Υπηρεσίες

Γόνατο

Ρήξη μηνίσκου

Διαγνωστική αρθροσκόπηση

Πολύ σπάνια ο Γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποήσει ένα ειδικό όργανο, το αρθροσκόπιο για να εξετάσει το γόνατο σας , όταν για διάφορους λόγους δεν έχει τεθεί μέχρι τότε διάγνωση. Μεαα από μια μικρή τρύπα στο γόνατο, εισε΄ρχεται μια ειδική μικρή κάμερα η οποία καταγ΄ραφει το εσωτερικό του γόνατος σε μεγέθυνση και με αυτό τον τρόπο μπορεί να διαπιστωθεί η κατάσταση του μηνίσκου.

Θεραπεία

Η επιλογή θεραπείας θα εξαρτηθεί από τον τύπο, το μέγεθος και την τοπογραφία της ρήξης του μηνίσκου.

Ρήξεις που είναι εκφυλιστικές και συνοδεύονται με ευρήματα οστεοαρθρίτιδας του γόνατος , ιδιάιτερα σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας πολύ συχνά αντιμετωπίζονται με συντηρητικούς τρόπους θεραπείας με καλά αποτελέσματα χωρίς να χρειάζονται επέμβαση. Πολλές από αυτές τις ρήξεις όταν εφαρμοστούν παγοθεραπεία, αποφόρτιση και πρόγραμμα ενδυνάμωσης μπορούν να πάψουν να είναι επώδυνες και να ενοχλούν,

Οι περισότερες όμως ρήξεις μηνίσκων είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν χειρουργικά. Η επέμβαση ονομάζεται αρθροσκόπηση γόνατος, όπου από δύο μικρές τρύπες εισέρχονται στο γόνατο μια κάμερα που μεταδίδει μεγεθυνμένη εικόνα από το εσωτερικότου γόνατος σε μια οθόνη τηλεόρασης και μικροσκοπικά αρθροσκοπικά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται για να δοιρθώσουν τη ρήξη του μηνίσκου. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως σε παιδιά, νέους σε ηλικία ασθενείς και σε όταν ισχύουν συγκεκριμένες ενδείξεις μπορεί αυτή η ρήξη να συρραφεί και ο μηνίσκος να παραμείνει ακέραιος στο γόνατο. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις πραγματοποείται μερική μηνισκεκτομή, όπου το σπασμένο κομμάτι μηνίσκου αφαιρείται , ο μηνίσκος ομαλοποιείται ώστε να έχει το φυσικό του σχήμα και να είναι σταθερός μέσα στο γόνατο.

Ο εξειδικευμένος Ορθροπαιδικός με την κλινική εξέταση, τον απεικονιστικό έλεγχο και την εμπειρία του θα σας προτείνει την κατάλληλη επέμβαση ανάλογα με την περίπτωσή σας.

Αρκεί παραμονή μιας ημέρας στο Νοσοκομείο ή συνηθέστερα παραμονή λίγων ωρών (Day Clinic Case), και ο ασθενής εξέρχεται με οδηγίες. Μετεγχειρητικά ο ασθενής ακολουθεί πρόγραμμα ασκήσεων και φυσιοθεραπειών υπό την επίβλεψη του Ορθοπαιδικού του και επιστρέφει μετά από μερικές ημέρες στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.