Υπηρεσίες

Γόνατο

Θεραπεία Αρθριτιδας γονατος

Θεραπευτική αγωγή αρθίτιδας

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την αρθρίτιδα, αλλά υπάρχουν πολλές μορφές θεραπείας που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της αναπηρίας που μπορεί να προκαλέσει.

Μη χειρουργική θεραπεία

Όπως και με άλλες αρθριτικές καταστάσεις, η αρχική θεραπεία της αρθρίτιδας του γόνατος είναι μη χειρουργική. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια σειρά επιλογών θεραπείας.

Τροποποιήσεις του τρόπου ζωής. Μερικές αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή μπορούν να προστατεύσουν την άρθρωση του γόνατος σας και να επιβραδύνουν την πρόοδο της αρθρίτιδας.

Ελαχιστοποιήστε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως σκάλες. Η μετάβαση από δραστηριότητες υψηλής καταπόνησης (όπως τζόκινγκ ή τένις) σε δραστηριότητες με μικρότερες καταπονήσεις (όπως κολύμβηση ή ποδηλασία) θα ασκήσει λιγότερη πίεση στο γόνατό σας.

Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την πίεση στην άρθρωση του γόνατος, με αποτέλεσμα τον μικρότερο πόνο και την αυξημένη λειτουργία.

Φυσικοθεραπεία. Συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του εύρους κίνησης και της ευελιξίας, καθώς και στην ενίσχυση των μυών στο πόδι σας. Ο γιατρός σας ή ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.

Βοηθητικές συσκευές. Χρησιμοποιώντας συσκευές όπως μπαστούνι,  ένθετα στα παπούτσια που απορροφούν κραδασμούς ή νάρθηκας για το γόνατο μπορεί να σας βοηθήσει.

Άλλα διορθωτικά μέτρα. Η εφαρμογή θερμότητας ή πάγου, η χρήση αλοιφών ή κρεμών που ανακουφίζουν τον πόνο ή η χρήση ελαστικών επιδέσμων για την υποστήριξη του γόνατος μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση από τον πόνο.

Φάρμακα. Διάφοροι τύποι φαρμάκων είναι χρήσιμοι στη θεραπεία αρθρίτιδας του γόνατος. Επειδή οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στα φάρμακα, ο γιατρός σας θα συνεργαστεί στενά μαζί σας για να καθορίσει τα φάρμακα και τις δόσεις που είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές για εσάς.

Τα κορτικοστεροειδή (επίσης γνωστά ως κορτιζόνη) είναι ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που μπορούν να ενεθούν στην άρθρωση. Αυτές οι ενέσεις παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο και μειώνουν τη φλεγμονή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν διαρκούν πολύ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος και το πρήξιμο μπορεί να επανέρθουν αμέσως μετά την ένεση και υπάρχει πιθανότητα μακροχρόνιας βλάβης ή μόλυνσης των αρθρώσεων. Με συχνές επαναλαμβανόμενες ενέσεις ή ενέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ζημιές στις αρθρώσεις μπορούν να αυξηθούν παρά να μειωθούν.

‘Άλλη μορφή θεραπείας ιδιαίτερα διαδεδομένη, περιλαμβάνει την έγχυση ουσιών στην άρθρωση για τη βελτίωση της ποιότητας του υγρού αρθρώσεων.

Η γλυκοζαμίνη, η θειική χονδροϊτίνη και το υαλουρονικό οξύ, ουσίες που απαντώνται φυσιολογικά στον αρθρικό χόνδρο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενδαρθρικά.

Χειρουργική θεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση εάν ο πόνος σας από την αρθρίτιδα προκαλεί αναπηρία και δεν ανακουφίζεται από μη χειρουργική θεραπεία. Όπως συμβαίνει με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές. Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις πιθανές επιπλοκές πριν από την επέμβαση.

Αρθροσκόπηση. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, οι γιατροί χρησιμοποιούν μικρές εντομές και λεπτές συσκευές για τη διάγνωση και τη θεραπεία των κοινών προβλημάτων.

Η αρθροσκοπική χειρουργική δεν χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας του γόνατος. Σε περιπτώσεις όπου η οστεοαρθρίτιδα συνοδεύεται από ένα εκφυλιστική ρήξη του μηνίσκου, μπορεί να συνιστάται αρθροσκοπική χειρουργική για τον καθαρισμό  του σπασμένου μηνίσκου και να προσφέρει ανακούφιση και χρόνο στο αρθριτικό γόνατο.

Μεταμόσχευση χόνδρου. Κανονικός, υγιής ιστός χόνδρου μπορεί να ληφθεί από άλλο τμήμα του γόνατος ή από μια τράπεζα ιστών για να γεμίσει μια τρύπα στον αρθρικό χόνδρο. Αυτή η διαδικασία θεωρείται συνήθως μόνο για τους νεότερους ασθενείς που έχουν μικρές περιοχές βλάβης του χόνδρου.

Υμενεκτομή. Η επένδυση των αρθρώσεων που έχει υποστεί βλάβη από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα απομακρύνεται για να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο.

Οστεοτομία. Σε οστεοτομία γόνατος, είτε η κνήμη είτε ο μηρός (μηρός) κόβεται και στη συνέχεια ανασχηματίζεται για να ανακουφίσει την πίεση στην άρθρωση του γόνατος. Η οστεοτομία του γόνατος χρησιμοποιείται όταν έχετε οστεοαρθρίτιδα σε πρώιμο στάδιο που έχει καταστρέψει μόνο τη μία πλευρά της άρθρωσης του γόνατος. Με τη μετατόπιση του βάρους σας από την κατεστραμμένη πλευρά της άρθρωσης, μια οστεοτομία μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του αρθριτικού γόνατος.

Ολική ή μερική αντικατάσταση γόνατος (αρθροπλαστική). Ο γιατρός σας θα αφαιρέσει τον κατεστραμμένο χόνδρο και τα οστά και στη συνέχεια θα τοποθετήσει νέες μεταλλικές ή πλαστικές επιφάνειες άρθρωσης για να αποκαταστήσει τη λειτουργία του γόνατος σας.