Παθήσεις

Γόνατο

Ρήξη ρίζας οπίσθιου κέρατος μηνίσκου

Τόσο ο έσω όσο και ο έξω μηνίσκος έχουν μια σταθερή προσκόλληση (κατάφυση) στις πολύ οπίσθιες πτυχές τους, οι οποίες ονομάζονται  ρίζες οπίσθιου κέρατος. Αυτές οι προσκολλήσεις των ριζών είναι σημαντικές επειδή κρατούν τον μηνίσκο στη θέση του, παρέχουν σταθερότητα στην περιφέρεια του μηνίσκου και εμποδίζουν την πρόπτωση του μηνίσκου.

Όταν υπάρχει ρήξη της ρίζας του μηνίσκου, έχει αποδειχθεί σε εμβιομηχανικές μελέτες ότι είναι ισοδύναμη με την ρήξη και απώλεια ολόκληρου του μηνίσκου. Έτσι, μια ρήξη της ρίζας του μηνίσκου θεωρείται μια πολύ σοβαρή κατάσταση.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές ομάδες ασθενών που υποφέρουν από δάκρυα ριζών του μηνίσκου:

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από αθλητές των 20 ετών που παθαίνουν τη ρήξη αυτή με τραυματισμό/ κάκωση και μπορεί να  περιλαμβάνει βλάβη στους χιαστούς συνδέσμους ACL, PCL και άλλους συναφείς συνδέσμους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ρίζα του μηνίσκου είναι συνήθως σχισμένη μαζί με τον χιαστό και συνιστάται η εκτέλεση μιας ταυτόχρονης αποκατάστασης της ρήξης της ρίζας του μηνίσκου. Η αποτυχία να αποκατασταθεί η ρήξη της ρίζας του μηνίσκου σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας, στην αποτυχία ενός μοσχεύματος χιαστού συνδέσμου και άλλων προβλημάτων.

Η δεύτερη ομάδα ασθενών που συνήθως παθαίνουν ρήξη στη  ρίζα του μηνίσκου είναι ενήλικες 50 ετών. Οι συνέπειες μιας ρήξης ριζών του μηνίσκου φαίνονται να είναι πολύ πιο σοβαρές σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Μια τέτοια ρήξη  μπορεί να εμφανιστεί με μικρό ή φαινομενικά ασήμαντο τραύμα, με ένα απλό ακουστό ήχο «ποπ» στο πίσω μέρος του γόνατος τους με βαθιά κάμψη, οκλαδόν  και άλλες δραστηριότητες και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή. Σε αυτή την ομάδα ασθενών μπορεί να εμφανιστεί η ταχεία ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. Σε μερικούς από αυτούς τους ασθενείς, οστικό οίδημα, ατελή κατάγματα και εμφάνιση οστεονέκρωσης (άσηπτη νέκρωση), μπορεί να επισυμβούν με μια συνυπάρχουσα  ρήξη ριζών του μηνίσκου.

Διάγνωση με MRI

Οι ρήξεις των ριζών του μηνίσκου μπορούν να παρατηρηθούν σε προβολές με μαγνητική τομογραφία (MRI). Στην οβελιαία προβολή υπάρχει ένα “σήμα φάντασμα” που είναι ενδεικτικό της ρήξης της ρίζας του μηνίσκου. Ένας φυσιολογικός, υγιής μηνίσκος θα πρέπει να μοιάζει με ένα σκοτεινό μαύρο τρίγωνο. Ωστόσο,  ο μηνίσκος έχει πιο υψηλό σήμα  που αντιπροσωπεύει τη ρήξη της ρίζας. Γενικά χρειάζεται μεγάλος βαθμός υποψίας στην γνωμάτευση της μαγνητικής τομογραφίας ώστε να μη διαφύγει η διάγνωση μιας τέτοιας ρήξης.

Θεραπεία των ρήξεων ρίζας οπίσθιου κέρατος μηνίσκου

Η θεραπεία  σε ηλικιωμένους ασθενείς μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν διαγιγνώσκονται συνήθως μέχρις ότου η εξέλιξη της αρθρίτιδας είναι πιο σοβαρή. Λόγω της αυξανόμενης γνώσης ότι αυτά τα δάκρυα μπορούν να οδηγήσουν σε μάλλον προοδευτική αρθρίτιδα, πρέπει να εξεταστεί η προσπάθεια αποκατάστασης της ρήξης  ρίζας του μηνίσκου κατά τα πρώτα σημάδια της ανάπτυξης πόνου και πρήξιμο με δραστηριότητες που συνήθως υποδεικνύουν την εξέλιξη της αρθρίτιδας, , ή οποιοδήποτε οστικό οίδημα του επηρεαζόμενου διαμερίσματος σε μαγνητικές τομογραφίες. Μια ταυτόχρονη περιφερική μηριαία ή εγγύς κνημιαία οστεοτομία μπορεί επίσης να ενδείκνυται εάν ο ασθενής δεν έχει καλό άξονα.

Ο ρήξεις των μηνισκικών ριζών έχουν παρατηρηθεί μόνο ως σημαντική παθολογία τα τελευταία 5 έως 6 χρόνια. Η έρευνα για το πρόβλημα συνεχίζεται. Η ομάδα  μας έχει παρατηρήσει ότι ακτινικές ρήξεις που γειτνιάζουν  στην κατάφυση της ρίζας, που είναι γνωστές ως ακτινική ρήξη ρίζας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν τα ίδια προβλήματα. Οι μελέτες μας έχουν επίσης αποδείξει ότι οι επισκευές αυτών των ακτινικών ρήξεων μπορούν να αποκαταστήσουν αρκετά φυσιολογικά  την κατανομή φορτίου του επηρεαζόμενου διαμερίσματος. Έτσι, σε σωστά επιλεγμένους ασθενείς, έχει επίσης ένδειξη μια συρραφή ακτινικής ρίζας.

Μετεγχειρητική Αποκατάσταση

Οι ασθενείς που έχουν αποκατάσταση ριζών του μηνίσκου πρέπει να παραμένουν χωρίς φόρτιση για 6 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η φυσικοθεραπεία ξεκινά την πρώτη ημέρα μετά το χειρουργείο. Οι ασθενείς είναι περιορίζουν την κάμψη σε 90 μοίρες κάμψης του γόνατος για τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση και μετά από αυτό το διάστημα μπορεί να αυξήσουν την κίνηση του γόνατος τους. Σε έξι εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, ένα προοδευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης με μερική φόρτιση, επιτρέπει την απαλλαγή από  πατερίτσες σταδιακά. Μπορεί επίσης να ξεκινήσει η χρήση ενός σταθερού ποδηλάτου. Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν αθλητικές δραστηριότητες επαφής, βαθιά καθίσματα και να κάθονται σταυροπόδι για τουλάχιστον 4 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση για να προστατεύσουν την αποκατάσταση της ρίζας του μηνίσκου.