Παθήσεις

Άκρα Χείρας

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συχνή παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο χέρι και στα δάκτυλα. Η κατάσταση συμβαίνει όταν ένα από τα σημαντικότερα νεύρα στο χέρι – το μέσο νεύρο – συμπιέζεται εντός του καρπιαίου σωλήνα.

Στους περισσότερους ασθενείς, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, επομένως η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντικές. Αρχικά τα συμπτώματα μπορούν συχνά να ανακουφιστούν με απλά μέτρα όπως η χρήση ενός νάρθηκα στον καρπό ή η αποφυγή ορισμένων δραστηριοτήτων.

Εάν όμως η πίεση στο μέσο νεύρο συνεχίσει, μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων και συνιστάται η χειρουργική επέμβαση για την αποσυμπίεση  του μέσου νεύρου και την αποφυγή μονίμων βλαβών.

Ανατομία

Η καρπιαίος σωλήνας είναι μια στενή δίοδος στον καρπό, πλάτους λίγων εκατοστών. Το δάπεδο και οι πλευρές της σήραγγας σχηματίζονται από μικρά οστά του καρπού.

Ο καρπιαίος σωλήνας προστατεύει το μέσο νεύρο και τους τένοντες που κάμπτουν τα δάχτυλα και τον αντίχειρα.

Η οροφή του σωλήνα σχηματίζεται από  μια ισχυρή ζώνη συνδετικού ιστού που ονομάζεται εγκάρσιος σύνδεσμος. Επειδή αυτά τα όρια είναι πολύ άκαμπτα, η σήραγγα καρπών έχει μικρή ικανότητα να “τεντώνεται” ή να αυξάνεται σε μέγεθος.

Το μέσο νεύρο είναι ένα από τα κύρια νεύρα στο χέρι. Προέρχεται από μια ομάδα νευρικών ριζών στο λαιμό. Αυτές οι ρίζες συνενώνονται για να σχηματίσουν το νεύρο στο χέρι. Το μέσο νεύρο κατεβαίνει κάτω από το βραχίονα και το αντιβράχιο, διέρχεται από το καρπιαίο τούνελ στον καρπό και μπαίνει στο χέρι. Το νεύρο παρέχει νεύρωση στον αντίχειρα και στο δείκτη, στο μέσο και παράμεσο δάκτυλο, ενώ ελέγχει και τους μύες γύρω από τη βάση του αντίχειρα.

Οι εννέα τένοντες που λυγίζουν τα δάχτυλα (καμπτήρες) και τον αντίχειρα πορεύονται επίσης μέσω της σήραγγας του καρπιαίου σωλήνα.

Περιγραφή συνδρόμου

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται όταν ο σωλήνας γίνεται στενός ή όταν οι ιστοί που περιβάλλουν τους τένοντες διογκώνονται, ασκώντας πίεση στο διάμεσο νεύρο. Κανονικά, ο αρθρικός υμένας λιπαίνει τους τένοντες, διευκολύνοντας την κίνηση των δακτύλων σας.

Όταν ο υμένας διογκώνεται, καταλαμβάνει χώρο στο καρπιαίο τούνελ και, με την πάροδο του χρόνου, πιέζει το νεύρο. Αυτή η ασυνήθιστη πίεση στο νεύρο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στο χέρι.

Αίτια

Οι περισσότερες περιπτώσεις σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την κατάσταση.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν:

Κληρονομικότητα. Αυτό είναι πιθανώς ένας σημαντικός παράγοντας. Ο καρπιαίος σωλήνας μπορεί να είναι μικρότερος σε μερικούς ανθρώπους ή μπορεί να υπάρχουν ανατομικές διαφορές που αλλάζουν το μέγεθος του χώρου για το νεύρο – και αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να υπάρχουν σε οικογένειες.

Επαναλαμβανόμενη χρήση χεριών. Η επανάληψη των ίδιων κινήσεων του χεριού και του καρπού για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να επιβαρύνει τους τένοντες στον καρπό, προκαλώντας πρήξιμο που ασκεί πίεση στο νεύρο.

Θέση καρπού. Η άσκηση δραστηριοτήτων που συνεπάγονται υπερβολική κάμψη ή επέκταση του χεριού και του καρπού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει την πίεση στο νεύρο.

