Υπηρεσίες

Ώμος

Θεραπεία εξαρθρήματος ώμου

Σε ένα εξάρθρημα ώμου ο ορθοπεδικός θα εξετάσει την άρθρωση για ευαισθησία, οίδημα ή παραμόρφωση. Θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε ακτινολογικό έλεγχο για αποκλειστεί η περίπτωση να συνυπάρχει κάποιο κάταγμα στα οστά. Η διενέργεια μια μαγνητική τομογραφίας επιβάλλεται στις περισσότερες περιπτώσεις για να αναδειχθεί το μέγεθος της βλάβης των μαλακών μορίων και των συνδέσμων να ταξινομηθεί το εξάρθρημα και να προγραμματιστεί το είδος της θεραπείας. 

Θεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

Κλειστή ανάταξη. Ο γιατρός σας μπορεί να δοκιμάσει κάποιους ήπιους χειρισμούς για να ανατάξει το εξάρθρημα.. Ανάλογα  τον πόνο και το πρήξιμο, μπορεί να χρειαστεί ένα μυοχαλαρωτικό ή ηρεμιστικό ή, σπάνια, ένα γενικό αναισθητικό πριν από την προσπάθεια κλειστής ανάταξης. Μετά από πετυχημένη κλειστή ανάταξη, ο πόνος θα βελτιωθεί πάρα πολύ.

Χειρουργική επέμβαση.  Σε περίπτωση βλάβης των συνδέσμων και επαναλαμβανόμενα επεισόδια εξαρθρήματος καθώς και σε περιπτώσεις ασθενών που η εργασία ή το άθλημα τους απαιτεί την συνεχή χρήση της άρθρωσης του ώμου, θα απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση εάν τα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία σας έχουν υποστεί βλάβη. Παρά το γεγονός ότι η επέμβαση μπορεί να είναι ανοικτή με μια μικρή τομή, η πλειονότητα των επεμβάσεων γίνεται αρθροσκοπικά μέσω μικρών τομών.

Χειρουργική Διαδικασία

Ο ασθενής τοποθετείται σε ειδική θέση στο χειρουργικό κρεβάτι.

Ο χειρουργός θα εγχύσει υγρό στον ώμο για να φουσκώσει την άρθρωση. Αυτό καθιστά ευκολότερο να δει όλες τις δομές του ώμου σας μέσα από το αρθροσκόπιο. Στη συνέχεια ο χειρουργός σας, θα κάνει μια μικρή παρακέντηση στον ώμο σας (περίπου το μέγεθος μιας κουμπότρυπας) για το αρθροσκόπιο. Το υγρό ρέει μέσα από το αρθροσκόπιο για να διατηρήσει την εικόνα καθαρή και να ελέγξει οποιαδήποτε αιμορραγία. Εικόνες από το αρθροσκόπιο προβάλλονται στην οθόνη βίντεο που δείχνει το χειρουργό σας στο εσωτερικό του ώμου σας και τυχόν ζημιές.

Μόλις εντοπιστεί ξεκάθαρα το πρόβλημα, ο χειρουργός σας θα εισαγάγει άλλα μικρά όργανα μέσω ξεχωριστών τομών για να τα αντιμετωπίσει. Εξειδικευμένα εργαλεία χρησιμοποιούνται για εργασίες όπως  η νεαροποίηση και  το πιάσιμο των συνδέσμων, το πέρασμα του ράμματος και των κόμπων. Σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές για την αγκύρωση των ραμμάτων στα οστά. Ο κύριος σκοπός κατά την αρθροσκοπική επέμβαση είναι η συρραφή του επιχειλίου χόνδρου (του θύλακα της άρθρωσης) στην επιφάνεια της ωμογλήνης και η αποκατάσταση της σταθερότητας της άρθρωσης.  

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Η αποκατάσταση μετά από αρθροσκοπική επέμβαση εξαρθρήματος ώμου είναι ταχύτερη από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Θα χρειαστεί να ακινητοποιήσετε τον ώμο σας σε μια ανάρτηση ώστε να δοθεί ο χρόνος για επούλωση του θύλακα.  μπορεί ακόμα να διαρκέσει από εβδομάδες έως μήνες για την άρθρωση ώμων να ανακάμψει πλήρως.

Η αποκατάσταση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιστροφή στις καθημερινές και αθλητικές σας δραστηριότητες. Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που θα περιλαμβάνει εξειδικευμένες  φυσικοθεραπείες και ασκήσεις θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη δύναμη και την κίνηση. Ο χειρουργός σας θα σας δώσει ένα πρωτόκολλο αποκατάστασης με βάση τη χειρουργική επέμβαση.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης συνήθως διαρκεί 6-8 εβδομάδες.