Υπηρεσίες

Αρθροσκόπηση

Αρθροσκόπηση Γενικές πληροφορίες

Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική επέμβαση για την απεικόνιση, τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων μέσα σε μια άρθρωση.

Η λέξη αρθροσκόπηση προέρχεται από δύο ελληνικές λέξεις, “άρθρο” (άρθρωση) και “σκόπηση” (παρατήρηση, εξέταση). Ο όρος σημαίνει κυριολεκτικά “να κοιτάξει κανείς μέσα στην άρθρωση”.

Αρθροσκοπική χειρουργική

Σε αρθροσκόπηση, ο Ορθοπεδικός χειρούργος με την απαραίτητη εξειδίκευση και εμπειρία κάνει  μικρές τομές στο δέρμα του ασθενούς και στη συνέχεια εισάγει όργανα μεγέθους μολυβιού που περιέχουν ένα μικρό φακό και σύστημα φωτισμού για να μεγεθύνουν και να φωτίζουν τις δομές μέσα στην άρθρωση. Το φως μεταδίδεται μέσω οπτικών ινών στο άκρο του αρθροσκοπίου που εισάγεται στην άρθρωση.

Τοποθετώντας το αρθροσκόπιο σε μια μικροσκοπική φωτογραφική μηχανή τηλεόρασης, ο χειρουργός μπορεί να δει το εσωτερικό της άρθρωσης μέσω αυτής της πολύ μικρής τομής και όχι μια μεγάλη τομή που απαιτείται για χειρουργική επέμβαση.

Η εικόνα της άρθρωσης μεταφέρεται σε οθόνη τηλεόρασης, επιτρέποντας στον χειρουργό να κοιτάξει, για παράδειγμα, σε όλο το γόνατο. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να δει τον χόνδρο, τους συνδέσμους και κάτω από την επιγονατίδα. Ο χειρουργός μπορεί να καθορίσει το μέγεθος ή τον τύπο του τραυματισμού και στη συνέχεια να επιδιορθώσει  το πρόβλημα, εάν είναι απαραίτητο.

Γιατί είναι απαραίτητη η αρθροσκόπηση;

Η διάγνωση των τραυματισμών και των ασθενειών των αρθρώσεων ξεκινά με ένα διεξοδικό ιατρικό ιστορικό, με φυσική εξέταση και συνήθως ολοκληρώνεται με απεικονιστικό έλεγχο όπως ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία ή άλλες πιο ειδικές εξετάσεις αν αυτές απαιτηθούν για να τεθεί η τελική και οριστική διάγνωση.

Με την αρθροσκόπηση, γίνεται μια τελική διάγνωση και θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι ακριβέστερη από την απεικόνιση ή την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, με λιγότερες επιπλοκές από την ανοικτή χειρουργική και έχει συμβάλλει στην πιο γρήγορη αποκατάσταση με λιγότερο πόνο

Μερικές από τις πιο συχνές καταστάσεις που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των αρθροσκοπικών εξετάσεων των αρθρώσεων είναι:

Φλεγμονή

Φλεγμονή της άρθρωσης στο γόνατο, στον ώμο, στο ισχίο, στον αγκώνα, στον καρπό ή στον αστράγαλο.

Οξύς  ή χρόνιος τραυματισμός

Ώμος: ρήξεις τένοντα στροφικού πετάλου, σύνδρομο πρόσκρουσης και εξάρθρημα ώμου

Γόνατο: ρήξεις του μηνίσκου, χόνδρινες βλάβες (φθορά ή τραυματισμός χόνδρου) και ρήξη πρόσθιου/οπίσθιου χιαστού συνδέσμου με αστάθεια

Ισχίο

Ρήξη επιχειλίου χόνδρου, πρόσκρουση κεφαλής ισχίου στην κοτύλη. Ελεύθερα χόνδρινα σωμάτια, ρήξη συνδέσμων , παθολογία τένοντα λαγονοψοίτη μυός, ρήξη μέσου γλουτιαίου

Καρπός: Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Μερικά προβλήματα που σχετίζονται με την αρθρίτιδα μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν. Αρκετές διαδικασίες μπορεί να συνδυάζουν αρθροσκοπική και τυποποιημένη ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Παρόλο που το εσωτερικό σχεδόν όλων των αρθρώσεων μπορεί να παρατηρηθεί με αρθροσκόπιο, οι έξι αρθρώσεις εξετάζονται πιο συχνά με αυτό το όργανο. Αυτά περιλαμβάνουν το γόνατο, τον ώμο, τον αγκώνα, τον αστράγαλο, τον ισχίο και τον καρπό. Καθώς  πρόοδοι πραγματοποιούνται στην τεχνολογία οπτικών ινών και  νέες τεχνικές αναπτύσσονται από ορθοπεδικούς χειρουργούς, άλλες αρθρώσεις μπορεί να αντιμετωπίζονται συχνότερα στο μέλλον.

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση, αν και πολύ πιο εύκολη σε σχέση με την «ανοιχτή» χειρουργική επέμβαση, απαιτεί ακόμα τη χρήση αναισθητικών και ειδικού εξοπλισμού σε χειρουργικό δωμάτιο νοσοκομείου ή σε εξωτερικά χειρουργικά ιατρεία. Θα σας δοθεί γενική, νωτιαία ή τοπική αναισθησία, ανάλογα με το πρόβλημα και σε συνεργασία με τον Αναισθησιολόγο.

Μια μικρή τομή (περίπου το μέγεθος μιας κουμπότρυπας) θα γίνει για να εισαχθεί το αρθροσκόπιο. Διάφορες άλλες  μικρές τομές μπορούν να γίνουν για να προσεγγίσουμε άλλα μέρη της άρθρωσης ή να εισάγουμε άλλα όργανα.

Όταν υποδεικνύεται, η διορθωτική χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με ειδικά σχεδιασμένα όργανα που εισάγονται στην άρθρωση μέσω βοηθητικών τομών. Αρχικά, η αρθροσκόπηση ήταν απλά ένα διαγνωστικό εργαλείο για τον σχεδιασμό τυποποιημένης ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης. Με την ανάπτυξη καλύτερων οργάνων και χειρουργικών τεχνικών, πολλές καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά. Για παράδειγμα, οι περισσότερες ρήξεις του μηνίσκου, ρήξεις χιαστών, βλάβες στο χόνδρο στο γόνατο, μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση.

Μετά την αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση, οι μικρές τομές θα κλείσουν με ένα ράμμα. Θα μετακινηθείτε από το χειρουργείο σε αίθουσα ανάνηψης. Πολλοί ασθενείς χρειάζονται ελάχιστα ή καθόλου φάρμακα για τον πόνο.

Προτού φύγετε από το νοσοκομείο, θα σας δοθούν οδηγίες σχετικά με τη φροντίδα των τομών, τις δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγετε και τις ασκήσεις που πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε την αποκατάστασή σας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης μετά το χειρουργείο, ο χειρουργός θα επιθεωρήσει τις τομές σας, θα αφαιρέσει  τα ράμματα, αν υπάρχουν και θα συζητήσετε για τον προγραμματισμό της αποκατάστασης σας.