Παθησεις

Αγκώνας

Ωλένια νευρίτιδα

Η ωλένια νευρίτιδα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το ωλένιο νεύρο, στην πορεία του στην εσωτερική άκρη του αγκώνα. Τα συμπτώματα είναι  παρόμοια με τον πόνο που νιώθετε όταν χτυπάτε το εσωτερικό του αγκώνα σας σε μια σκληρή επιφάνεια. Στην πραγματικότητα και σε αυτή την περίπτωση αυτό που ερεθίζεται είναι το ωλένιο νεύρο. Στο σημείο αυτό  το νεύρο διέρχεται από ένα πέρασμα που ονομάζεται ωλένιο κανάλι. Όταν αυτή η περιοχή ερεθιστεί ή τραυματιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο παγίδευσης ωλενίου νεύρου.

Ανατομία

Το ωλένιο νεύρο αρχίζει στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, από τις νευρικές ρίζες. Οι ρίζες των νεύρων εξέρχονται από μικρά ανοίγματα μεταξύ των σπονδύλων. Οι ρίζες των νεύρων ενώνονται για να σχηματίσουν τρία κύρια νεύρα που πορεύονται στο χέρι. Ένα από αυτά τα νεύρα είναι το ωλένιο νεύρο.

Το ωλένιο νεύρο διέρχεται από την ωλένια αύλακα,  ακριβώς πίσω από το εσωτερικό άκρο του αγκώνα. Η αύλακα σχηματίζεται από τους μυς, τους συνδέσμους και τα οστά.

Το ωλένιο νεύρο διέρχεται από την ωλένια αύλακα και διέρχεται τον πήχη προς το χέρι. Παρέχει αίσθηση στο μικρό δάχτυλο και στο μισό από τον παράμεσο. Νευρώνει επίσης τον μυ που τραβά τον αντίχειρα στην παλάμη του χεριού και ελέγχει τους μικρούς μύες (μεσόστεους) του χεριού.

Αιτίες

Το σύνδρομο παγίδευσης ωλενίου νεύρου έχει πολλές πιθανές αιτίες. Μέρος του προβλήματος μπορεί να έγκειται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αγκώνας. Το ωλένιο νεύρο εκτείνεται σε πολλά χιλιοστόμετρα όταν ο αγκώνα είναι λυγισμένος. Μερικές φορές το νεύρο θα μετατοπιστεί ή ακόμα και θα περάσει πάνω από τον έσω επικόνδυλο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

Μια κοινή αιτία προβλημάτων είναι η συχνή κάμψη του αγκώνα, όπως στην έλξη βάρους ή στην ανύψωση αντικειμένων. Η συνεχής άμεση πίεση στον αγκώνα με την πάροδο του χρόνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ωλένια νευρίτιδα, όπως όταν ακουμπάτε πολλή ώρα στο εσωτερικό του αγκώνα. Το ωλένιο νεύρο μπορεί επίσης να υποστεί βλάβη από ένα άμεσο χτύπημα στην ωλένια αύλακα.

Συμπτώματα

Το μούδιασμα στο εσωτερικό της παλάμης και στα δύο τελευταία δάχτυλα είναι ένα πρώιμο σημάδι του συνδρόμου. Το μούδιασμα μπορεί να εξελιχθεί σε πόνο. Η μούδιασμα συχνά γίνεται αισθητό όταν οι αγκώνες κάμπτονται για μεγάλες περιόδους, όπως όταν μιλάτε στο τηλέφωνο ή ενώ κοιμάστε. Ο αντίχειρας μπορεί επίσης επηρεαστεί.Το χτύπημα του νεύρου στην ωλένια αύλακα θα προκαλέσει μια αίσθηση ηλεκτρισμού στα δάκτυλο. Αυτό ονομάζεται σημείο Tinel.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα πάρει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό σχετικά με τα συμπτώματα σας. Θα ερωτηθείτε επίσης για τις δουλειές σας και τις δραστηριότητες στο σπίτι και τυχόν τραυματισμούς στον αγκώνα σας. Η κλινική εξέταση θα αναδείξει το ακριβές σημείο ευαισθησίας του νεύρου. Ο εργαστηριακός έλεγχος με ηλεκτρομυογράφημα θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση όπου θα δείξει επιβράδυνση της ταχύτητας αγωγής στο ωλένιο νεύρο.  

Θεραπεία

Μη χειρουργική θεραπεία

Τα πρώιμα συμπτώματα του συνδρόμου συνήθως μειώνονται αν αλλάξετε τισς δραστηριότητες και κινήσεις που προκαλούν τον πόνο. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να σταματήσουμε να κάνουμε ό, τι προκαλεί τον πόνο. Περιορίστε το χρονικό διάστημα που κάνετε εργασίες που απαιτούν πολλή κάμψη στον αγκώνα. Εάν τα συμπτώματα επιδεινώνονται τη νύχτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα νάρθηκα αγκώνα. Επίσης οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας θα σας βοηθήσουν μειώστε τον πόνο.

Χειρουργική επέμβαση

Τα συμπτώματά σας μπορεί να μην εξαφανιστούν, ακόμη και με αλλαγές στις δραστηριότητες σας, με την συντηρητική θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.
Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η απελευθέρωση της πίεσης στο ωλένιο νεύρο, στο σημείο που περνάει από την ωλένια αύλακα. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη χειρουργικών επεμβάσεων χωρίς να έχει αποδειχθεί να κάποια από τις δύο υπερέχει.

Μεταφορά ωλενίου νεύρου

Σε αυτή τη διαδικασία, ο χειρούργος σχηματίζει μια νέα σήραγγα κάτω από τους καμπτήρες μυς του αντιβραχίου. Στη συνέχεια, το ωλένιο νεύρο μετακινείται (μεταφέρεται) και τοποθετείται στη νέα σήραγγα

Έσω επικονδυλεκτομή

Η άλλη μέθοδος απλά αφαιρεί τον έσω επικόνδυλο στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα. Με την απομάκρυνση τμήματος του οστού, το ωλένιο νεύρο μπορεί στη συνέχεια να γλιστρήσει χωρίς πίεση. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται συχνά ως διαδικασία εξωτερικών ασθενών. Μπορεί να γίνει με γενική η τοπική περιφερειακή αναισθησία (μασχαλιαίο μπλοκ).

Αποκατάσταση

Με τη συντηρητική αγωγή , μπορεί να υπάρξει βελτίωση σε 4-6 εβδομάδες. Ειδικές ασκήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την ολίσθηση του νεύρου στο εσωτερικό αγκώνα. Η θεραπεία προχωρά ώστε να συμπεριλάβει τις ασκήσεις ενδυνάμωσης που μιμούνται καθημερινές και εργασιακές δραστηριότητες. Περιορίστε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις του βραχίονα και του χεριού και αποφύγετε θέσεις και δραστηριότητες όπου ο αγκώνας κρατιέται σε κάμψη.

Η αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση αγκώνα εξαρτάται από το είδος επέμβασης. Οι θεραπείες ξεκινούν με ασκήσεις εύρους κίνησης και αλλάζουν σταδιακά σε ενεργητική κάμψη και ενδυνάμωση.