Υπηρεσίες

Γόνατο

Μεταμόσχευση μηνίσκου

Μεταμόσχευση μηνίσκου

Ο μηνίσκος αποτελούμενος από κολλαγόνο και νερό κυρίως, λειτουργεί σαν μαξιλάρι απορροφώντας κραδασμούς και συμβάλλοντας σταθερότητα στην άρθρωση του γόνατος. Εάν ένας μηνίσκος έχει υποστεί σοβαρές βλάβες και  δεν μπορεί να επιδιορθωθεί, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί. Χωρίς το μηνίσκο, μπορεί να αναπτυχθεί επίμονος πόνος στο γόνατο και αρθρίτιδα.

Για πολλούς ηλικιωμένους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, η αντικατάσταση άρθρωσης γόνατος μπορεί να είναι η σωστή επιλογή. Όμως, οι ενεργοί άνθρωποι κάτω των 55 ετών μπορεί να είναι ιδανικοί υποψήφιοι για εναλλακτική χειρουργική θεραπεία: μεταμόσχευση μηνίσκου.

Μια μεταμόσχευση μηνίσκου αντικαθιστά τον κατεστραμμένο μηνίσκο με άλλο μηνίσκο.

Οι μεταμοσχεύσεις με μηνίσκο δεν ενδείκνυνται για όλους. Αν υπάρχει ήδη αρθρίτιδα στο γόνατο, η μεταμόσχευση μηνίσκου δε θα βοηθήσει και οδηγήσει και σε αποτυχία του νέου μηνίσκου που θα τοποθετηθεί με την πάροδο του χρόνου. Αλλά για μια επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων και εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια  οι μεταμοσχεύσεις με μηνίσκο μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση από τον πόνο, καθυστέρηση της εξέλιξης της αρθρίτιδας και ικανοποιητική επιστροφή σε καθημερινές δραστηριότητες. 

Ανατομία

Στο γόνατο μας έχουμε δύο μηνίσκους οι οποίοι λειτουργούν ως “αμορτισέρ” μεταξύ του μηρού και της κνήμης. Διαφορετικός σε σύσταση από τον αρθρικό χόνδρο, ο μηνίσκος είναι σκληρός και ελαστικός για να απορροφήσει κραδασμούς και να σταθεροποιήσει την άρθρωση. Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους,  ένα σε κάθε πλευρά της άρθρωσης.

Θεραπεία

Εάν ο μηνίσκος σας έχει υποστεί σοβαρή βλάβη ή έχει αφαιρεθεί, είναι πιθανό ο αρθρικός χόνδρος που προστατεύει το γόνατό σας να αρχίσει να φθείρεται. Καθώς ο χόνδρος αυτός φθείρεται, γίνεται τραχύς. Η μετακίνηση των οστών κατά μήκος αυτής της εκτεθειμένης επιφάνειας είναι οδυνηρή και είναι από τα βασικά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης μεταμόσχευσης μηνίσκου είναι να αντικαταστήσει το μηνίσκο, προτού καταστραφεί ο αρθρικός χόνδρος. Ο μηνίσκος του δότη υποστηρίζει και σταθεροποιεί την άρθρωση του γόνατος. Αυτό ανακουφίζει από τον πόνο στο γόνατο. Η ελπίδα είναι ότι η μεταμόσχευση θα καθυστερήσει επίσης την ανάπτυξη της αρθρίτιδας, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Παρασκευή και ασφάλεια του αλλομοσχεύματος

Υγιής ιστός μηνίσκου λαμβάνεται από πτώμα (ανθρώπινος δότης) και καταψύχεται. Αυτός ο ιστός ονομάζεται αλλομόσχευμα. Αργότερα, το αλλομόσχευμα θα αντιστοιχεί σε μέγεθος σε έναν υποψήφιο για τη διαδικασία.

Μια διαδικασία διαλογής γίνεται πριν από την επιλογή ενός πιθανού δότη. Αφού επιλεγεί, ο ιστός μηνίσκου του δότη υποβάλλεται σε πολλές εξετάσεις. Ο ιστός δοκιμάζεται για ιούς όπως αυτοί που προκαλούν HIV / AIDS, ιό του Δυτικού Νείλου, ηπατίτιδα Β και C, καθώς και για βακτήρια.

