Υπηρεσίες

Άκρα χείρα

Θεραπεία εκτινασσόμενος δάκτυλος

Θεραπεία

Μη χειρουργική θεραπεία

Η αρχική θεραπεία για ένα εκτινασσόμενο δάκτυλο είναι συνήθως μη χειρουργική.

Ανάπαυση. Αναπαύοντας το χέρι σας και αποφεύγοντας δραστηριότητες που το κάνουν χειρότερο μπορεί να αρκεί για την επίλυση του προβλήματος. Φορώντας ένα νάρθηκα τη νύχτα για να κρατήσετε το δάχτυλο ή τον αντίχειρα που έχει επηρεαστεί σε ευθεία θέση ενώ κοιμάστε μπορεί να σας βοηθήσει.

Ασκήσεις. Οι ήπιες ασκήσεις stretching μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δυσκαμψίας και στη βελτίωση του εύρους κίνησης στο εμπλεκόμενο δάκτυλο.

Φάρμακα. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.

Ενέσεις στεροειδών. Το κορτικοστεροειδές ή η κορτιζόνη είναι ένας αντιφλεγμονώδης παράγοντας που μπορεί να εγχυθεί στη θήκη του τένοντα στη βάση του δακτύλου σκανδάλης. Μια ένεση στεροειδών μπορεί να επιλύσει την ενεργοποίηση σε μια περίοδο μιας ημέρας έως αρκετές εβδομάδες. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν με το χρόνο, μπορεί να δοθεί μια δεύτερη ένεση.

Οι ενέσεις στεροειδών είναι λιγότερο πιθανό να είναι αποτελεσματικές σε ασθενείς με διαβήτη, αλλά μπορεί ακόμα να βοηθήσουν στην αποφυγή χειρουργικής επέμβασης.

Χειρουργική θεραπεία

 Η χειρουργική επέμβαση είναι επιλεκτική. Η απόφαση για τη χειρουργική επέμβαση βασίζεται στο πόσο πόνο ή απώλεια της λειτουργίας  έχετε στο χέρι σας. Εάν, ωστόσο, το δάχτυλο ή ο αντίχειρας κολλήσει σε κάμψη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθεί η μόνιμη δυσκαμψία.

Χειρουργική διαδικασία. Η χειρουργική διαδικασία για το εκτινασσόμενο δάκτυλο σκανδάλης ονομάζεται “απελευθέρωση εκτινασσόμενο δακτύλου”.

Ο στόχος της διαδικασίας είναι να απελευθερωθεί η τροχαλία Α1 που εμποδίζει την κίνηση του τένοντα, ώστε ο τένοντας να μπορεί να γλιστρά πιο εύκολα μέσα από τη θήκη. Συνήθως, η διαδικασία γίνεται σε εξωτερικό ιατρείο με ένεση τοπικής αναισθησίας.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται  με μια μικρή ανοιχτή τομή στην παλάμη. Η τροχαλία Α1 απελευθερώνεται έτσι ώστε ο τένοντα  να μπορεί να γλιστρά ελεύθερα. Παρόλο που οι τροχαλίες έχουν μια σημαντική λειτουργία στο χέρι, η απελευθέρωση της τροχαλίας A1 δεν  δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον.

Αποκατάσταση

 Οι περισσότεροι ασθενείς ενθαρρύνονται να κινούν το δάχτυλό τους αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Είναι συνηθισμένο να έχετε κάποιο πόνο στην παλάμη σας. Ανυψώνοντας το χέρι σας πάνω από την καρδιά σας μπορεί να μειωθεί ο πόνος και το πρήξιμο.

Αποτέλεσμα. Οι ασθενείς που έχουν χειρουργική επέμβαση έχουν σημαντική βελτίωση στη λειτουργία καθώς και ανακούφιση από τον πόνο ενός δακτύλου σκανδάλης.