Υπηρεσίες

Ισχίο

Θεραπεία Οστεοαρθρίτιδας ισχίου

Θεραπευτική αγωγή

Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας.

Μη χειρουργική θεραπεία

Όπως και με άλλες αρθριτικές καταστάσεις, η πρώιμη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι μη χειρουργική. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια σειρά επιλογών θεραπείας.

Τροποποιήσεις δραστηριοτήτων.

Ορισμένες αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή μπορούν να προστατεύσουν την άρθρωση του ισχίου σας και να επιβραδύνουν την πρόοδο της οστεοαρθρίτιδας.

Η μετάβαση από δραστηριότητες υψηλής επίπτωσης (όπως τζόκινγκ ή τένις) σε δραστηριότητες με μικρότερες επιπτώσεις (όπως κολύμβηση ή ποδηλασία) θα ασκήσει λιγότερη πίεση στο ισχίο σας.

Ελαχιστοποίηση δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως σκάλες και η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την πίεση στην άρθρωση του ισχίου, με αποτέλεσμα μικρότερο πόνο και αυξημένη λειτουργία.

Φυσικοθεραπεία.

Συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε το εύρος κίνησης και την ευελιξία, καθώς και να ενισχύσετε τους μυς στο ισχίο και το πόδι σας. Ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.

Βοηθητικές συσκευές.

Χρησιμοποιώντας υποστηρίγματα για περπάτημα, όπως μπαστούνι, πατερίτσες μπορεί να βελτιώσετε την κινητικότητα και την ανεξαρτησία.

Εάν ο πόνος σας επηρεάζει την καθημερινή σας ρουτίνα ή δεν ανακουφίζεται από άλλες μη χειρουργικές μεθόδους, ο γιατρός σας μπορεί να προσθέσει φάρμακα στο σχέδιο θεραπείας.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Τα κορτικοστεροειδή (επίσης γνωστά ως κορτιζόνη) είναι ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που μπορούν να ληφθούν από το στόμα ή να ενεθούν στην επώδυνη άρθρωση.

Χειρουργική θεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση εάν ο πόνος σας από την αρθρίτιδα προκαλεί αναπηρία και δεν ανακουφίζεται από μη χειρουργική θεραπεία.

Οστεοτομία.

Είτε η κεφαλή του μηριαίου οστού είτε η κοτύλη κόβεται και ευθυγραμμίζεται για να πιέσει την άρθρωση του ισχίου. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται σπάνια για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Αρθροπλαστική επιφανείας.

Σε αυτή τη διαδικασία αντικατάστασης ισχίου, το φθαρμένο οστούν και ο χόνδρος στην κοτύλη (υποδοχή ισχίου) αφαιρείται και αντικαθίσταται με μεταλλικό κέλυφος. Ωστόσο, η κεφαλή του μηρού δεν αφαιρείται, αλλά καλύπτεται με λείο μεταλλικό κάλυμμα. Συνήθως γίνεται σε νεαρής ηλικία άτομα με ελαφράς μορφής αρθρίτιδα ισχίου

Ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Ο γιατρός σας θα αφαιρέσει τόσο την κατεστραμμένη κοτύλη και τη μηριαία κεφαλή και στη συνέχεια θα τοποθετήσει νέες επιφάνειες από μέταλλο, πλαστικό ή κεραμικό για να αποκαταστήσει τη λειτουργία του ισχίου σας. Με τις σύγχρονες τεχνικές είναι δυνατή η εξατομικευμένη , ελάχιστα επεμβατική αποκατάσταση του ισχίου με ατραυματικές προσπελάσεις και με προεγχειρητικό σχεδιασμό με τη χρήση ειδικών λογισμικών (computer).

Μετεγχειρητική Αποκατάσταση

Μετά από κάθε είδους χειρουργική επέμβαση για οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, υπάρχει μια περίοδος αποκατάστασης. Ο χρόνος αποκατάστασης και η αποκατάσταση εξαρτώνται από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης. Μετά την επέμβαση, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα μπαστούνι, πατερίτσες ή έναν περιπατητή για κάποιο χρονικό διάστημα.

Θα απαιτηθούν φυσικοθεραπείες για  να ανακτήσετε τη δύναμη στο ισχίο σας και να αποκαταστήσετε το εύρος κίνησης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση ανακουφίζει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας και καθιστά δυνατή την καθημερινή άσκηση πιο εύκολα.