Υπηρεσίες

Γόνατο

Θεραπεία εξαρθρήματος επιγονατίδας

Θεραπεία εξαρθρήματος επιγονατίδας

Αρχική θεραπεία

Εάν η επιγονατίδα  παραμείνει παρεκτοπισμένη, θα πρέπει να αναταχθεί. Για να μπει η επιγονατίδα στη θέση της, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει μυοχαλαρωτικό φάρμακο πόνου για να χαλαρώσει τους μύες του γόνατος του, και στη συνέχεια να ασκήσει απαλή πίεση για να μετακινήσει την επιγονατίδα στη θέση της. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ανάταξη.

Μη χειρουργική θεραπεία

Ακινητοποίηση. Ο γιατρός μπορεί σας να συστήσει να φορέσει ένα νάρθηκα για 3 έως 4 εβδομάδες. Αυτό σταθεροποιεί το γόνατο ενώ το εξάρθρημα επουλώνεται.

Φόρτιση. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να χρησιμοποιήσετε πατερίτσες 7-10 ημέρες μετά τον τραυματισμό, για να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης.

Φυσικοθεραπεία. Μόλις το γόνατο αρχίσει να επουλώνεται, ο γιατρός θα συστήσει  φυσικοθεραπεία για να ανακτήσετε την κανονική κίνηση. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις θα ενισχύσουν τους μυς του μηρού που συγκρατούν τη άρθρωση του γονάτου στη θέση τους. Η αφοσίωση σας στο πρόγραμμα άσκησης είναι σημαντική για την επιτυχή ανάκαμψη και επιστροφή σε δραστηριότητα 3 έως 6 εβδομάδες μετά τον τραυματισμό.

Επειδή ένα εξάρθρημα επιγονατίδας συχνά τραυματίζει τον ιστό του γόνατος, η επιγονατίδα παραμένει συχνά πιο χαλαρή ή πιο ασταθής από ό, τι πριν από τον τραυματισμό. Ως αποτέλεσμα, η επιγονατίδα μπορεί να εξαρθρωθεί ξανά. Οι επαναλαμβανόμενες ασκήσεις, όπως η ποδηλασία και ενδυνάμωση μπορούν να ενισχύσουν τους τετρακέφαλους μύες στον μηρό και να αποτρέψουν μελλοντικούς τραυματισμούς της επιγονατίδας.

Χειρουργική θεραπεία

Εάν η επιγονατίδα μετατοπιστεί πολλές φορές ή εξακολουθεί να είναι ασταθής παρά τη θεραπεία και τη στήριξη, μπορεί να προταθεί χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί το πρόβλημα. Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης θα εξαρτηθεί από την αιτία του ασταθούς γόνατος. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε με τον Ορθοπαιδικό σας για το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης ακόμη και μετά από το πρώτο επεισόδιο εξαρθρήματος της επιγονατίδας ανάλογα με το επίπεδο καθημερινών και αθλητικών δραστηριοτήτων σας.

Οι χειρουργικές θεραπείες περιλαμβάνουν συχνά ανακατασκευή των συνδέσμων που συγκρατούν την επιγονατίδα στη θέση της πιο σπάνια αναδιαμόρφωση των οστικών δομών όπως η τροχιλία και επιγονατίδα.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται μερικές φορές αρθροσκοπικά – χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική κάμερα και μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία που εισάγονται μέσω μικρών τομών.

Επαναλαμβανόμενα εξαρθρήματα που προκαλούνται από συγγενή ή άλλη οστική δυσμορφία μπορεί να απαιτήσουν πιο πολύπλοκη χειρουργική θεραπεία.

Ασφαλής επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες

Μόλις το γόνατο αποκτήσει πλήρες εύρος κίνησης και δύναμη με συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, θα σας επιτραπεί να έχετε κανονικές δραστηριότητες. Η πλήρης επιστροφή στα πιο απαιτητικά αθλήματα μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο.