Υπηρεσίες

Ποδοκνημική – Άκρος πους

Θεραπεία πελματιαίας απονευρωσίτιδας

Θεραπεία

Μη χειρουργική θεραπεία

Οι περισσότεροι ασθενείς βελτιώνονται με τη βοήθεια μη χειρουργικών θεραπειών. ΟΙ διατάσεις στον γαστροκνήμιο μπορούν να μειώσουν την τάση και τον πόνο της πελματιαίας απονεύρωσης.

Ένας νάρθηκας νύχτας μπορεί να φορεθεί, ενώ κοιμάστε. Ο νάρθηκας της νύχτας κρατά το πόδι σας προς τα κάτω. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να ωφελούνται πιο γρήγορα όταν χρησιμοποιούν ένα νάρθηκα νύχτας. Αναφέρουν ότι έχουν μικρότερο πόνο στην πτέρνα όταν τοποθετούν το πονεμένο πόδι στο έδαφος το πρωί.

Η στήριξη της ποδικής καμάρας με καλά τοποθετημένο υποστήριγμα καμάρας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στην πελματιαία απονεύρωσης. Η τοποθέτηση ενός ειδικού τύπου ένθετου στο παπούτσι, που ονομάζεται υποπτέρνιο, μπορεί να μειώσει την πίεση.

Η θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο είναι μια νεότερη μορφή μη χειρουργικής θεραπείας. Χρησιμοποιεί μια μηχανή για να παράγει παλμούς κρουστικών κυμάτων στην περιοχή που πάσχει. Οι ασθενείς λαμβάνουν γενικά τη θεραπεία 1-2 φορές την εβδομάδα. Δεν είναι γνωστό ακριβώς γιατί λειτουργεί για την πελματιαία απονευρωσίτιδα. Είναι πιθανό από την απελευθέρωση τοπικών αυξητικών παραγόντων και βλαστικών κυττάρων να προκαλείται αύξηση της ροής αίματος στην περιοχή. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η μορφή θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του πόνου, βελτιώνοντας παράλληλα το εύρος της κίνησης και της λειτουργίας.

Πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές για τη διερεύνηση της χρήσης της ραδιοσυχνότητας για τη θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Πρόκειται για μια απλή, μη επεμβατική μορφή θεραπείας. Τα ραδιοκύματα προάγουν την αγγειογένεση (σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων) στην περιοχή.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη μείωση της φλεγμονής στην περιτονία και τη μείωση του πόνου. Δεδομένου ότι τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σπάνια μόνα τους, είναι δύσκολο να κρίνουμε την πραγματική τους αποτελεσματικότητα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένεση κορτιζόνης στην περιοχή της απονεύρωσης αλλά δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Η κορτιζόνη πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, καθώς μπορεί να προκαλέσει ρήξη της εκφυλισμένης πελματιαίας απονεύρωσης και του λίπους και να προκαλέσει ατροφία, καθιστώντας το πρόβλημα χειρότερο.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια τελευταία λύση στη θεραπεία του πόνου της πτέρνας. Οι γιατροί έχουν αναπτύξει πολλές επεμβάσεις τα τελευταία 100 χρόνια για να προσπαθήσουν να θεραπεύσουν τον πόνο στην πτέρνα. Οι περισσότερες επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα,  επικεντρώνονται σε διάφορους τομείς:

  • Αφαίρεση της άκανθας πτέρνας (εάν υπάρχει)
  • Χαλάρωση της πελματιαίας απονεύρωσης (πελματιαία φασιοτομή)
  • Απελευθέρωση της πίεσης στα μικρά νεύρα της περιοχής

Συνήθως η διαδικασία γίνεται μέσω μιας μικρής τομής στην εσωτερική άκρη του ποδιού, παρόλο που μερικοί χειρουργοί εκτελούν αυτή τη χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας ένα ενδοσκόπιο.

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως περιλαμβάνει τον εντοπισμό της περιοχής όπου η πελματιαία απονεύρωση καταφύεται στην πτέρνα και απελευθέρωση της, εν μέρει από το οστούν. Εάν υπάρχει οστεόφυτο, αυτό αφαιρείται. Τα μικρά νεύρα που υπάρχουν κάτω από την πελματιαία περιτονία αναγνωρίζονται και απελευθερώνονται από οτιδήποτε φαίνεται να τους προκαλεί πίεση. Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί συνήθως να γίνει σε εξωτερική βάση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φύγετε από το νοσοκομείο την ίδια μέρα.

Αποκατάσταση

Μη χειρουργική αποκατάσταση

Η μη χειρουργική αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι επιτυχής στο 90% όλων των περιπτώσεων. Ασθενείς με πελματιαία απονευρωσίτιδα  συνήθως ωφελούνται με συνεδρίες φυσικοθεραπείας που βελτιώνουν την ευκαμψία των μυών της γάμπας, του Αχιλλείου και της πελματιαίας απονεύρωσης. Οι θεραπείες βοηθούν στον έλεγχο του πόνου και του οιδήματος. Στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσουν οι διατάσεις και η χρήση νάρθηκα νύχτας.

Πολλές φορές χρειάζεται ένας συνδυασμός διαφορετικών προσεγγίσεων για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Μερικοί ασθενείς αντιδρούν καλύτερα με ένα συνδυασμό υποπτέρνιων, φαρμάκων και διατάσεων. Εάν αυτό δεν αποδώσει μέσα 4-6 εβδομάδες, τότε μπορεί να προστεθεί φυσικοθεραπεία.

Τις περισσότερες φορές, η κατάσταση είναι αυτοπεριοριζόμενη. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαρκεί για πάντα, αλλά βελτιώνεται με λίγο χρόνο και προσοχή. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσει μέχρι ένα ολόκληρο έτος ή και περισσότερο για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Χειρουργική αποκατάσταση

Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες πριν οι ιστοί θεραπευθούν. Η τομή προστατεύεται με επίδεσμο ή νάρθηκα για περίπου μία εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε πατερίτσες για λίγο. Τα ράμματα αφαιρούνται γενικά σε 10 – 14 ημέρες. Θα μπορέσετε να επανέλθετε σε πλήρη δραστηριότητα σε περίπου έξι εβδομάδες.

Η χειρουργική απελευθέρωση της πελματιαίας περιτονίας μειώνει την ακαμψία στην ποδική καμάρα αλλά μπορεί να μεταβάλλει την εμβιομηχανική του ποδιού και μπορεί να μειώσει τη σταθερότητα της ποδικής καμάρας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η αύξηση της πίεσης στους άλλους πελματικούς συνδέσμους και στα οστά. Κατάγματα και αστάθεια έχουν αναφερθεί σε ποσοστό έως και 40% των ασθενών που έχουν πελματιαία φασιοτομή.