Επιλογή ασθενούς

Αν και οι μεταμοσχεύσεις με μηνίσκο έχουν εκτελεστεί για περισσότερα από 20 χρόνια, η διαδικασία εξακολουθεί να είναι σχετικά ασυνήθιστη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα αυστηρά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι ασθενείς για να ληφθούν υπόψη για τη διαδικασία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα μηνίσκου ανέπτυξαν επίσης αρθρίτιδα στο γόνατο. Εάν ο αρθρικός χόνδρος είναι πολύ φθαρμένος, μια μεταμόσχευση μηνίσκου δεν θα είναι χρήσιμη.

Τα κριτήρια για μεταμόσχευση μηνίσκου περιλαμβάνουν:

Νεότερο από 55 ετών, όχι παχύσαρκο και σωματικά ενεργό ασθενή

Να λείπει περισσότερο από το ήμισυ ενός μηνίσκου ως αποτέλεσμα προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης ή τραυματισμού ή να υπάρχει μια ρήξη μηνίσκου που δεν μπορεί να επισκευαστεί

Έντονος πόνος που σχετίζεται με τη δραστηριότητα

Γόνατο με σταθερούς συνδέσμους και κανονική ευθυγράμμιση

Γόνατο χωρίς ή με ελάχιστη αρθρίτιδα

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μηνίσκου είναι μια κατά βάση αρθροσκοπική διαδικασία. Αν θα χρειαστεί να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο ή όχι, θα εξαρτηθεί από τις ιατρικές σας ανάγκες.

Διαδικασία

Η αρθροσκόπηση του γονάτου είναι μία από τις πιο συχνά διεξαγόμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Σε αυτό, μια μικροσκοπική κάμερα εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής. Αυτό παρέχει μια σαφή εικόνα του εσωτερικού του γόνατος. Ο ορθοπεδικός χειρουργός σας εισάγει μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία μέσω άλλων μικρών τομών για να κάνει τη διαδικασία. Ο νέος μηνίσκος αφού επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου εισάγεται εντός του γόνατος και καθηλώνεται στη δέκτρια περιοχή με ειδικά ράμματα. Η όλη διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη και απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό με αντίστοιχη εμπειρία.

Χειρουργικές Επιπλοκές

Ο κίνδυνος επιπλοκών από τη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μηνίσκου είναι πολύ μικρός. Η δυσκαμψία, η επανεγκατάσταση και η ελλιπής επούλωση είναι οι πιο συχνές επιπλοκές.

Αποκατάσταση

Ακινητοποίηση. Θα χρειαστεί να φορέσετε ένα νάρθηκα και να χρησιμοποιήσετε πατερίτσες για τις πρώτες 4 έως 6 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό δίνει στον μεταμοσχευμένο μηνίσκο χρόνο να στερεωθεί σταθερά στο οστό.

Φυσικοθεραπεία. Μόλις ο αρχικός πόνος και οίδημα έχει εγκατασταθεί, η φυσικοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει. Συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούν να αποκαταστήσουν το εύρος της κίνησης και της δύναμης. Ένα πρόγραμμα θεραπείας επικεντρώνεται πρώτα στο εύρος κίνησης. Με την πρόοδο της επούλωσης, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης θα προστεθούν σταδιακά στο πρόγραμμά σας.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Πολλοί ασθενείς με ενεργό εργασία απαιτούν αποκατάσταση 2 έως 3 μηνών πριν επιστρέψουν στην εργασία τους. Για  πλήρη αποκατάσταση απαιτείται συνήθως διάστημα 6 έως 12 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Αποτελέσματα

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην επιτυχία μιας μεταμόσχευσης με μηνίσκο.

Η κατάσταση του γόνατος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης καθώς και το μέγεθος της βλάβης άρα και της μεταμόσχευσης. Η τεχνική της τοποθέτησης του ιστού παίζει επίσης ρόλο καθώς και το πρόγραμμα αποκατάστασης.

Οι ερευνητικές μελέτες που έγιναν σχετικά με μεταμοσχεύσεις με μηνίσκο δεν είναι τέλειες. Συνολικά, μεταξύ 20% και 50% των μοσχευμάτων αποτυγχάνουν μέσα σε 10 χρόνια.

Ο συνθετικός (τεχνητός) ιστός του μηνίσκου έχει δοκιμαστεί, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες.

Συμπερασματικά, αλλομοσχεύματα μηνίσκου μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμα, αλλά δεν είναι μια καλή επιλογή για κάθε ασθενή. Για τους ασθενείς που επιλέγονται προσεκτικά και σωστά, η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μηνίσκου μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη.