Αθλητιατρική

Το γόνατο του δρομέα

Το γόνατο των δρομέων αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα  πολλών παθολογιών που μπορεί να προκαλέσει πόνο στο γόνατο. Συχνά οφείλονται σε πρόβλημα τύπου κατάχρησης, κατά το οποίο οι οπίσθιοι μηριαίοι παίρνουν πολλά φορτία ή ο τετρακέφαλος είναι ατροφικός με αποτέλεσμα τα μαλακά μόρια και οι σύνδεσμοι γύρω από το γόνατο να ερεθίζονται. Επίσης περιλαμβάνει σύνδρομα  υπέρχρησης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό τριβής γύρω από  το γόνατο, όπως το σύνδρομο τριβής της λαγονοκνημιαίας ταινίας.

Συμπτώματα

  • Πόνος πίσω από ή γύρω από το γόνατο
  • Πόνος στην κάμψη του γόνατος
  • Πρήξιμο
  • Ο πόνος που επιδεινώνεται σε σκάλες
  • Πόνος κατά μήκος της έξω πλευράς του γόνατος στο τρέξιμο

Αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα του γόνατος του δρομέα;

Θεραπεία για το γόνατο του δρομέα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία για το γόνατο των δρομέων είναι μη χειρουργική. Περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα διατάσεων, ενδυνάμωσης, ιδιοδεκτικότητας και ασκήσεις μικρής επιβάρυνσης. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση με την πάροδο του χρόνου, με μείωση δραστηριοτήτων και τις ασκήσεις, όπως ποδηλασία, ελλειπτικό ή κολύμπι, τότε πρέπει να γίνει νέα αξιολόγηση για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει μια υποκείμενη αιτία που συμβάλλει στα συμπτώματα.

Μερικές φορές, μια χόνδρινη βλάβη ή μια μικρή ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο γόνατο με δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στον ίδιο τύπο συμπτωμάτων που βλέπουμε στο γόνατο των δρομέων. Επομένως  μπορεί να χρειαστεί μια νέα αξιολόγηση που να περιλαμβάνει και ακτινογραφίες και ενδεχομένως μια μαγνητική τομογραφία.

Συχνές ερωτήσεις

Το γόνατο του δρομέα μπορεί να είναι μία από τις πιθανές παθολογίες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο γύρω από το μπροστινό και έξω πλάγιο  μέρος του γόνατος  που σχετίζεται με το τρέξιμο. Στις περισσότερες φορές, οφείλονται σε υπερβολική χρήση ή σε ανισορροπία μυών που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τι είναι το γόνατο του δρομέα;

Το γόνατο του δρομέα είναι ένας όρος που συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο που μπορεί να εμφανιστεί στο μπροστινό ή στο εξωτερικό του γόνατος με δραστηριότητες. Συχνά οφείλεται σε υπερβολική χρήση, ειδικά στις σκληρότερες επιφάνειες. Επιπλέον ανατομικοί λόγοι  όπως πλατυποδία ή κακός άξονας κάτω άκρων, μπορεί επίσης να προσδώσουν επιπλέον φορτία με την πάροδο του χρόνου. Αν οι μύες του μηρού δεν είναι αρκετά ισχυροί και ισορροπημένοι, θα υπάρχει επιπλέον φορτίο στο γόνατο, καθώς δεν θα μπορούν να απορροφήσουν ικανοποιητικά τις δυνάμεις και τα φορτία.