Εγκυμοσύνη. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν τοπικό οίδημα.

Άλλες νόσοι. Ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ανισορροπία του θυρεοειδούς αδένα είναι καταστάσεις που σχετίζονται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, καύση και πόνος – κυρίως στον αντίχειρα και στο δείκτη, στο μέσο και παράμεσο δάκτυλο.

Περιστασιακό αίσθημα «ηλεκτρισμού» που ακτινοβολεί στα δάκτυλα

Πόνος ή μυρμήγκιασμα που μπορεί να αντανακλά προς το αντιβράχιο

Αδυναμία στο χέρι – αυτό μπορεί να κάνει δύσκολη την εκτέλεση λεπτών κινήσεων

Πτώση των πραγμάτων – εξαιτίας της αδυναμίας, του μουδιάσματος ή της απώλειας ιδιοδεκτικότητας (συνειδητοποίηση του πού βρίσκεται το χέρι σας στο χώρο)

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα αρχίζουν σταδιακά – χωρίς συγκεκριμένο τραυματισμό. Πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους έρχονται και φεύγουν. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πιο συχνά ή μπορεί να παραμείνουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Τα νυχτερινά συμπτώματα είναι πολύ συνηθισμένα. Επειδή πολλοί άνθρωποι κοιμούνται με τους καρπούς τους λυγισμένους, τα συμπτώματα μπορεί να τους ξυπνήσουν από τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα συμπτώματα συμβαίνουν συχνά όταν κρατάτε κάτι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα με τον καρπό λυγισμένο προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, όπως όταν χρησιμοποιείτε τηλέφωνο, οδηγείτε ή διαβάζετε ένα βιβλίο.

Πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι η κίνηση ή το κούνημα των χεριών τους βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.

Φυσική εξέταση

Κατά την αξιολόγηση, ο γιατρός σας θα σας μιλήσει για το γενικό σας ιατρικό ιστορικό και θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας. Θα εξετάσει προσεκτικά το χέρι και τον καρπό και θα εκτελέσει μια σειρά από τεστ.

Πίεση προς τα κάτω ή κατά μήκος του μέσου νεύρου στο εσωτερικό του καρπού για να ελεγχθεί εάν προκαλεί μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλά σας (σημάδι Tinel)

Λύγισμα των καρπών σ για να ελεγχθεί  μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια σας

Έλεγχος για την αδυναμία και ατροφία των μυών γύρω από τη βάση του αντίχειρα

Δοκιμή του Tinel για νευρική βλάβη

Εξετάσεις

Ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις. Αυτές οι εξετάσεις θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να μετρήσει πόσο καλά λειτουργεί το μέσο νεύρο σας και να προσδιορίσει εάν υπάρχει υπερβολική πίεση στο νεύρο. Οι εξετάσεις θα βοηθήσουν επίσης το γιατρό σας να καθορίσει εάν έχετε άλλη νευρική κατάσταση, όπως η νευροπάθεια ή άλλες περιοχές συμπίεσης των νεύρων που μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματά σας.

Οι ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μελέτες αγωγιμότητας νεύρων. Αυτές οι δοκιμές μετρούν τα σήματα που ταξιδεύουν στα νεύρα του χεριού και του χεριού σας και μπορούν να ανιχνεύσουν πότε ένα νεύρο δεν εκτελεί αποτελεσματικά το σήμα του. Οι μελέτες αγωγιμότητας των νεύρων μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να καθορίσει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημά σας και να βοηθήσει στην καθοδήγηση της θεραπείας

Υπέρηχος. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει υπερηχογράφημα του καρπού σας για να αξιολογήσει το μέσο νεύρο για συμπτώματα συμπίεσης.

Ακτίνες Χ. Για να αποκλειστούν άλλες αιτίες για τα συμπτώματά σας, όπως αρθρίτιδα, τραυματισμό συνδέσμου ή κάταγμα. Μαγνητική τομογραφία (MRI). Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια μαγνητική τομογραφία για  να προσδιορίσει άλλες αιτίες για τα συμπτώματά σας, να ελέγξει μη φυσιολογικούς ιστούς που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μέσο νεύρο ή εάν υπάρχουν προβλήματα με το ίδιο το νεύρο – όπως ουλές από τραυματισμό ή όγκο.