Παθήσεις

Ποδοκνημική – Άκρος πους

Τενοντίτιδα Αχιλλείου τένοντα

Η τενοντίτιδα  του Αχιλλείου είναι μια συχνή πάθηση που συμβαίνει όταν ο τένοντας του γαστροκνημίου που καταφύεται στην πτέρνα, ερεθίζεται και φλεγμαίνει. Ο τένοντας του Αχιλλείου είναι ο μεγαλύτερος τένοντας στον οργανισμό. Συνδέει τους μυς της γάμπας με τα οστά του άκρου πόδα και ενεργοποιείται όταν περπατάτε, τρέχετε, ανεβαίνετε σκάλες, κάνετε άλματα ή στέκεστε στα δάχτυλα των ποδιών σας. Αν και ο Αχίλλειος τένοντας μπορεί να αντέξει μεγάλες πιέσεις από το τρέξιμο και το άλμα, είναι επίσης επιρρεπής σε τενοντίτιδα, μια κατάσταση που συνδέεται με υπερβολική χρήση, φλεγμονή και τελικά εκφυλισμό.

Περιγραφή

Η τενοντίτιδα είναι φλεγμονή του τένοντα, φυσική αντίδραση του σώματος σε τραυματισμό ή ασθένεια και συχνά προκαλεί οίδημα, πόνο ή ερεθισμό.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι  τενοντίτιδας, με βάση το ποιο μέρος του τένοντα φλεγμαίνει.

Μη καταφυτική τενοντίτιδα Αχιλλείου

Στη μη καταφυτική τενοντίτιδα, οι ίνες στο μεσαίο τμήμα του τένοντα έχουν αρχίσει να τραυματίζονται ή να διασπώνται με συνοδό  εκφύλιση, διόγκωση και πάχυνση. Η τενοντίτιδα του μεσαίου τμήματος του τένοντα επηρεάζει πιο συχνά τους νεότερους, ενεργούς ανθρώπους (πχ αθλητές).

Καταφυτική τενοντίτιδα Αχιλλείου

Η καταφυτική τενοντίτιδα εκδηλώνεται στο τμήμα της πτέρνας, όπου ο τένοντας καταφύεται.

Και στους δύο τύπους, οι φθαρμένες ίνες τένοντα μπορεί επίσης να ασβεστοποιηθούν. Μικρά οστεόφυτα (επιπλέον ανάπτυξη των οστών) συχνά σχηματίζονται στην καταφυτική τενοντίτιδα. Η τενοντίτιδα που επηρεάζει την κατάφυση του τένοντα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ακόμη και σε ασθενείς που δεν είναι ενεργοί αθλητές. Τις περισσότερες φορές, όμως, προέρχεται από σύνδρομο υπερβολικής χρήσης πχ δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Αίτια

Η τενοντίτιδα του Αχιλλείου συνήθως δεν σχετίζεται με συγκεκριμένο τραυματισμό. Το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενου στρες και δυνάμεων στον τένοντα υπεράνω των φορτίων που μπορεί να δεχτεί τη δεδομένη στιγμή. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν πιέζουμε το σώμα μας να κάνει πάρα πολλά, πολύ σύντομα, αλλά και άλλοι παράγοντες μπορούν συμβάλλουν στην ανάπτυξη τενοντίτιδας, συμπεριλαμβανομένων:

Ξαφνική αύξηση του φορτίου ή της έντασης της άσκησης – για παράδειγμα, αυξάνοντας την απόσταση που τρέχετε κάθε μέρα με λίγα χιλιόμετρα χωρίς να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να προσαρμοστεί στη νέα απόσταση

Σφιχτός γαστροκνήμιος-Έχοντας επιβαρυμένο γαστροκνήμιο και ξεκινώντας ξαφνικά ένα επιθετικό πρόγραμμα άσκησης, μπορεί να ασκηθεί επιπλέον στρες στον Αχίλλειο

Οστεόφυτα-Επιπλέον ανάπτυξη των οστού εκεί όπου ο τένοντας του Αχίλλειου συνδέεται με το οστούν της πτέρνας μπορεί να τρίβεται ενάντια στον τένοντα και να προκαλεί πόνο

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της τενοντίτιδας Αχιλλείου είναι:

Πόνος και δυσκαμψία κατά μήκος του τένοντα του Αχιλλέα τις πρωινές ώρες

Πόνος κατά μήκος του τένοντα ή πίσω από την πτέρνα που επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα

Σοβαρός πόνος την ημέρα μετά την άσκηση

Πάχυνση του τένοντα

Ύπαρξη οστεοφύτων επώδυνων ή μη (στην καταφυτική τενοντίτιδα)

Οίδημα που παρουσιάζεται συνεχώς και χειροτερεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με δραστηριότητα

Εάν έχετε βιώσει ξαφνικό αιφνίδιο πόνο με συνοδό ήχο σαν “ποπ” στο πίσω μέρος του γαστροκνημίου ή της πτέρνας σας, ίσως έχετε υποστεί ρήξη (μερική ή ολική) του  Αχιλλείου τένοντα και πρέπει να  εξεταστείτε αμέσως το γιατρό σας.

Ιατρική εξέταση

Αφού περιγράψετε τα συμπτώματά σας, ο γιατρός θα εξετάσει για:

Πρήξιμο κατά μήκος του τένοντα του Αχιλλέα ή στο πίσω μέρος της πτέρνας σας

Πάχυνση του Αχίλλειου τένοντα

Οστεόφυτα στο κάτω μέρος του τένοντα στο πίσω μέρος της πτέρνας σας

Το σημείο της μέγιστης ευαισθησίας

Πόνο στη μέση του τένοντα

Πόνος στο πίσω μέρος της πτέρνας σας στο κάτω μέρος του τένοντα (καταφυτική τενοντίτιδα)

Περιορισμό κίνησης στον αστράγαλο, ειδικά μειωμένη ικανότητα να κάμπτετε το πόδι σας

Εξετάσεις

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις απεικόνισης για να βεβαιώσει ότι τα συμπτώματά σας προκαλούνται από τενοντίτιδα του Αχίλλειου. Οι ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν αν το κάτω μέρος του τένοντα του Αχιλλέα έχει ασβεστοποιηθεί. Αυτή η ασβεστοποίηση υποδεικνύει την καταφυτική τενοντίτιδα. Σε περιπτώσεις σοβαρής μη καταφυτικής  τενοντίτιδας, μπορεί επίσης να υπάρχει ασβεστοποίηση στο μεσαίο τμήμα του τένοντα.

Αν και η μαγνητική τομογραφία (MRI) δεν είναι απαραίτητη για τη διάγνωση της τενοντίτιδας, είναι σημαντική για τον προγραμματισμό της χειρουργικής επέμβασης. Μπορεί να δείξει πόσο σοβαρή είναι η βλάβη στον τένοντα και εάν χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας θα επιλέξει τη διαδικασία με βάση τις βλάβες του τένοντα.