλεί αναπηρία. Συνήθως απαιτεί χειρουργική επέμβαση και φυσιοθεραπεία για να ανακτήσει την πλήρη λειτουργία του γόνατος.

Περιγραφή

ΟΙ ρήξεις  του επιγονατιδικού τένοντα μπορεί να είναι μερικές ή ολικές.

Μερική ρήξη. Πολλές ρήξεις  δεν είναι πλήρεις. Κάποιες  ίνες του τένοντα έχουν φθαρεί και κοπεί, ενώ ο υπόλοιπος τένοντας είναι λειτουργικός.

Πλήρη ρήξη. Μια πλήρης ρήξη  θα χωρίσει τον τένοντα σε δύο κομμάτια.

Όταν ο επιγονατιδικός τένοντας είναι εντελώς κομμένος, ο τένοντας δεν έχει επαφή με την επιγονατίδα και δε λειτουργεί ο εκτατικός μηχανισμός, συνεπώς δεν είναι δυνατό να τεντώσετε το πόδι σας.

Ο επιγονατιδικός τένοντας συχνά παθαίνει ρήξη στην έκφυση από την επιγονατίδα αποκολλώντας και ένα μικρό κομμάτι οστού, ενώ όταν υπάρχει τενοντίτιδα ή άλλη παθολογία, η ρήξη συμβαίνει συνήθως στο μέσο του τένοντα.

Αίτια

Κάκωση

Απαιτείται πολύ ισχυρή δύναμη για τη ρήξη του επιγονατιδικού τένοντα. Πιο συχνά ο τένοντας παθαίνει ρήξη από:

Πτώσεις. Η άμεση πρόσκρουση  της επιγονατίδας από πτώση ή άλλο χτύπημα είναι μια κοινή αιτία ρήξεων του επιγονατιδικού τένοντα.

Άλμα. Ο επιγονατιδικός τένοντας συνήθως παθαίνει ρήξη όταν το γόνατο κάμπτεται και το πόδι μένει κολλημένο στο έδαφος, όπως όταν προσγειώνεται από άλμα.

Αδυναμία τενόντων

Ένας εξασθενημένος επιγονατιδικός τένοντας είναι πιο πιθανό να υποστεί ρήξη. Αρκετά πράγματα μπορούν να οδηγήσουν σε εκφύλιση και εξασθένηση τένοντα.

Τενοντίτιδα. Η φλεγμονή του επιγονατιδικού τένοντα, που ονομάζεται επιγονατιδική τενοντίτιδα, εξασθενεί τον τένοντα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μικρές ρήξεις.

Η τενοντίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν το τρέξιμο ή το άλμα. Παρόλο που είναι πιο συνηθισμένο στους δρομείς, αναφέρεται μερικές φορές ως “γόνατο του άλτη”.

Οι ενέσεις με κορτικοστεροειδή για τη θεραπεία της τενοντίτιδας έχουν συνδεθεί με αυξημένη αδυναμία και την αυξημένη πιθανότητα ρήξης τένοντα. Αυτές οι ενέσεις αποφεύγονται συνήθως στον ή γύρω από τον επιγονατιδικό τένοντα.

Χρόνια ασθένεια. Ασθένειες που διακόπτουν την παροχή αίματος μπορούν επίσης να εκφυλίσουν και να εξασθενήσουν τον επιγονατιδικό τένοντα με αποτέλεσμα την πιθανότητα ρήξης του. Οι χρόνιες παθήσεις που μπορεί να εξασθενήσουν τον τένοντα περιλαμβάνουν:

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υπερλιποπρωτεϊναιμία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (SLE), σακχαρώδης διαβήτης, μόλυνση, μεταβολική νόσος

Χρήση στεροειδών. Η χρήση φαρμάκων όπως τα κορτικοστεροειδή και τα αναβολικά στεροειδή έχει συνδεθεί με την αυξημένη εκφύλιση των τενόντων. Χειρουργική επέμβαση. Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση γύρω από τον τένοντα, όπως η ολική αρθροπλαστική του γόνατος ή συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, μπορεί να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ρήξη επιγονατιδικού.

Συμπτώματα

Υπάρχει συχνά μια αίσθηση σκισίματος ή κτυπήματος, την στιγμή της ρήξης. Πόνος, οίδημα και δυσκολία να τεντώσετε το πόδι σας είναι επίσης πολύ συχνά. Επιπλέον συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Μια εσοχή στο κάτω μέρος του γονάτου σας όπου έσπασε ο επιγονατιδικός τένοντας, μώλωπες, ευαισθησία, δυσκολία στο περπάτημα εξαιτίας της κάμψης του γόνατος, μετακίνηση της επιγονατίδας προς τα πάνω στο μηρό

Ιατρική εξέταση

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει τη δοκιμή έκτασης του γόνατος για να εξετάσει αν μπορείτε να τεντώσετε το πόδι σας και αν λειτουργεί ο τένοντας. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επίσης ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να αποκλείσει άλλες βλάβες.