Υπηρεσίες

Γόνατο

Θεραπεία Ρήξης επιγονατιδικού τένοντα

Θεραπεία

Για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, πρέπει να συνυπολογιστούν πολλές παράμετροι όπως:

Ο τύπος και το μέγεθος της ρήξης, το επίπεδο δραστηριότητάς, η ηλικία.

Μη χειρουργική θεραπεία

Οι μικρές μερικές ρήξεις του επιγονατιδικού τένοντα μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με συντηρητική θεραπεία.

Ακινητοποίηση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να φοράτε νάρθηκα γόνατος. Αυτό θα κρατήσει το γόνατό σας ίσιο για να το βοηθήσει να θεραπευτεί. Πιθανότατα θα χρειαστείτε πατερίτσες για να αποφύγετε να βάζετε όλο το βάρος σας στο πόδι σας. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το νάρθηκα του γόνατος για 3 έως 6 εβδομάδες.

Φυσικοθεραπεία. Αρχίζει συνήθως όταν υποχωρήσει ο πόνος και το οίδημα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις, κυρίως ισομετρικές που σκοπό έχουν να αποκαταστήσουν τη δύναμη και το εύρος της κίνησης. Σταδιακά θα αυξάνεται το εύρος κίνησης μέσω του νάρθηκα και θα επιτρέπεται να κινείστε με μεγαλύτερη ελευθερία.

Χειρουργική θεραπεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να ανακτήσουν τη λειτουργία του γονάτου. Η χειρουργική επέμβαση επανασυνδέει τον κομμένο τένοντα στην επιγονατίδα. Η άμεση χειρουργική επέμβαση και η έναρξη αποκατάστασης αμέσως μετά το χειρουργείο, αποτρέπει τη δημιουργία συμφύσεων, τη βράχυνση του τένοντα και την επακόλουθη δυσκαμψία του γόνατος. Συνήθως απαιτείται η παραμονή μιας ημέρας στο νοσοκομείο.

Διαδικασία. Τοποθετούνται ράμματα στον τένοντα και στη συνέχεια τα ράμματα προωθούνται μέσω οπών στην επιγονατίδα (στον άνω πόλο της). Ο χειρουργός σας θα συνδέσει προσεκτικά τα ράμματα για να πάρει τη σωστή τάση στον τένοντα. Αυτό θα διασφαλίσει επίσης ότι η θέση της επιγονατίδας είναι σωστή.

Νέες Τεχνικές. Πρόσφατη εξέλιξη στην επιδιόρθωση των ρήξεων είναι η χρήση αγκυρών. Οι χειρουργοί συνδέουν τον τένοντα με το οστό χρησιμοποιώντας μικρά μεταλλικά εμφυτεύματα (που ονομάζονται άγκυρες). Χρησιμοποιώντας αυτές τις άγκυρες σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητες οι σήραγγες στην επιγονατίδα.

Εάν ο τένοντας σας έχει βραχυνθεί  πάρα πολύ πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα είναι δύσκολο να επανατοποθετηθεί στο γόνατο. Ο χειρουργός σας μπορεί να χρειαστεί να προσθέσει μοσχεύματα ιστών για να επιμηκύνει τον τένοντα.

Οι τένοντες συχνά βραχύνονται, εάν έχει περάσει περισσότερο από ένα μήνας από τον τραυματισμό σας. Οι σοβαρές βλάβες από τον τραυματισμό ή την υποκείμενη νόσο μπορούν επίσης να κάνουν τον τένοντα πολύ βραχύ. Ο χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας αυτή την πρόσθετη διαδικασία πριν από τη χειρουργική επέμβαση όπως και τις πιθανές επιπλοκές.

Αποκατάσταση. Μετά τη χειρουργική επέμβαση θα χρειαστείτε παυσίπονη αγωγή, παγοθεραπεία και προστασία του χειρουργημένου σκέλους με νάρθηκα γόνατος, πατερίτσες και μερική φόρτιση (βάδιση με όχι όλο το βάρος του σώματος) που προοδευτικά θα αυξάνεται.  

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη φυσικοθεραπεία και ο τύπος των ασκήσεων που θα απαιτηθούν, θα είναι εξατομικευμένες. Το σχέδιο αποκατάστασής σας θα βασίζεται στο είδος της ρήξης που έχετε, στη χειρουργική επέμβαση, στην ιατρική σας κατάσταση και στις ανάγκες σας.

Η πλήρης αποκατάσταση διαρκεί περίπου 6 μήνες. Πολλοί ασθενείς ανέφεραν ότι χρειάστηκαν 12 μήνες πριν φτάσουν σε όλους τους στόχους τους.

Αποτελέσματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να επιστρέψουν στα προηγούμενα επαγγέλματα και τις δραστηριότητές τους μετά από χειρουργείο για ρήξη επιγονατιδικού τένοντα. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν δυσκαμψία στο προσβεβλημένο πόδι. Οι περισσότεροι μπορούν να επανακτήσουν σχεδόν ίση κίνηση σε σύγκριση με το μη τραυματισμένο πόδι.

Αν είστε αθλητής, ο χειρουργός σας πιθανότατα θα θέλει να δοκιμάσει τη δύναμη ποδιών σας προτού επιτ΄ρεψει την επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες. Ο χειρουργός σας θα συγκρίνει τη δύναμη του ποδιού χρησιμοποιώντας κάποια λειτουργική δοκιμή γόνατος. Ο στόχος είναι ότι η δύναμή σας να είναι τουλάχιστον 85-90% της μη τραυματισμένης πλευράς σας. Εκτός από τη δύναμη των ποδιών, ο χειρουργός σας θα αξιολογήσει την αντοχή του ποδιού σας, την ισορροπία σας και εάν έχετε οίδημα.