Υπηρεσίες

Ώμος

Θεραπεία ρήξης στροφικού πετάλου

Αν έχετε ρήξη στροφικού πετάλου και συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε τον ώμο σας παρά τον αυξανόμενο πόνο, μπορεί να προκαλέσετε περαιτέρω βλάβες για αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσετε που σας επιστρέψετε στην καθημερινότητα σας πολύ πιο γρήγορα.

Ο στόχος οποιασδήποτε θεραπείας είναι η μείωση του πόνου και η αποκατάσταση της λειτουργίας. Υπάρχουν αρκετές επιλογές θεραπείας στο ιατρείο μας  θα εξεταστεί το είδος και βαθμός ρήξης που έχετε, η ηλικία σας, το επίπεδο δραστηριότητας, η γενική υγεία σας ώστε να σας προταθεί ή κατάλληλη θεραπεία.

Δεν υπάρχουν από μεγάλες διεθνείς μελέτες, ενδείξεις καλύτερων αποτελεσμάτων με χειρουργική επέμβαση αμέσως μετά τον τραυματισμό σας και για αυτό ένας καλός προγραμματισμός χειρουργείου περιλαμβάνει τις προεγχειρητικές φυσικοθεραπείες που θα βοηθήσουν στον πόνο και στο εύρος κίνησης   και θα συμβάλλουν στο χειρουργικό αποτέλεσμα.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό πάνω από το 70% των ασθενών, η συντηρητική θεραπεία ανακουφίζει τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργία στον ώμο.

Η ανάπαυση με ήπιο περιορισμό των κινήσεων στη φάση του οξέος πόνου με συνοδό χρήση παυσίπονων με ταυτόχρονη μείωση των δραστηριοτήτων και των κινήσεων που επιδεινώνουν τον πόνο, θα βοηθήσουν στην αρχική αντιμετώπιση. 

Στη συνέχεια θα σας προτείνουμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπειών και ασκήσεων που σκοπό θα έχει την αποκατάσταση του εύρους κίνησης και την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής του ώμου. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί αν διαρκέσει 6-8 εβδομάδες.

Εάν η ανάπαυση, τα φάρμακα και η φυσικοθεραπεία δεν ανακουφίζουν τον πόνο σας, μπορεί να σας βοηθήσει μία ένεση τοπικού αναισθητικού και ενός παρασκευάσματος κορτιζόνης. Η κορτιζόνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Ωστόσο, δεν είναι αποτελεσματική για όλους τους ασθενείς.

Τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί η τοπική έγχυση πλάσματος με αιμοπετάλια (PRP). Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε με μεγάλη επιτυχία την έγχυση PRP σε επιλεγμένους ασθενείς με εξαιρετικά αποτελέσματα συνήθως μετά από  1εως 2 συνεδρίες.

Εάν ο πόνος σας δεν βελτιώνεται με μη χειρουργικές μεθόδους θα χρειαστεί επέμβαση και αυτό, ο πόνος μαζί με την αδυναμία χρήσης του ώμου πάνω από ένα συγκεκριμένο ύψος (περιορισμός στο εύρος κίνησης) είναι οι κύριες ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας. Αν είστε αθλητές ή  η εργασία σας απαιτεί την χρήση των ώμων σας μπορεί να σας προταθεί η άμεση χειρουργική επέμβαση. Επίσης αν τα συμπτώματα σας έχουν διάρκεια περισσότερο από 6 μήνες ή ρήξη είναι μεγαλύτερη από 3 cm ή η ρήξη σας ήταν αποτέλεσμα οξείας κάκωσης κα είστε δραστήριο άτομο, η λύση της χειρουργικής θεραπείας προκρίνεται.

Ο κ Καλλιακμάνης και η ομάδα του έχουν μεγάλη εμπειρία στην αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης του στροφικού πετάλου, όπου με χρήση οπτικής κάμερας,  με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και χρήση βιοαπορροφήσιμων υλικών αποκαθίσταται η βλάβη και εξασφαλίζεται η ταχύτερη επάνοδος σε καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες.  

Μετά το χειρουργείο, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπειών για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.