Υπηρεσίες

Άγκωνας

Θεραπεία Αγκώνα Τένις

Θεραπεία

Μη χειρουργική θεραπεία

Περίπου το 80% έως 95% των ασθενών έχουν επιτυχία με μη χειρουργική θεραπεία.

Ανάπαυση. Το πρώτο βήμα είναι να δώσετε στον βραχίονα σας την κατάλληλη ανάπαυση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες βαρέων εργασιών για αρκετές εβδομάδες.

Φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη μειώνουν τον πόνο και τη τάση στη περιοχή.

Φυσικοθεραπεία. Συγκεκριμένες ασκήσεις βοηθούν στην ενίσχυση των μυών του αντιβραχίου. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει με υπερήχους, μασάζ πάγου ή μυϊκές διεγερτικές τεχνικές για τη βελτίωση της θεραπείας των μυών.

Ανάρτηση. Η χρήση ενός στηρίγματος στο αντιβράχιο σας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του αγκώνα του τένις.

Ενέσεις στεροειδών. Τα στεροειδή, όπως η κορτιζόνη, είναι πολύ αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να εγχύσει  στην οδυνηρή περιοχή γύρω από τον επικόνδυλο σας ένα στεροειδές για να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας.

Θεραπεία κρουστικών κυμάτων. Η θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο στέλνει ηχητικά κύματα στον αγκώνα που προάγουν τις φυσικές διαδικασίες θεραπείας του σώματος. Η θεραπεία με κύμα σοκ θεωρείται πειραματική από πολλούς γιατρούς, αλλά ορισμένες πηγές δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Έλεγχος εξοπλισμού. Εάν συμμετέχετε σε αθλητισμό με ρακέτες, ο γιατρός σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να ελέγξετε τον εξοπλισμό σας για σωστή εφαρμογή. Εάν χρησιμοποιήσετε μια υπερμεγέθη ρακέτα, η αλλαγή σε μικρότερο κεφάλι μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή επαναλαμβανόμενων συμπτωμάτων.

Χειρουργική θεραπεία

Εάν τα συμπτώματά σας δεν ανταποκρίνονται μετά από 6 έως 12 μήνες μη χειρουργικών θεραπειών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Οι περισσότερες χειρουργικές διαδικασίες για τον αγκώνα του τένις περιλαμβάνουν την αφαίρεση των μυών και την επανασύνδεση των υγιεινών μυών πίσω στα οστά.

Η σωστή χειρουργική προσέγγιση για εσάς θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων. Αυτά περιλαμβάνουν το εύρος του τραυματισμού σας, τη γενική σας υγεία και τις προσωπικές σας ανάγκες. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές.

Η πιο κοινή προσέγγιση στην επισκευή αγκώνα τένις είναι η ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Αυτό συνεπάγεται την τομή πάνω από τον αγκώνα.

Αποκατάσταση.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο βραχίονας μπορεί να ακινητοποιηθεί προσωρινά με νάρθηκα. Περίπου 1 εβδομάδα αργότερα, αφαιρούνται τα ράμματα και ο νάρθηκας.

Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, αρχίζετε ασκήσεις για έκταση του αγκώνα και αποκατάσταση της κίνησης. Ελαφρές, βαθμιαίες ασκήσεις ενδυνάμωσης ξεκινούν περίπου 1-1.5 μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός σας θα σας πει πότε μπορείτε να επιστρέψετε στην αθλητική δραστηριότητα. Αυτό είναι συνήθως 4 έως 6 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση αγκώνα του τένις θεωρείται επιτυχής σε ποσοστό 80% έως 90% των ασθενών.

Νέες εξελίξεις

Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση της επούλωσης ποικίλων τραυματισμών τένοντα. Το PRP είναι ένα παρασκεύασμα που αναπτύσσεται από το ίδιο το αίμα του ασθενούς. Περιέχει υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για την επούλωση τραυματισμών.

Η τρέχουσα έρευνα σχετικά με την PRP και την επικονδυλίτιδα είναι πολύ ελπιδοφόρα.