Παθήσεις

Άκρα Χείρα

Τενοντίτιδα του De Quervain

Η τενοντίτιδα του De Quervain συμβαίνει όταν οι τένοντες γύρω από τη βάση του αντίχειρα ερεθίζονται ή περιορίζεται η κίνησή τους. Η τενοντίτιδα αναφέρεται σε οίδημα των τενόντων. Το πρήξιμο των τενόντων και η θήκη των τενόντων μπορεί να προκαλέσουν πόνο και τάση κατά μήκος του αντίχειρα του καρπού. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν σχηματίζετε μια γροθιά, πιάνοντας κάτι, ή όταν γυρίζετε τον καρπό.

Ανατομία

Δύο από τους κύριους τένοντες στον αντίχειρα περνούν μέσα από ένα κανάλι που βρίσκεται στην πλευρά του αντίχειρα του καρπού. Οι τένοντες είναι δομές που μοιάζουν με σχοινιά που προσκολλώνται στους μυς στα οστά. Οι τένοντες καλύπτονται από ένα ολισθηρό λεπτό στρώμα μαλακού ιστού, το έλυτρο. Αυτό το στρώμα επιτρέπει στους τένοντες να ολισθαίνουν εύκολα μέσω ινώδους σήραγγας που ονομάζεται θήκη.

Οποιαδήποτε διόγκωση των τενόντων ή / και πάχυνση της θήκης, έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη τριβή και πόνο με ορισμένες κινήσεις του αντίχειρα και του καρπού.

Αιτίες

Η τενοντίτιδα του De Quervain μπορεί να προκληθεί από υπερβολική χρήση. Επίσης σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τη ρευματοειδή νόσο. Είναι συχνότερο στις γυναίκες μέσης ηλικίας.

Συμπτώματα

Ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στην πλευρά του αντίχειρα του καρπού. Αυτό είναι το κύριο σύμπτωμα. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά ή ξαφνικά, να αντανακλά στο αντιβράχιο και είναι συνήθως χειρότερος όταν το χέρι και ο αντίχειρας είναι σε χρήση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν σφίγγετε δυνατά αντικείμενα ή στρίβετε τον καρπό.

Οίδημα μπορεί να εμφανιστεί πάνω από την πλευρά του αντίχειρα του καρπού και σπανιότερα μπορεί να υπάρχει μια  κύστη σε αυτή την περιοχή.

Μια αίσθηση “μαγκώματος” μπορεί να γίνει αισθητή όταν μετακινείτε τον αντίχειρα. Ο πόνος και το πρήξιμο μπορεί να δυσχεράνουν την κίνηση του αντίχειρα και του καρπού.

Ιατρική εξέταση

Για να διαπιστώσετε εάν έχετε ή όχι τενοντίτιδα του De Quervain, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να εκτελέσετε τη δοκιμασία Finkelstein τοποθετώντας τον αντίχειρά σας στο χέρι σας, κάνοντας μια γροθιά με τα δάχτυλά σας κλειστά πάνω από τον αντίχειρα σας και στη συνέχεια κάμνοντας τον καρπό σας προς το μικρό σας δάχτυλο.Εάν έχετε τενοντίτιδα του De Quervain, αυτή η δοκιμή είναι αρκετά οδυνηρή, προκαλώντας πόνο τένοντα στην πλευρά του αντίχειρα του καρπού.