Παθήσεις

Γόνατο

Ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη του μηνίσκου είναι από τις πιο συνηθισμένες κακώσεις του γόνατος. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που ασκεί μεγάλη στροφική δύναμη στο γόνατο ειδικά όταν στηρίζουμε όλο το βάρος του σώματός μας στο γόνατο (πχ αθλητισμός, χορός, εργασία σε βαθύ κάθισμα), μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη του μηνίσκου. Τα γόνατά μας έχουν φυσιολογικά 2 μηνίσκους, τον έσω και τον έξω, με σχήμα μισοφέγγαρου που συνθέτονται από ίνες κολλαγόνου και μόρια νερού. Παρότι ο έσω και έξω μηνίσκος έχουν διαφορετικές εμβιομηχανικές ιδιότητες, και οι δύο λειτουργούν σαν μαξιλαράκια που σκοπός τους είναι η απορρόφηση κραδασμών και η αύξηση της σταθερότητας μεταξύ των οστών του μηρού και της κνήμης στην άρθρωση του γόνατος.

Ο σπασμένος μηνίσκος γενικά προκαλεί πόνο, ύδραρθρο (πρήξιμο στην άρθρωση), και δυσκολία στην κίνηση του γόνατος. Μπορεί επίσης να προκαλεί την αίσθηση της μηχανικής εμπλοκής (μάγκωμα) και δυσκολία να τεντώσουμε πλήρως το γόνατο μας.

Η συντηρητική θεραπεία με χρήση πάγου, απλών παυσιπόνων και παγοθεραπείας μαζί με απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι αρκετά πολλές φορές για υποχωρήσει ο πόνος και να δοθεί χρόνος για την επούλωση της ρήξης του μηνίσκου. Σε άλλες περιπτώσεις (που είναι και οι περισσότερες) απαιτείται αρθοσκοπική αποκατάσταση τηε ρήξης του μηνίσκου. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η εξέτασή σας απο εξειδικευμένο σε αυτές τις ακώσεις Ορθοπαιδικό, ο οποίος και θα αναλάβει να σας κατευθύνει στην σωστή αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

Συμπτώματα

Αν έχετε υποστεί ρήξη ενός από τους μηνίσκους, μπορεί να νιώσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

Μια αίσθηση αναπήδησης μέσα στο γόνατο

Πρήξιμο ή δυσκολία στην κίνηση κάμψης έκτασης

Πόνο ιδιαίτερα στην προσπάθεια να κάνετε στροφικές κινήσεις στο γόνατό σας

Αίσθημα ότι το γόνατο μπλκάρει ή ότι δε μπορεί να τεντώσει πλήρως.

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στ εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό όταν έχετε υποστεί μαι κάκωση στο γόνατο που σας δημιουργεί τέτοια συμπτώματα ή όταν δε μπορείτε να κάνετε συνηθισμένες κινήσεις στο γόνατό σας.

Προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου

Όλες οι δραστηριότητες που έχουν αυξημένη στροφή και απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, ανάλογα με την έντασή τους μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τους μηνίσκους σας. Ο κίνδυνος είναι περισσότερο αυξημένος σε αθλητές –επαγγελματίες ή ερασιτέχνες- ειδικά σε αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο, και αθλήματα που συνοδεύονται με άλματα όπως το μπάσκετ το βόλλευ ή το τέννις. Ο κίνδυνος να υποστεί ρήξη ο μηνίσκος αυξάνει επίσης όταν συνυπάρχουν άλλες κακώσεις όπως ή ρήξη του προσθίου χιαστού η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί. Τέλος ο κίνδυνος να σπάσει κάποιος από τους μηνίσκους αυξάνει με την ηλικία καθώς αυξάνεται η καταπόνηση και η γήρανση του γόνατός σας.

Διάγνωση

Η ρήξη του μηνίσκου συχνά μπορεί εύκολα να διαγνωσθεί με την κλινική εξέταση. Ο γιατρός σας θα εξετάσει το γόνατο, θα ελέγξει με συγκεκριμένες δοκιμασίες το μηνίσκο και θα σας ζητήσει να περπατήσετε και να σταθείτε σε βαθύ κάθισμα για να αναπαράξει τα συμπτώματά σας.

Η μαγνητική τομογραφία γόνατος είναι η εξέταση εκλογής με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα για να αναδείξει τη πιθανή ρήξη μηνίσκου.

Διαγνωστική αρθροσκόπηση

Πολύ σπάνια ο Γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποήσει ένα ειδικό όργανο, το αρθροσκόπιο για να εξετάσει το γόνατο σας , όταν για διάφορους λόγους δεν έχει τεθεί μέχρι τότε διάγνωση. Μεαα από μια μικρή τρύπα στο γόνατο, εισε΄ρχεται μια ειδική μικρή κάμερα η οποία καταγ΄ραφει το εσωτερικό του γόνατος σε μεγέθυνση και με αυτό τον τρόπο μπορεί να διαπιστωθεί η κατάσταση του μηνίσκου.