Παθήσεις

Ώμος

Τενοντίτιδα στροφέων (στροφικού πετάλου) ώμου

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα είναι ο πόνος στον ώμο. Ο ώμος αποτελείται από αρκετές αρθρώσεις σε συνδυασμό με τένοντες και μύες που επιτρέπουν μια μεγάλη ποικιλία κίνησης στο χέρι σας. Επειδή τόσες πολλές διαφορετικές δομές συνθέτουν τον ώμο, είναι ευάλωτες σε πολλά διαφορετικά προβλήματα. Το στροφικό πέταλο είναι μια συχνή πηγή πόνου στον ώμο.

Ανατομία

Ο ώμος σας αποτελείται από τρία οστά: τη βραχιόνιο κεφαλή, την ωμοπλάτη και την κλείδα.

Ο βραχίονας κρατιέται στην άρθρωση του ώμου από το στροφικό πέταλο. Αυτοί οι μύες και οι τένοντες καλύπτουν τη βραχιόνιο κεφαλή και συνδέονται με την ωμοπλάτη.

Υπάρχει ένας υμένας λίπανσης που ονομάζεται μπούρσα μεταξύ του πετάλου και του οστού πάνω από τον ώμο σας (ακρώμιο). Η bursa επιτρέπει στους τένοντες του στροφικού πετάλου να γλιστρούν ελεύθερα όταν μετακινείτε το χέρι σας.

Περιγραφή

Το στροφικό πέταλο είναι μια κοινή πηγή πόνου στον ώμο. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε:

Τενοντίτιδα . Οι τένοντες μπορούν να ερεθιστούν ή να υποστούν βλάβη.

Θυλακίτιδα. Η μπούρσα μπορεί να φλεγμαίνει και να διογκωθεί με περισσότερο υγρό που προκαλεί πόνο.

Πρόσκρουση. Όταν σηκώνετε το χέρι σας στο ύψος του ώμου, ο χώρος ανάμεσα στο ακρώμιο και στους στροφείς στενεύει. Το ακρώμιο μπορεί να τρίβει (ή να “πιέζει”) τον τένοντα και την μπούρσα, προκαλώντας ερεθισμό και πόνο.

Αίτια

Ο πόνος του στροφικού είναι κοινός τόσο στους νεαρούς αθλητές όσο και στους μεσήλικες. Οι νεαροί αθλητές που χρησιμοποιούν τα χέρια τους για κολύμπι, βόλεϊ και τένις είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Εκείνοι που κάνουν επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες ανύψωσης  χρησιμοποιώντας το βραχίονα, είναι επίσης ευάλωτοι.

Ο πόνος μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα ενός μικρού τραυματισμού. Μερικές φορές, συμβαίνει χωρίς προφανή αιτία.

Συμπτώματα

Ο πόνος του στροφικού πετάλου συνήθως προκαλεί τοπική διόγκωση και τάση στο μπροστινό μέρος του ώμου. Μπορεί να έχετε πόνο και δυσκαμψία όταν σηκώσετε το χέρι σας ή όταν ο βραχίονας χαμηλώνει από μια ανυψωμένη θέση.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια. Οι ασθενείς συχνά δεν αναζητούν θεραπεία σε πρώιμο στάδιο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μικρό πόνο που υπάρχει τόσο με δραστηριότητα όσο και με ανάπαυση

Πόνος που ακτινοβολεί από το μπροστινό μέρος του ώμου στο πλάι του βραχίονα

Ξαφνικός πόνος με την ανύψωση και τις κινήσεις

Οι αθλητές στα σπορ μπορεί να έχουν πόνο όταν ρίχνουν ή σερβίρουν μια μπάλα τένις

Καθώς το πρόβλημα εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να αυξάνονται:

Πόνος το βράδυ

Απώλεια δύναμης και κίνησης

Δυσκολία στην πραγματοποίηση δραστηριοτήτων που τοποθετούν το χέρι πίσω από την πλάτη, όπως κουμπιά ή φερμουάρ

Εάν ο πόνος έρθει ξαφνικά, ο ώμος μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος. Όλη η κίνηση μπορεί να είναι περιορισμένη και επώδυνη.

Ιατρική εξέταση

Αφού συζητήσετε τα συμπτώματά σας και το ιατρικό σας ιστορικό, ο γιατρός σας θα εξετάσει τον ώμο σας. Θα ελέγξει αν είναι τάση  ή αν υπάρχει παραμόρφωση. Για να μετρήσετε το εύρος της κίνησης του ώμου σας, ο γιατρός σας θα σας φέρει το χέρι σας σε διάφορες κατευθύνσεις. Θα δοκιμάσει επίσης τη δύναμη του χεριού σας.

Ο γιατρός σας θα ελέγξει για άλλα προβλήματα σχετικά με την άρθρωση του ώμου. Μπορεί επίσης να εξετάσει τον αυχένα σας για να βεβαιωθεί ότι ο πόνος δεν προέρχεται από ένα “πιεσμένο νεύρο”, και να αποκλείσει άλλες καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα.

Απεικονιστικός έλεγχος

Άλλες δοκιμές που μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό σας να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή σας περιλαμβάνουν:

Ακτινογραφία. Οι ακτινογραφίες  δεν δείχνουν τους μαλακούς ιστούς του ώμου σας και είναι συνήθως φυσιολογικές ή μπορεί να εμφανίζουν ένα μικρό οστεόφυτο. Μια ειδική προβολή, που ονομάζεται “θέαση εξόδου”, μερικές φορές θα δείξει ένα μικρό οστεόφυτο ή προβολή στο μπροστινό άκρο του ακρωμίου.

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) και υπερηχογράφημα χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν τις βλάβες στους μαλακούς ιστούς. Μπορούν να παρουσιάσουν υγρό ή φλεγμονή στον υμένα και το στροφικό πέταλο. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να βρεθεί μερική ρήξη των στροφέων.