Παθήσεις

Ώμος

Ρήξη στροφικού πετάλου ώμου

Η ρήξη στροφικού πετάλου είναι από τις πιο συχνές αιτίες πόνου και ανικανότητας στον πληθυσμό. Ετησίως σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανάλογος αριθμός ασθενών στην Ευρώπη θα αναζητήσουν λύση για συμπτώματα που σχετίζονται με τους στροφείς του ώμου τους.

Η άρθρωση του ώμου δημιουργείται από  τρία οστά: το βραχιόνιο, την ωμοπλάτη και την κλείδα.

Ο βραχίονας αρθρώνεται στην ωμοπλάτη με την ωμογλήνη με το στροφικό πέταλο να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην δυναμική ισορροπία της άρθρωσης. Το στροφικό πέταλο είναι ουσιαστικά μια ομάδα τεσσάρων μυών που οι τένοντες τους καλύπτουν την άρθρωση και συνεργάζονται σε όλες τις κινήσεις του ώμου. Από τις κύριες λειτουργίες τους είναι η ανύψωση του βραχίονα και οι στροφικές κινήσεις.

Υπάρχει ένας σάκος λίπανσης που ονομάζεται υμένας μεταξύ του στροφικού πετάλου και μιας οστικής προεξοχής που ονομάζεται ακρώμιο που επιτρέπει στους τένοντες του στροφικού πετάλου να γλιστρούν ελεύθερα όταν μετακινείτε το χέρι. Όταν τραυματιστούν ή υποστούν βλάβη οι τένοντες του στροφικού πετάλου, αυτός ο υμένας  μπορεί επίσης να γίνει φλεγμονώδης και επώδυνος.

Όταν ένας ή περισσότεροι από τους τένοντες του στροφικού πετάλου περιστρεφόμενου μανικιού υποστούν ρήξη, ο τένοντας δεν συνδέεται πλέον πλήρως με την κεφαλή του βραχιονίου. Οι πιο συχνές ρήξεις συμβαίνουν στον υπερακάνθιο τένοντα, και σε μικρότερα ποσοστά μπορεί να εμφανιστούν και στους άλλους τένοντες του στροφικού πετάλου.

Διαφορετικοί τύποι ρήξεων στροφικού πετάλου

  • Μερική ρήξη. Ονομάζεται και ατελής ρήξη όπου κάποιες ίνες από τον τένοντα αλλά όχι ολόκληρος, παθαίνουν ρήξη.
  • Πλήρης ρήξη. Αυτός ο τύπος ρήξης ουσιαστικά αποκόπτει  όλο τον τένοντα από το οστούν.

Αιτία

Διαχωρίζουμε τις ρήξεις σε οξείες και εκφυλιστικού τύπου.

Οξεία ρήξη συμβαίνει συνήθως μετά από ατύχημα όπως πτώση στον ώμο με τεντωμένο το βραχίονα ή όταν επιχειρήσουμε να ανυψώσουμε κάτι πάρα πολύ βαρύ με μια απότομη κίνηση. Επίσης μπορεί να συμβεί ως δευτερογενής βλάβη σε εξάρθρημα ώμου ή κάταγμα κλείδας.

Οι εκφυλιστικού τύπου ρήξεις είναι αποτέλεσμα της φθοράς του τένοντα που συμβαίνει αργά με την πάροδο του χρόνου. Αυτός ο εκφυλισμός συμβαίνει φυσιολογικά με την ηλικία μας. Η ρήξη στροφικού πετάλου είναι πιο συνηθισμένη στον κυρίαρχο βραχίονα και είναι πολύ σύνηθες να υπάρχει να υπάρχει και στον άλλο ώμο ακόμη και χωρίς συμπτωματολογία.   

Παράγοντες που συμβάλλουν σε εκφυλιστική ρήξη στροφικού πετάλου μπορεί να είναι η επανάληψη των ίδιων κινήσεων ώμων ξανά και ξανά  όπως για παράδειγμα σε αθλήματα (τένις, κωπηλασία) η σε χειρωνακτικές εργασίες, η μικρή αιμάτωση της περιοχής του τένοντα στον ώμο καθώς και η ύπαρξη μικρών οστεοφύτων ή μειωμένου χώρου μεταξύ του ακρωμίου και του στροφικού πετάλου. Οι ασθενείς ηλικίας άνω των 40, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν εκφυλιστικού τύπου ρήξη στροφικού πετάλου

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μιας  ρήξης στροφικού πετάλου περιλαμβάνουν:

  • Πόνος σε κατάσταση ηρεμίας κατά την νυκτερινή κατάκλιση, ιδιαίτερα εάν ξαπλώνετε πάνω στον ώμο που έχει το πρόβλημα στον πληγέντα ώμο
  • Πόνος με συγκεκριμένες κινήσεις
  • Αδυναμία κατά την ανύψωση ή την περιστροφή του βραχίονα
  • Αίσθηση κριγμού όταν μετακινείτε τον ώμο σας σε ορισμένες θέσεις
  • Στις οξείες ρήξεις συνήθως υπάρχει έντονος πόνος και αίσθηση μαγκώματος στον ώμο

Οι ρήξεις που αναπτύσσονται αργά λόγω υπερβολικής χρήσης προκαλούν επίσης πόνο και αδυναμία του βραχίονα. Στην αρχή, ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος και μόνο όταν το σηκώσετε το χέρι πάνω από το κεφάλι σας, όπως φτάνοντας σε ένα ντουλάπι.

Με την πάροδο του χρόνου, ο πόνος μπορεί να γίνει πιο αισθητός σε ηρεμία, και πλέον δε βελτιώνεται με ήπια παυσίπονα. Ο πόνος και η αδυναμία στον ώμο μπορεί να κάνουν τις συνήθεις δραστηριότητες όπως το χτένισμα των μαλλιών σας ή το να φθάνουν πίσω από την πλάτη σας πιο δύσκολη.

Ιατρικό Ιστορικό και Φυσική Εξέταση

Στο ιατρείο μας, εξετάζουμε εκατοντάδες ασθενών με τα παραπάνω συμπτώματα, ετησίως. Στην κλινική εξέταση θα αξιολογηθεί το εύρος κίνησης του ώμου, θα γίνουν συγκεκριμένα τεστ που θα αναπαράγουν την ευαισθησία ή πόνο σε περίπτωση ρήξης στροφικού πετάλου, ενώ θα ελεγχθούν και άλλα σημεία όπως η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και θα γίνει νευρολογικός έλεγχος για να αποκλειστούν άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλούν τα ίδια συμπτώματα. Θα σας ζητηθεί να υποβληθείτε σε απεικονιστικό έλεγχο όπως ακτινογραφίες για να ελεγχθούν τα οστά και μαγνητική τομογραφία ή υπέρηχος που είναι οι πιο αξιόπιστες εξετάσεις για να αναδείξουν τη πιθανή ρήξη του στροφικού πετάλου και την έκταση/χρονιότητα του προβλήματος.

Ανάλογα των ευρημάτων, των καθημερινών ασχολιών σας και των συνοδών προβλημάτων που πιθανά έχετε, θα σας προτείνουμε την κατάλληλη θεραπεία ώστε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα και να επιστρέψετε ασφαλείς στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες σας.