Το γόνατο του δρομέα να είναι θεραπεύσιμο;

Επειδή το γόνατο του δρομέα είναι ένας όρος για πολλά διαφορετικά πράγματα, είναι δύσκολο να θεραπευτεί  μόνο με βάση το ιστορικό. Εάν οφείλεται σε ανισορροπία των μυών, χρειάζεται η βοήθεια ενός  φυσιοθεραπευτή. Εάν οφείλεται πλατυποδία ή άλλες παθήσεις του άκρου ποδός, χρειάζεται πελματογράφημα και διόρθωση. Εάν οφείλεται σε οστεοχονδρίτιδα ένα κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης και ενδεχομένως χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι ένας τρόπος για τη βελτίωση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, εάν οφείλεται σε σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας, η σωστή αποκατάσταση  μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Τι ασκήσεις βοηθούν το γόνατο ενός δρομέα;

Η σωστή μυϊκή ενδυνάμωση του κάτω άκρου, ώστε να μην υπάρχει σημαντική υπερφόρτωση είναι σημαντική. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους αθλητές που τρέχουν σε κατηφόρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να αυξηθούν τα φορτία στο γόνατο, αν οι μύες είναι αδύναμοι. Η συνδυαστική προπόνηση με σταθερό ποδήλατο, ποδήλατο δρόμου, ελλειπτικό ή κολύμπι μπορεί να είναι χρήσιμη για δραστηριότητες μεγαλύτερης επιβάρυνσης.

Τι προκαλεί το γόνατο του δρομέα στους ποδηλάτες;

Η επαναλαμβανόμενη δράση της ποδηλασίας, ειδικά σε πολλαπλές περιστροφές ανά λεπτό, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στους ιστούς καθώς περιστρέφονται γύρω ​​από τον εαυτό τους. Ως εκ τούτου, το εξωτερικό του γόνατος, η λαγονοκνημιαία ταινία  και ο ιγνυακός τένοντας μπορεί να ερεθιστούν με μεγάλη απόσταση και έντονη ποδηλασία. Η έντονη ποδηλασία μπορεί επίσης να επιδεινώσει κάποια υποκείμενη  επιγονατιδομηριαία αρθρίτιδα και να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο.

Πώς το αγώνισμα μαραθωνίου προκαλεί το γόνατο του δρομέα;

Η πλειοψηφία του γόνατος του δρομέα που συμβαίνει σε μεγάλες αποστάσεις, οφείλεται στο σύνδρομο τριβής της λαγονοκνημιαίας ταινίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η λαγονοκνημιαία ταινία είναι σχετικά σφιχτή στον αθλητή και η επαναλαμβανόμενη πρόσκρουση στον έξω μηριαίο κόνδυλο προκαλεί πρήξιμο και ερεθισμό. Ένα σωστό πρόγραμμα διατάσεων μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, αλλά επίσης είναι σημαντικό να αποφύγει κανείς δραστηριότητες για μια χρονική περίοδο. Η χειρουργική επέμβαση για το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι σπάνια και συνήθως υποδεικνύεται μόνο όταν έχει παχυνθεί υπερβολικά και τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με το προαναφερθέν πρόγραμμα.

Μπορεί κανείς να τρέξει ακόμα με το γόνατο του δρομέα;

Το σωστό είναι να τεθεί μια διάγνωση ως προς την αιτία του γόνατος του δρομέα αν πρόκειται να συνεχίσει κάποιος να τρέχει. Εάν πρόκειται απλώς για σύνδρομο τριβής της λαγονοκνημιαίας ταινίας, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί λόγω ορισμένων χιλιομέτρων, μειώνοντας τα χιλιόμετρα στο σημείο όπου δεν αναπτύσσεται το σύνδρομο, μπορεί να είναι μια καλή προσέγγιση.

Μπορεί κανείς να έχει το γόνατο του δρομέα λόγω πλατυποδίας;

Εάν κάποιος έχει πλατυποδία, λόγω πρηνισμού κατά τη διάρκεια του τρεξίματος είναι πολύ συχνό να συσσωρεύει επιπλέον φορτία στο γόνατο και να προκαλεί με αυτό το τρόπο το σύνδρομο του δρομέα. Μπορεί να βοηθήσει η χρήση  υποδήματος τύπου πρηνισμού ή  ορθοτικού ενθέτου (ειδικά πέλματα βάση πελματογραφήματος).