Παθήσεις

Γόνατο

Τραυματισμοί οπίσθιου χιαστού συνδέσμου

Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος βρίσκεται στο πίσω μέρος του γόνατος. Είναι ένας από τους πολλούς συνδέσμους που συνδέουν το μηρό με την κνήμη. Η κύρια λειτουργία του οπίσθιου χιαστού σύνδεσμο είναι η συγκράτηση της κνήμης από την υπερβολική οπίσθια ολίσθηση της σε σχέση με το μηρό.

Ο τραυματισμός του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου απαιτεί ισχυρή δύναμη. Μια κοινή αιτία τραυματισμού είναι ένα λυγισμένο γόνατο που χτυπά ένα ταμπλό σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα ή έναν ποδοσφαιριστή που πέφτει σε ένα γόνατο που είναι λυγισμένο.

Ανατομία

Δύο κόκκαλα αρθρώνονται για να σχηματίσουν την άρθρωση του γόνατος: ο μηρός σας και η κνήμη.

Τα οστά συνδέονται με άλλα οστά με συνδέσμους. Υπάρχουν τέσσερις πρωταρχικοί σύνδεσμοι στο γόνατό σας. Δρουν σαν ισχυρά σχοινιά για να κρατήσουν τα οστά μαζί και να κρατήσουν σταθερό το γόνατό σας.

Χιαστοί σύνδεσμοι. Αυτά βρίσκονται μέσα στην άρθρωση του γόνατος σας. Διασταυρώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα “Χ” με τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο μπροστά και τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο πίσω. Οι χιαστοί σύνδεσμοι ελέγχουν την κίνηση προς τα εμπρός και πίσω του γόνατος σας.

Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος συγκρατεί την κνήμη στην οπίσθια κίνηση της. Είναι ισχυρότερος από τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο και τραυματίζεται λιγότερο συχνά. Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος έχει δύο δεσμίδες που δρουν συνεργικά κατά τη διάρκεια της κίνησης του γόνατος.

Περιγραφή

Οι τραυματισμοί στον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο δεν είναι τόσο συνηθισμένοι όσο και άλλοι τραυματισμοί στο γόνατο. Στην πραγματικότητα, είναι συχνά ελαφρές κακώσεις και πιο δύσκολο να εκτιμηθούν στο γόνατο.

Πολλές φορές συνυπάρχουν κακώσεις μαζί με τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο σε άλλες δομές στο γόνατο, όπως ο χόνδρος, οι άλλοι σύνδεσμοι και τα οστά. Απαιτείται μεγάλη κλινική εμπειρία και βαθμός υποψίας ώστε να τεθεί η διάγνωση όλων των βλαβών και αρκετές φορές δεν είναι αρκετή μόνο η κλινική εξέταση αλλά χρειάζεται και απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία.

Πολλές ρήξεις του οπίσθιου χιαστού είναι συχνά μερικές ρήξεις με δυνατότητα να επουλωθούν μόνες τους. Οι ασθενείς που έχουν τέτοιους μικρούς τραυματισμούς είναι συνήθως ικανοί να επιστρέψουν στην αθλήματα χωρίς προβλήματα σταθερότητας στο γόνατο.

Αίτια

Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί να υποστεί κάκωση με πολλούς τρόπους. Συνήθως απαιτεί ισχυρή δύναμη.

Ένα άμεσο χτύπημα στο μπροστινό μέρος του γόνατος (όπως ένα λυγισμένο γόνατο που χτυπά ένα ταμπλό σε μια σύγκρουση αυτοκινήτου ή μια πτώση σε ένα λυγισμένο γόνατο στον αθλητισμό)

Τράβηγμα ή τέντωμα του συνδέσμου (όπως σε τραυματισμό ή υπερέκταση)

Συμπτώματα

Τα τυπικά συμπτώματα ενός τραυματισμού οπίσθιου συνδέσμου είναι:

Πόνος με οίδημα που εμφανίζεται σταθερά και γρήγορα μετά τον τραυματισμό

Οίδημα που κάνει το γόνατο δύσκαμπτο και μπορεί να προκαλέσει χωλότητα

Δυσκολία στο περπάτημα

Αίσθηση αστάθειας στο γόνατο

Ιατρική εξέταση

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα ελέγξει όλες τις δομές του τραυματισμένου γόνατος σας και θα τις συγκρίνει με το μη τραυματισμένο γόνατό σας. Το τραυματισμένο γόνατό σας μπορεί να ολισθαίνει προς τα πίσω όταν λυγίζει. Μπορεί να γλιστρήσει προς τα πίσω αρκετά, ιδιαίτερα όταν κάμπτεται πέρα ​​από γωνία 90 °. Εκτός από την κλινική εξέταση, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει απεικονιστικό έλεγχο με ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία ώστε να βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα για το μέγεθος της βλάβης και για την ύπαρξη πιθανών άλλων κακώσεων.